
Cara mudah sediakan Kek Gula Hangus @ Sarang Semut. Hanya guna periuk dan dimasak didapur biasa. tetapi hasilnya memang menjadi. Yang penting tak perlu perap lama.
Jom admin kongsikan resipi yang disediakan oleh puan Hanizah Ahmad Sabar.
Kek gula hangus @ sarang semut..
dah biasa buat tapi kali ni lain sikit masak atas dapur gas dalam peyok je..
x perap pon
ok..ni respi ye semua….
Bahan:
3 biji telur
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu teh serbuk vanila
1 cawan tepung gandum
2 sudu makan tepung ubi
1 sudu soda bikarbonat
1 cawan gula
air 1 cawan
3 sudu Planta/ marjerin
2 sudu minyak masak
Cara membuat:
– kacau rata sampai berbuih, guna sudu je
– Masukkan pula 1 cawan tepung gandum jangan penuh sangat. Kacau rata.
– Masak 1 cawan gula sampai warna perang, kemudian masukkan air 1 cawan
– Kacau sampai larut
– Sudah suam tuang dalam adunan tadi, kacau
– Cairkan planta atau marjerin
– Sejukkan dulu, gaul semuanya
– Tapis dan bakar



Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di


Nah, menu sahur simple “Telur Pecah Sambal 3 Rasa”. Boleh masak untuk sahur esok.
Bila dah kekuningan dan naik bau, masuk 3 sudu cili kering. Tumis lagi sampai pecah minyak.
Masuk pula 3 beradik sos tiram, tomato dan cili. Kacau sama rata.
Pastikan sambal masak elok dan pecah minyak. Barulah masakan jadi sedap.
Masuk pula air dan kacau lagi. Tunggu sampai kuah sedikit pekat.
Rasa lah sikit, kalau ada yang kurang boleh tambah gula dan garam.
Rasa kuah dah sempoi, pecah je telur macam saya buat tu.
Tabur daun sup kalau ada dalam peti ais. Tak letak pun sedap je. Saja la serabutkan dalam kuali tu.
Saya tak kacau sebab tak nak telur tu hancur.
Terbalikkan telur tu kalau nak bagi masak sama rata. Tutup api. SIAP!
Kalau besahur gini boleh tambah 2 pinggan tau.










