Ibu-ibu selalu mengabaikan anak-anak bila mana anak demam. Mungkin hanya demam biasa bagi ibu, namun bila mana mengambil tempoh yang lama, perlu menjadi satu kerisauan.

Selain memeriksa suhu setiap masa, memberi lebih perhatian pada pernafasan dan keadaan anak adalah langkah yang wajib ibu lakukan. Jangan hanya sekadar memberikan ubat semata-mata tetapi tidak memberi memeriksa keadaannya.

Perkongsian cerita Dr Farhanah Ibrahim, Pegawai Perubatan Eva Emily Clinic, Klinik Ibu dan Anak berkongsi kisah dua anaknya yang demam secara serentak. Ibu-ibu wajib baca ni. Penting!

IBU-IBU WAJIB BACA. JANGAN ULANGI KESILAPAN SAYA


Dulu, masa Kak Hana still keja gomen, ada satu peristiwa yang Kak Hana masih ingat sampai saat ni.

Satu masa tu, anak-anak demam berjemaah. Iffah 37.7 je, tapi Irfan dan Irsyad konsisten sampai 39 dan lebih 40 degree. Melepek dan lembik je. Irsyad hanya nak breastfeed, makan takda selera.

Tapi disebabkan Kak Hana ni seorang yang sangat berdedikasi lagi berwibawa, Kak Hana memang akan fikirkan colleague lain. Nanti kalau aku EL, tak cukup MO, patient kena tunggu lagi lama, kesian depa, etc etc.

Memula ingatkan lepas 3 hari, demam anak-anak akan reda, tapi Kak Hana silap. Hari ke 5 masih tinggi. Dapat pulak pakej selsema batuk bagai. Satu minggu tu, malam-malam pun anak-anak batuk teruk. Perlukan gas MDI salbutamol malam dan pagi. Banyak malam kami anak beranak tak tidur lena.

Seingat Kak Hana, 4 hari Kak Hana datang lewat ke klinik, antara 8.02am – 8.07am. Punch card memang merah. Tapi walaupun lambat dan muka macam zombie sebab seminggu tak rehat, Kak Hana still usaha jugak untuk datang keja. Kalau boleh tak nak ambik EL dan menyusahkan orang lain walaupun anak-anak kat rumah lebih perlukan umminya. Sob sob ?

Kak Hana memang dah plan nak bawak anak-anak ke klinik ambik darah, takutlah denggi ke apa, tapi asyik tak sempat je. Dr tak cukup la, patient terlalu ramai la, macam-macam halangan.

Jumaat last day minggu tu, Kak Hana accident. Disebabkan banyak hari tak tidur lena, Kak Hana jadi macam mental block. Dah nampak tembok besar depan mata, tapi Kak Hana jadi BLUR tak tau nak tekan pedal brek macamana. Dan akhirnya Kak
Hana dan pakcik Serena gedegang bercium dengan tembok besar.

Ya Allah. Rupanya mental block ni memang betul-betul wujud ek? Cemana agaknya Kak Hana boleh lupa pedal brek yang mana? Padahal setiap hari bawak keta yang sama gi keja kot!

Dah accident pun, PEGI JUGAK KEJA!

Dengan keta kemek tu pegi jugak klinik. B

AGUS TAK KAKHANA NI? Tolonglah cakap BAGUS! Hahahaha

Posted by Farhanah Ibrahim on Friday, 23 February 2018

Untung tau sape dapat ai jadi pekerja, memang sejenis tak bagi alasan! Accident pun tak EL. Sebab tu jugaklah Kak Hana memang susah skit nak bagi MC kat orang yang sakit-sakit manjalitis ni.

Ok sambung cerita. Akhirnya, weekend baru kami dapat bawak anak-anak ke hospital.

IKLAN

Rupanya, masa tu Irsyad dah sangat teruk. Nafas dia laju, dada dia berombak. Berat turun banyak. Nangis pun tak keluar air mata sangat. Suara sayup-sayup je, dengar masa pasang jarum.

Oksigen dalam badan dah tak cukup, SPO2 tinggal 89-91%.

Paru-paru penuh dengan creps dan ronchi. Tanda saluran pernafasan dah collapse dan sempit.

X-ray sebelah kanan dah putih (sepatutnya paru-paru yang sihat warna hitam kalau xray)

Ya Allah…

Bayangkan apa perasaan Kak Hana sebagai seorang ibu, seorang DOKTOR! Rasa macam LOSER sangat masa tu. Kera di hutan disusukan… tapi… tak sanggup nak sambung.

Kak Hana rujuk anak orang lain masuk hospital, anak sendiri Kak Hana tak assess betul-betul! Memang tak boleh dimaafkan langsung! Kalau apa-apa jadi kat Irsyad, Kak Hana tak boleh maafkan diri sendiri.

IKLAN

Ya Allah, nauzhubillah, nauzhubillah, nauzhubillah.
Alhamdulillah Allah izinkan kami dapatkan rawatan just in the nick of time!

Posted by Farhanah Ibrahim on Friday, 23 February 2018

So Kak Hana just nak cakap something, sebagai pengajaran kat diri sendiri.

1. UTAMAKAN YANG UTAMA
Memang kita nak jadi pekerja cemerlang terbilang gemilang. Memang kita nak jadi colleague yang baik, taknak susahkan orang lain kat tempat kerja. Tapi, sedarlah. Kalau apa-apa jadi kat anak kita, takde siapa akan bertanggungjawab
melainkan diri kita sendiri. Wang ringgit, pangkat dan kerjaya takkan dapat ganti anak-anak.

2. ALERT PADA TANDA AMARAN
Kalau anak-anak batuk selsema sikit-sikit, demam sikit-sikit, masih aktif, makan minum bagus, maybe boleh harap kat pengasuh bergantung pada keadaan. Tapi ibu ayah wajib pantau WARNING SIGNS pada anak-anak. Apa yang Kak Hana maksudkan
dengan tanda-tanda amaran ni?
– Langsung takmau makan minum
– Demam terlalu tinggi dan tak kebah dalam masa 3 hari
– Lembik melepek dan tak aktif
– Sawan
– Kalau batuk selsema, perhatikan pernafasan anak-anak.

Kadang-kadang anak tak pandai cakap diorang ni sesak nafas. So mak ayah please be alert. Tengok video Irsyad, tu antara tanda pernafasan anak-anak semakin teruk. Antaranya nafas laju dari biasa, bila bernafas ada lekuk di rusuk dan trakea.

3. YOU ARE STILL A MOM
Tak kisah ibu-ibu bekerja sebagai doktor, engineer, pensyarah, professor, atau perdana menteri sekalipun. Remember, tugas utama anda masih lagi sebagai seorang IBU.

By the way, Kak Hana izinkan video #irsyadsolihin tak pakai baju ni diSHARE kepada ibu-ibu ayah-ayah lain untuk pengetahuan dan education, supaya semua alert dan tahu detect warning signs pada anak-anak ni ok?

Luv,
Kak Hana

Kredit: Farhanah Ibrahim