Pada ketika ramai ‘berperang’ melawan penyakit Covid-19, warganet pula ‘diancam’ dengan pelbagai penawar yang tidak dapat disahkan kebenarannya. Bahkan ada juga yang boleh memberi kesan buruk terhadap kesihatan pesakit Covid-19.

Berkongsi pengalaman daripada bekas pesakit covid-19 berkenaan kesan yang dirasai daripada amalkan beberapa petua untuk merawat Covid-19 ini wajar dijadikan teladan.

Ini perkongsiannya.

I’m Covid19 Stage 4 survival!

Alhamdullilah sudah beransur pulih sudah melepasi tahap kritikal yg paling bahaya. Allah masih sudi pinjamkan umur dan nyawa kepada aku… amiinn

Aku bersyukur hanya aku yang positif dalam family.

Gejala demam dpt selepas aku amik 2nd dos vaksin hari ke 2. Ingat demam simptom after vaksin rupa nya melarat sampai tiada deria bau. Amik keputusan buat swab test hasilnya seperti dijangka.

Jadikan panduan

Petua2 yg dilarang utk pesakit positif covid mengikut pengalaman aku adalah.

Petua tersebut tidak boleh sama sekali digunakan pakai dan ia mendatangkan bahaya nyawa dalam sekelip mata seperti yg terjadi pada aku. Oxisgen aku turun mendadak ke paras 80

Dilarang keras: Air Kelapa ( tak kira lah dicampor apa bahan sekali) Sangat-sangat merbahaya kerana dia membuat saluran pernafasan menjadi sempit diruang paru2 dan suhu badan menjadi semakin meningkat.

Air Lemon akan membuat kita mengalami sakit perut yg sgt kerana sifat lemon sudah bertukar kepada acid dan memburukkan kesihatan

Cuka membantu menyempitkan saluran pernafasan membuat kita semakin sukar bernafas

3 item ini lah menyumbang kepada kematian!!! Jika kita tidak segera ke hospital.

Petua Terbaik

Petua paling terbaik adalah minum air suam secukupnya supaya badan dan tekak kita sentiasa basah. Mkn buah2 yg tidak berunsur sejuk atau supplement vit c. Jika demam mkn panadol. Tido dan makan secukupnya.

IKLAN

Terima kasih kepada kesayangan2 hamba terutama nya suami terchinta Norazli Ridzuan dan anak2 Amira Norazli yg menjaga mami tanpa berbelahbagi serta adikberadik iparduai dan kawan2 yg mengetahui turut memberi doa kesembuhan utk aku, aku hargai semuanya.. semoga kita semua dilindungi.

Terima kasih kpd kakitangan hospital
Selayang unit zon kuning ward 6A mereka memberikan service terbaikkkkk!!! Utk semua pesakit covid. Hanya Allah dpt membalasnya🥰

Jangan pilih jenis vaksin, pilih nyawa anda. Vaksinasi selamatkan nyawa.

Sumber : Suhaida Ariffin

IKLAN

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Jom sertai E-Keluargagader BELAJAR ONLINE BERKEBUN CILI DI HALAMAN RUMAH dengan daftar segera di https://toko.ideaktiv.com/product/berkebun-cili-di-laman-rumah/ atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club