Dalam sesebuah perkahwinan, suami adalah nahkhoda dalam menentukan arah tuju rumah tangga. Namun, sebagai ketua jangan hanya tahu mengarahkan. Sebaliknya  kena ada give and take. Kena saling bekerjasama dan bantu antara satu sama lain.

usah biarkan pasangan melakukan semua kerja sendirian. Lebih-lebih lagi yang tinggal berjauhan. Atau lain bahasanya Perkahwinan Jarak Jauh.

Ambik tahu apa yang pasangan dan anak-anak lalui sendirian tanpa kehadiran seorang suami dan ayah. Itu yang ingin dikongsikan oleh saudara Firdaus Shakirin menerusi Facebook nya.


“Menguruskan anak tanpa pasangan…”

2 words best to describe – Bukan Senang…Tak Mudah…Serius Stress…!!!

Ada isteri yg tinggal berjauhan dgn suami atas tuntutan keje, sorang utara, sorang selatan (PJJ)…ada juga suami yg keje seminggu 2 minggu direct, xblk umah (offshore, bwk treler dan etc)…bila mengandung, sorang2 p check perut, sorang2 jaga mkn minum, sorang2 buat keje2 umah dan sebagainya…xpela, masih sorang, masih bt apa saja dgn diri sendiri, masih bleh lagi…

Tp once dah ada anak, kehidupan tanpa pasangan tu sgt2 menguji dan teruji…

Byk kali jgak la saya kena jaga anak2 on weekend time isteri bekerja dlu utk 12 jam shja, and guess what? Letih beb…org laki jaga ank pun letih, org pompuan?

Weekend ni, masa nk rehat, nk tdo lama, but as early as 5.30 am anak2 dh bgun…ank2 umur 2 tahun dan 1 tahun time tu…dia bgun sbb pampers dh penuh atau dia lapar susu…wife tgh siap nk p keje dh, wife tukar pampers, dia bg susu, and suh saya sambung jaga…maka bermulalah “my daycare time with my kids”…letak anak2 depan pintu bilik air sbb nk mandi dan mandi xtutup pintu sbb nk tgok apa diorang buat…klu biar, silap2 bleh jatuh katil, bleh p ke dapur dan sebagainya…

Time solat, anak2 main depan sejadah, lipat sejadah, letak mainan kt tempat kita nk sujud, masuk dlm kain pelikat dan sebagainya…kadg2 tu smpai 2,3 kali kena solat, benti solat sbb nk alihkan diorang, nk ubah mainan dan sebagainya…bekpes time! Isteri dah tggalkan moi, so suap moi je bg diorang mkn…klu diorang lapar lagi, ambik biskut, tuang susu bg lembut, then suap…

IKLAN

Mandi time…budak2 mana xsuka air, cukup2 seronok klu dpt berendam…lpas mandi, main jap, pastu diorang tdo…sejam beb, sejam letak dlm buaian, ayun plus zikir & tarannum…yg si kakak dh tdo sendiri dh…nmpk ja si adik mata dh tutup rapat, saya pun bgun…

 

“Huuwaaa”…dia jaga plak dh…dia detected saya bgun…hmmm, sambung hayun buaian tu plak…nak buat keje umah, japg bunyi bising dia jaga…dpt la sidai baju, kemas2 mainan skit…bru bleh mkn sarapan…time diorang tdo la, klu nk buang air besar, kena buang siap2, japg dorang bgun, memg ssh dh, memg kena tahan smpai wife blk…then utk mkn tghari, tgok tahap kerajinan…klu rajin, bwk dua2 org p tapau mknan luar…klu xrajin, goreng telur mata ja…dh bgun tdo, main lagi dgn diorang, bg susu, bg moi…

IKLAN

Penah skali tu, tertdo time jaga diorang…bgun2 p cari, dua2 tgh sepahkan bilik, tarik smua baju2 dlm almari dan main bedak…Allahu, satu hal plak nk lipat smua baju2 tu blk, nk lap2 bedak tu blk…suara hati membisik perlahan2, “lagi 4 jam bini nk blk daus, sabar daus, sabar…” berterusan la jaga diorang bedua smpai isteri berhenti keje…dlm 2,3 tahun jgak…

 

So, kpd para2 suami diluar sana, the struggle is real beb! Saya hadap utk 12 jam je tu, tp bayangkan isteri anda hadap situasi yg mcm tu utk seminggu, utk sebulan dan anda tiada disisinya? Apa yg dia rasa? Dgn penatnya keje, dgn nk kena p ambik anak lg, blk umah jaga lagi, buat keje2 umah lagi, masalah kat ofis lagi, time makan dia yg tunggang-langgang dan semuanya ini dia perlu buat dan hadap SEORANG DIRI?

Call her, show her your concern…! Kuatkan dia, bg dia semangat, minta dia sabar…bila balik umah, ambik alih dan buat keje2 dia selama mna awk ada masa kat umah tu…bg dia rehat plak…mental & fizikal dia bleh “koyak” klu suami x ambik berat bilamana seorg isteri itu terpaksa menguruskan dirinya dan anak2 seorang diri – just by herself and ALONE…jgn smpai dia fikir, ada suami dgn xde suami, sama je…

Don’t….?