Sekiranya jagung menjadi antara menu favorite seisi keluarga eloklah diketahui cara memasaknya agar lebih sedap dan dalam masa yang sama cantik dan sempurna sajian yang dihidangkan.

Ini ada beberapa petua yang boleh diamalkan, bila rasanya lebih sedap dan nampak menarik dipandang tentu sekali kita berasa puas hati untuk menghidangkan sajian tersebut  untuk dinikmati bersama keluarga tercinta.

Jom semak apa perlu buat.

PETUA MEMASAK JAGUNG REBUS LEBIH ENAK 

#PETUA 1

BAHAN-BAHAN:
Jagung
3 sudu makan gula pasir
Air secukupnya

Sebelum merebus pastikan jagung dibasuh bersih dan dibuang kesemua pangkalnya hingga bersih. Kemudian rebuslah seperti biasa dan ketika merebus, masukkan sedikit gula pasir ke dalam air rebusan. Biarkan jagung direbus hingga masak. Hasilnya jagung tambah manis dan cukup enak sekali di makan. Rasanya berbeza dan sedikit lemak serta paling utama ia meninggalkan rasa manis yang unik.

#PETUA 2

BAHAN-BAHAN:

Jagung
1 tin susu cair
3 sudu makan susu pekat
4 sudu makan mentega
2 keping keju
Secukup rasa gula dan garam
Air secukupnya

Rebus jagung selama 15 minit dan angkat jagung. Dalam air rebusan yang sama, masukkan kesemua bahan-bahan lain dan biarkan masak selama 10 minit. Kemudian masukkan semula jagung dan biarkan masak hingga sebati.

PETUA NAK PASTIKAN BUTIRAN JAGUNG CANTIK & TAK PECAH

Ini pula jika ingin menyediakan bubur jagung,cucur jagung, nasi goreng jagung dan sebagainya, pastinya isi jagung perlu dileraikan terlebih dahulu. Bagaimana untuk dapatkan butiran yang cantik ada teknik dan petuanya.

IKLAN

Nak tahu bagaimana? Ini ada cara yang istimewa iaitu tanpa guna pisau atau alatan lain,  pun begitu biji jagung dapat ditanggalkan daripada tongkolnya dengan begitu sempurna.

Jom kita semak dan praktis cara yang digunakan oleh Puan Amyliya ini.


Hari ni saya nak share cara peel off jagung dari tongkolnya tanpa pisau @ peeler….jimat dan senang..

Boleh simpan dlm frezzer utk buat stock..bila2 masa nak guna just keluarkan dah boleh guna..saya mmg sentiasa simpan stock sbb anak2 suka mkn cekodok jagung..

Jagung ni boleh buat bubur, cekodok, jagung rebus dan lain2..

IKLAN

Mula bersihkan jagung..basuh bersih2..
Cara seterusnya sila lihat pd pic..

Note:-
Jagung yg baru petik masih lembut dan byk air..jd jika hendak peel off jagung tu kena simpan jagung dlm peti sejuk dlm bbrp hari spy jagung lebih keras & kurang moist…jadi nnt senang nak peel nnt…butir jagung tak pecah & tak berair..

Cara Membuatnya:

  1. Pegang hujung dan pangkal jagung dan patahkan…Saya tak dpt nk tunjuk sbb sebelah tgn pegang kamera..(hihihi…buat kerja seorg2)
    Cantikkan jagung ni..harga seketul baru 99sen beli kat Tesco seminggu yg lalu..seketul boleh dpt dalam 280gm butiran jagungnya..

2. Ni dah dipatahkan..tanpa pisau ye.

3. Kemudian dgn menggunakan hujung ibu jari bkn kuku ye…peelkan butiran jagung buat 3 @ 4 baris dahulu..
Mula2 nak start mmg payah sikit..lama2 nnt ok…janji jgn guna kuku ye..nnt butir jagung pecah..

4. Ok…ni cth 4 baris yg saya buat…jadi buat sampai hujung ye..

 5. Ok..yg ni dah siap 4 baris tu..
6. Kemudian baris ke 5..peel butiran seperti dlm pic..spy kerja kita lebih cepat siap.. buat smpi habis…
7. Ok..ni yg dah siap..tgk bersih je kan tongkol tu kan…senang je.
8. Tgk butir2 jagung pn tak de yg pecah2 @ berair..cantik je kan…
So boleh le simpan dalam frezzer buat stock.
sumber : Amyliya Maz