Asyik potong daging lembut tak jadi lembut. Kemudian petua pula ada yang kata kena potong urat yang betul.

Namun tidak semua tahu urat betul tu di bahagian mana. Jika salah potong daging memang liat.

Sebab tu, jangan main ‘bantai’ potong daging. Nak tahu caranya ikuti ‘step’ wanita ini tunjuk. Boleh ikut jadi panduan untuk memasak daging lembu.

Begini potong daging ikut urat yang betul, baru empuk daging.

Rasanya mesti ada jugak kan yang tak tahu bila kita salah potong daging dan potong tak ikut urat, ia akan efek keempukan daging tu.

Kematu tunggu daging empuk. Lepas tu mula la campak segala sudu garpu tapi tak jugak lembut. Berjam-jam tunggu.

Bila dah masak, masih jugak lenguh rahang kunyah sebab liat.

Dah tu, macam mana nak tahu mana satu urat daging yang betul untuk dipotong?

Korang tengok gambar di bawah yer.

Aku dah snap sesatu khas untuk korang perhatikan dan tengok perbezaan mana satu urat yang betul. Mana satu yang salah.

Ini caranya

Daging yang korang beli tu, potong lah kepada beberapa ketul kecil dulu untuk memudahkan. Kalau takmau potong pun xpe lah. Kot nak rebus seketul besar tu, boleh je. Nanti time nak potong, ikut step yang sama.

Kalau tengok side tepi tu tekstur/uratnya melintang begini. Jangan potong. Ingat tau,
JANGAN!

Tengok side depan pulak. Berbeza kan? Okay, nampak kan teksturnya lain dari yang tadi.
Jadi potong sini. Gini baru betul urat dia.

Ni ketul lain pulak, ulang step sama macam tadi. Kenal pasti dulu side mana yang teksturnya betul. Macam yang ni nampak kan, urat dia melintang jugak. Jadi jangan potong sini.

IKLAN

Pusing side lain. Nahhh, sini tekstur dia betul. Boleh bezakan dah kan? Urat melintang dan urat yang betul ni. So potong lah sini. InshaAllah nanti daging masak dengan xepat dan empuk. Tak liat.  Incase korang dah rebus daging tu pun, tetap potong ikut urat macam ni jugak tau. Kalau tak mau lenguh rahang mengunyah.

Satu lagi petua kalau rebus daging, letak sedikit minyak bersama. InshaAllah cepat juga daging empuk. Tapi kena potong betul lah, potong salah. Sama je.

Dalam pada itu, rata-rata netizen ada yang masih belum tahu cara yang betul memotong daging supaya lebih lembut.

“thank you share! org mcm saya tak tau yg mana satu urat betul.”

IKLAN

“tq sis bagi ilmu.. 28 tahun dah hidup.. slalu salah potong daging lembu.. sebab tu jarang masak daging”

“orang kata lawan urat. lawan urat.. tang mana urat dia pun sy x tau..asik lah tersalah potong.. dah tunjuk gambar macam ni baru paham.. lawan urat tu cemana.”

Semoga bermanfaat.

Sumber: Firda Ashaary

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club