Mengemas rumah adalah rutin harian yang biasa dilakukan oleh setiap ahli keluarga tidak kira suami atau isteri termasuk anak-anak. salah satu rutin yang paling tidak digemari adalah melipat pakaian. Jika ada mesin melipat sudah tentu, ramai yang membelinya!

Bayangkan jika mempunyai anak yang ramai, sudah tentu pakaian yang dibasuh selang sehari menimbun. Ketiadaan masa membuatkan pakaian yang dibasuh dibiarkan sehingga kadang kala dilihat membukit! Ia memang terjadi buat mereka yang sibuk dengan kerjaya.

Bagaimanapun ia tidak menjadi masalah rumit buat seorang wanita ini yang bergelar cikgu ini. Menurutnya dengan hanya mengunakan pelekat nama, pakaian anak mudah diuruskan. Malah tidak sampai 10 minit mengemas kain menimbun dapat diuruskan dengan baik.

IKUTI PERKONGSIAN INI.

Bila pakaian menimbun.

So seperti yang cikgu janjikan, cikgu nak share cara cikgu setelkan baju bajan anak-anak 4 orang tu.

Secara purata untuk seorang anak akan menyumbang minimum 3 pasang seorang SEHARI. Baju tido, baju sekolah, baju lepas balik sekolah. Kita andaikan 12pasang sehari.

IKLAN

Tapi kalau mak tangguh seminggu lipat kain.. Haaa.. Kira.. Kira.. Kan bertimbun jadiknya.

Ni semua akan mengganggu mental&emosi mak2 kan? Nanti mulala stress, nak marah, penat bertingkat2, sakit mata dan hati. Hiii… (mak-mak je memahami situasi gini)

IKLAN

Jom tengok nak kasi setel macam mana.
Baca caption di gambar

Langkah 1
==========
✔Sediakan bakul untuk setiap anak
✔Tulis nama di bakul so anak tahu itu bakul siapa
✔Jangan beli bakul besar-cari yg sederhana aja.. Makin besar bakul, kecenderungan untuk “nanti la lipat” akan menggunung jua.. Kikiki
Kalau kita tak sempat nak lipat pon, lebih senang dan cepat kita nak buat carian baju untuk anak-anak
Pinjam gambar Nur Wanny naa..
Nampak tak beza dia..
Gambar atas dan bawah sama ja. Kain baju yang belum dilipat.
Bezanya yg atas ada 1 bakul macam-macam saiz baju.
Yang bawah kita dah sort, tau dah baju sapa.
Walaupun belum berlipat, kurang sakit mata mak-mak kan..
Percaya tak, Bagi setiap bakul tu, masa yg diambil untuk melipat tak sampai 10 minit pon.
Kenapa?
✔Secara psikologi, nampak sikit baju dalam tiap 1 bakul. Sejooook hati mak nak melipat. Permainan emosi kat situ.
✔Pengkhususan: pantas sebab senang nak cari pairing baju tu. Dah lipat boleh letak setempat sebab kita lipat baju orang yg sama. Ini semua menjimatkan MASA.
✔Dan sekiranya kita perlu tinggalkan kerja melipat, kita tau berapa bakul yg belum dilipat. Daripada 4 bakul, tinggal 2.sekali lagi.. PSIKOLOGI.. kita nampak jumlah baju nak dilipat makin kurang.
✔MOTIVASI
YESSSS. tinggal satu bakul je belum lipat maka lebih semangat nak melipat, berbanding lipat satu bakul tinggi menimbun, mak stress nampak banyakkkkk nau nak lipat!!!
Mak2 ni banyak bermain dengan mental dan emosi kan.
Cara ni pon cikgu jumpa dalam FB.. Lama dah. Bagus sangat. Dulu susun bertindih.
Sekarang dah pandai susun gini, anak2 pun senang nak pilih baju sendiri
Dan takda kes bila ada baju nak pakai, tau-tau dah tak muat.. Lama sangat dalam almari dok lapis paling bawah
Yang ni je cikgu susun berlapis. Hero 3 orang tu banyak baju yg seragam Mana yang seragam je cikgu susun berlapis gini. Nak pakai seragam, tarik je. Takya bukak sampai 3 laci..

*jemput share sekira nya tips ni membantu mak2 bz yang lain

Kredit: Syikin Zahir