Sekiranya anda mencari-cari makanan kesihatan untuk keluarga yang banyak mengandungi khasiat dan dalam masa yang sama mudah untuk disediakan, lain tidak bukan adalah dengan menfaatkan khasiat yang ada pada chia seeds.

Chia Sheeds, Biarpun Kecil Namun Super Power Untuk Diamalkan Seisi Keluarga!

Mungkin sebelum ini ada yang beranggapan chia seeds diamalkan bertujuan untuk wanita yang inghin berdiet. Namun tahukah ibu-ibu, alangkah baiknya jika minuman chia seeds ini di nikmati oleh seisi keluarga.

Ini sebabnya Chia Seeds Perlu Di Amalkan Oleh Kita Sekeluarga

  1. Kaya Protien

Sebagaimana yang kita tahu protien ini bagus untuk proses tumbesaran dan perkembangan. Tempoh pembentukan sejak lahir hingga peringkat kanak-kanak menjadi asas kepada kesihatan mental dan fizikal kanak-kanak.

Itulah sebabnya anak-anak kita memerlukan sumber protein yang tinggi untuk memastikan asas kesihatan mereka kekal kukuh di sepanjang tahun-tahun tumbesaran dan perkembangan mereka.

Dengan sumber protein yang tepat, anak-anak anda akan memperoleh khasiat penting untuk membentuk sistem imun dan otot yang kuat. Dikatakan dalam 28gm hidangan biji chia seed yang diambil adalah menyamai 4.4gram protien di dalamnya.

IKLAN

 

2. Mudah Rasa Kenyang

Tryptophan adalah merupakan satu sejenis asid amino yang telah ditemui pada ayam belanda. Ianya juga turut ditemui dalam biji Chia Seed. Walaupun tryptophan akan memberikan  kesan mengantuk selepas makan, namun ianya juga amat berpotensi untuk membantu mengawal selera makan (mudah berasa kenyang), memberikan tidur yang selesa dan membantu untuk meningkatkan mood seharian.

Apa yang pasti, bukan dua ini sahaja kebaikkan malah banyak lagi jika ingin didetailkan. Oleh itu alangkah ruginya jika kita sebagai ibu  tidak menyediakan minuman berkhasiat ini kepada seisi keluarga.

IKLAN

Idea untuk menikmati chia seeds

  1. Chia seed dimasak bersama telur hancur-kacau 2 biji telur bersama 2 sudu teh chia seed dan kemudian goreng seperti biasa.
  2. Sandwich bersama chia seeds – taburkan sahaja  dan rasanya lebih crunchy.
  3. Nasi -Boleh juga campurkan chia seed ke dalam nasi yang dimasak. Namun perlu tambahkan sedikit air agar masak sempurna.

Dan ini pula resipi untuk buat air detox menggunakan chia sheeds yang dikongsikan oleh Suehaila Ahmad di fb. Jom semak.

Bahan-bahan:

Chia Sheeds, Biarpun Kecil Namun Super Power Untuk Diamalkan Seisi Keluarga!
1 biji lemon-dipotong kecil
2 biji epal hijau -dipotong kecil
2 btg serai
1 ketul kecil halia-dipotong kecil
3 uncang teh hijau cap BOH
1.5 liter air masak

IKLAN

Add on:
Daun pudina
Chia Seed
Madu

Cara-cara:

1. Masukkan 1.5 air masak ke dalam periuk.
3. Masukkan kesemua bahan yg dipotong tadi ke dalam air. Kemudian masukkan serai yang diketuk, masukkan teh hijau.
4. Rebus selama 15 minit sampai bahan-bahan tadi empuk air bertukar warna kekuningan untuk menghasilkan air detox yang betul-betul bagus. Kalau air kering pekat boleh tambah air.
5. Apabilaa masak tutup dan api biarkan air suam sedikit sebelum di masukkan ke dalam bekas.
6. Campurkan dengan sedikit chia seed, daun pudina atau madu asli untuk tambah lebih khasiat dan menyedapkan air detox.

Chia Sheeds, Biarpun Kecil Namun Super Power Untuk Diamalkan Seisi Keluarga!

Amalkan minum 3 kali sehari iaitu di pagi hari sebelum breakfast, petang masa tea time dan malam sebelum tidur.