Seorang pelajar asas perakaunan di UiTM Perak telah membanggakan fakulti dan universitinya selepas mencatat markah peperiksaan tertinggi bagi Merekod Transaksi Kewangan (FA1) di Malaysia.

Bukan itu sahaja, pelajar berkenaan yang bernama Juulea Qiestyna Abu Zar, turut membanggakan negara Malaysia kerana markah peperiksaan yang sama bagi sesi Mac 2023 yang dicatatnya juga merupakan yang kedua tertinggi di dunia.

Perkara ini telah dikongsi oleh laman Facebook rasmi UiTM Perak , pihak kampus mengucapkan tahniah kepada Julea Qiestyna atas pencapaiannya menerusi satu catatan yang telah menjadi tular.

Kejayaan gadis ini teurt memberi inspirasi kepada pelajar-pelajar yang lain. Tidak kurang ada yang memanggil Julea Qiestyna sebagai “beauty with brain” dan mengucapkan tahniah kepadanya kerana mendapat pencapaian yang membanggakan, terutamanya dalam subjek yang sangat sukar untuk pelajar lain lulus lebih-lebih lagi untuk mendapat markah yang tinggi.

IKLAN

Tidak keterlaluan jika mengatakan bahawa Julea Qiestyna mungkin akan menjadi Gabenor Bank Negara seterusnya.

Ada juga yang berkata, dia berasa tenang dan bangga membaca catatan itu dan menyeru portal berita untuk menonjolkan pencapaian sebegitu dan bukannya hanya tertumpu kepada selebriti dan skandal mereka.

IKLAN

Selain itu, pelajar UiTM Perak itu turut mengucapkan tahniah oleh Pengerusi Exco Pendidikan, Pengajian Tinggi, Belia dan Sukan Negeri Perak, Khairudin Hj Abu Hanipah.

Dalam catatan Facebook , Adun Belanja turut memuji pencapaian itu dan berharap lebih ramai rakyat Perak akan mencipta nama di persada global.

IKLAN

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

“Beauty With Brain”, Pelajar UiTM Catat Markah Kedua Tertinggi Di Dunia Dalam Exam ACCA

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI