Tak kiralah hendak masak apa sekalinpun, joma mahukan yang enak,  sempurna dan cantik dipandang kenalah tahu cara, tips dan rahsia penyediaanya.

Contohnya kalau hendak menyediakan menu Kek Batik Indulgence sepertinya ini. Pasti dari penyediaan bahan, pembuatannya hingga saat memotong sekali pun ada caranya yang tersendiri.

Jadi apa kata kalau hendak sediakan menu ini, baca dulu perkongsian ini. Barulah menjadi elok kek batik yang dimasak.


Tip Nak Buat Kek Batik

1. Whipping cream pastikan putar dalam keadaan sejuk . Bukan letak dalam tempoh masa yang lama di luar peti sejuk.

2. Whipping cream hanya bertahan around 1- 2 jam pada suhu blik. Kalau letak lama dia akan cair sebab pakai whipping cream
– bahan cream cheese dan butter seeloknya dikeluarkan at least 20 minit sebelum membuat kek.

3. Ada orang putar cream cheese dan whipping cream asing-asing. Boleh je mana-mana tapi rasa yang kita putar asing-asing tu akan lagi sedap dan rasa seperti aiskrim.

4. Whipping cream putar sampai dia kental. Means bila u terbalikkan mangkuk yang ada whipping cream tu dia tak jatuh. So stop putar.

5. Apa yang akan jadi bile terlebih putar?
Whipping cream akan rosak dan jadi cair balik

6. Dalam gambar ni SAYA TIDAK MENGGUNAKAN GELATIN.

7. Rahsia potongan cantik..bgi sejuk semalaman. Potong dengan pisau panjang celup air. JANGAN POTONG DENGAN KEADAAN PISAU PENUH DENGAN COKLAT. LAP DULU celup air panas baru potong.

Untuk hat ni saya pakai Callebaut dan butter Anchor. Sangat sedap dan cair dimulut.
Selamat mencuba!

Ini pula postingnya yang terdahulu berkongsi resipi menyediakan kek tersebut dan bolehlah dicuba. 

Atas permintaan ramai sangat yang nak resepi jadi saya kongsikan resepi dari ibu saya.

Dia izinkan saya share kepada semua yang nak try buat kek batik ni. Ini CARA IBU SAYA yang tak nak manis manis sgt. Milo pun kita tak letak tau..pasainya dan pakai cadbury dah as topping. Zaman sekarang ni tak helok manis-manis sangat.

IKLAN

Janji rasa dia balance kita makan pun rasa semua bahan-bahannya. Serious tak menyesal . Lepas makan pun takde rasa sakit gigi sebab manis..just nice. Tapi perlukan kesabaran yang tinggi sikit ja..tak banyak sikit je.

So saya share resepinya ya

Resepi Kek Batik Indulgence Cadbury inspirasi dari ibu Mr.Ali 

Ada 3 lapisan
1- Kek batik
2- Cream Cheese
3- Toping Cadbury

1- Bahan-Bahan Kek Batik :
4 telur
200g buttercup/marjerin
300 g biskut merry
3 sudu serbuk coklat bancuh dengan air panas
2 sudu gula
4 sudu susu pekat
Secubit garam

IKLAN

Cara-caranya:
Panaskan buttercup sampai cair, then masukkan semua bahan kecuali biskut…
Telur tu masukkan sambil gaul, dan gaul sampai pekat

Dah agak-agak pekat, tutup api, baru masukkan biskut supaya rasa crunchy n x lemau

Gaulkan dan isi dalam bekas
Mampatkan. Dan isi dalam peti sejuk dalam 40 minit

2- Cheese cream
120g whipping cream
Setengah sudu essen vanilla
250g cream cheese

Masukkan bahan2 diatas kecuali whiping cream.
Pukul sampai rata dan baru masukkan whiping cream.
Tuang atas kek batik tadi.
Masukkan dalam peti sejuk. Biarkan sejuk dalam sejam

3- Toping Cadbury
120 g whiping cream
3 bar cadbury coklat ( hat ni kalau nak masukkan yang coklat masakan pun boleh. Tapi letak dalam 4 or 5 cube je coklat cadbury tu sebab tak nak bagi manis sangat.)
Beza tau cube dengan bar. Bar coklat tu satu baris coklat cadbury. Cube ni satu petak coklat cadbury tu ya..jangan tertuko

Double boil kan semua bahan-bahan di atas
Tuang atas cream cheese tadi

Tinggalkan semalaman or 12 jam then boleh makan. Selamat mencuba!

sumber : Muhammad Ali