Ini kisah yang dikongsikan oleh seorang ibu yang diuji dengan kesihatan anaknya, disahkan mengidap penyakit jantung berlubang. Ibu muda ini telah berkongsi setiap detik sukar yang dilaluinya.

Buat kita yang membaca kisahnya, berdoalah yang baik-baik agar si kecil bernama Nur Ezra Darleena ini sihat dan membesar menjadi anak yang solehah. Amin.


Di sini saya ingin berkongsi kisah Nur Ezra Darleena..

2 ogos 2018 Ezra dilahirkan…Berat nya 3.07kg….discaj selepas 3 hari dihospital sebab czer kan…Berpantang seminggu kat klang, balik la kg halaman di Kuala Kangsar..stlah tu exra dpt kuning yg hmpir lma shgga dkt sbulan gak…

Berat Badan Tidak Naik
Timbang sebulan 3.0 kg di klnik menora…sy pernah bertanya pada nurse situ..ezra nafas cam berombak2 kdg2 laju..dia kata normal,then ok la..then cucuk kuning kat klinik karai..doc kata normal kalau cmtu..

Timbang 2 bulan kat kk rantau panjag klang pd 10.10 seberat 3.42kg….npk stu xnaik byk….then dox cek ad lekuk dibahagian luar kt dada..dia ckp ada systolic murmur(jantung berlubang gtu)..dia suh ambk appmnt..kat hsptal klang….aku tak pergi pon..

16.10 baru pergi sebab doc kk suh pergi jugak ..ezra da berat 3.99kg..hmm mlm tu pergi…ezra oxygen 89% xckup. O2 yg ok 95% ke atas. Kena pakai nasal pronge utk kawal o2 bg jangan penat…sian cucuk xdpt line.. trus ke admit wad 6b..sbb icu pnuh..

Esoknya masuk line sampai 2 jam tunggu..ezra kene puasa..then msuk icu…pakai bypap.pastu buat echo..ezra hidap jantung berlubang…panjang lubang 2.1cm .memang panjang. ..masalah avsd (atrium vntcular septum defect) dia punya aliran masuk tak sempurna. Tu menyebabkan xckup oxygen n manjadi lekuk di bahagian luar dada. Sebab aliran masuk tak sempurna.

Boleh jd sndrom down.. Tapi dia doc tengik bukan kategeri sindrom down…dan jangkitan kuman di paru-paru ada sikit..sebab kahak..

Rutin rawatan

20.10 ezra da semakin ok..pindah wad 6a..rutin dia begitu la…kene cucuk hari-hari, ambik darah..dari brat 3.99kg jadi 3.39kg sebab hari2 muntah.

24.10 diorang kasi sejenis carborie ditambah dalam susu badan saya bagi penambah berat utk ezra…Tapi ezra tak rasi..setiap hari muntah..ye kering dia..kasihan rasanya. Ubat jantung la, antbiotik la, lepastu…masuk icu balik pada 31.10.

1.11 pergi hospital serdang kena pakai ventilator… Lubang ezra echo kat Hospital Tengku Ampuan Rahimah 2.1cm. Tp pakar kat Serdang kata 1.5cm….kompem avsd.

Then….2.11 ezra genap 3 bulan postponed lah cucuk vaksin…masa 2.11 ezra darah rendah..dari 10.8 turun ke 8,then ok 9.8….masuk darah kedua..jd 11… 7.11 ezra extiubated..pakai bypap semula..tp darah ezra rendah pulak kena masuk darah ke 3.

Berat mata memandang berat lagi bahu memikul

8.11 ezra tak ada suara la…

9.11 ezra terus intiubated balik ventilator. Sedihnya….on la ubat-ubat wayar2 semua…sayu je. Sampai la sekarang masih intiubated ventilator. Sedih sangat tengok wayar sana-sini. Macam menyesal kadang bawak hospital..sedangkan ezra tak ada tanda2 demam sesak nafas. Just nampak lekuk je. Kadang kang tak bawak. Tiba-tiba jadi  apa2 menyesal gak..terkadang serba salah.

IKLAN

Allah..setiap hari seksa tengok dia…cucuk sana sni. Line susah dapat.

Keadaan ok stabil la. Pkai bypap. Masa kat wad biasa… Oxygn 5lter turun ke 3, turun ke 2…
Masa 2 tu ezra kahak pulak..suction terus naik smula 5 liter…then…msuk ubat jntung.n kencing semua.

24 Okt start masuk carborie dalam susu i bagi naik berat badan…sebab berat drop ..masa masuk 3.99kg. Then 3.39kg Then stop carborie 3.60kg Sekarang 3.70kg.

Sekarang kat icu lagi…keadaan dia gtu la. Pakai ventilator….doakan ezra ya.

Next Appoitment

Next appmnt 2 jan 2019

Operation akan buat apabila berat ezra dkt 5kg..keadaan stabil.. Dari jantung berlubang..da kena jangkitan paru-paru…semalam jangkitan kuman dalam darah …ikot kan hati  i nak larikn anak..Nak tengok ezra pun kena pakai mask, glove & apron.

IKLAN

Apa rasa….anak tu…xdpt cium pulak. Sekarang pun i nak tengok ezra..pn kena pakai sarung tgn,mask n apron..sbb xnk jangkitan kuman bawa kelua masuk…Kalau i sebak xtahan i tgk dari pintu..kalau i kuat baru i duk dekat dia..sedangkan tiap waktu mesti mengaji kat dia dan borak2 bagi smgt..suami dtg tgk pun kami kat pintu sebab xnk memburukkan keadaan dia..momy tau adik kuat…kawan-kawan sekelian..tolong doakan anak ku sembuh dan dapat keluar wad.

Then ibnk bawa berubat kampung..I yakin Allah atur dah jln cerita yang cantik buat i,anak n suami.. Ezra anak yang kuat….momy akan kuat demi anak. Tq daddy selallu ada dengan kami…tq sangat.

Terus Berdoa

Tidak terkata apabila semalam 4.30pm nadi n o2 ezra drop.. Degupan jantung aku mulai terasa debaran…Allah Allah Allah…apa yg berlaku sebenarnya..setelah sejam berlalu.doc pgil n bgtw keadaan EZRA..bederau rasanya ezra tibe2 je jd cmtu..doc trus tkar tiub ventilator yg lain bg mgatasi komplikasi yg lain..takot ad drh atau kahak yg tsumbat pd hjg tiub….
Tekanan drh ezra merundum Ezra msuk darah yg ke4…momy tau adik tengah berlawan skrg..doa momy n ddy sentiasa iringi adik..

Ya Allah,anugerahkanlah ke atas kami penawar drpd penawarMu,dan ksmbuhan dpd kesembuhanMu,juga keberkatan dpdi keberkatanMu,juga rahmat dpd rahmatMu thdp penderitaan penderitaan yg dideritai oleh org yg sakit ini NUR EZRA DARLEENA BT MUHAMMAD FAREZ @missarmwrestler ,juga mereka yg lemah dan sembuhkanlah,sembuhkanlah,sembuhkanlah dgn rahmatMu,YaAllah wahai maha yg paling Mengasihani dpd segala yg Mengasihani.. amin amin amin amin ya rab yaAllah…

Updte terkini:
Bru tye doc

Smlm kn ezra tbe2 je drop,kcing nya pn cm ad drh sikit,pastu doc nk buat scan..
Smlm pn da masuk drh…utk tgk fungsi buah pinggang.. Tpi rni air kcing dia sudah clear,tknan drh pn ok….xperlu buat scan

Posted by Nur Hidayu U on Wednesday, November 14, 2018

Tp doc ckp ni cbaran buat ezra la..kne byk bsbar. Xtray jtung pn mkin beso sbb bengkak…jtg penat bkerja… Mslh dia dri jantung blubang,jgktan kuman kat paru2 n jgkitan kuman dlm drh…tpi jgktan kuman dalam dah..da clear rtu… So skrg ezra pye jtung kn lemah…tekanan pru2 pn kuat..jd ezra kne byk guna daya… Jdi bila jtung xleh pam dgn baik..fungsi oxygen pn ssh utk p ke sluran paru2..jd dia mmg kne bgntung pakai mesin ventilator utk pernafasan dia… Tunggu la keajaiban Allah..tak ada yang mustahil..Tp beno kabo..ezra kuat..dia tengah berlawan penyakit nya….tapi sy sebagai ibu tau ezra kuat n akan sihat nanti ….Amin ya rab

sumber : Nur Hidayu U