Sejak akhir-akhir ini, didapati ramai ibu bapa membawa anak-anak kecil ke pasaraya. Walaupun undang-undang dalam Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) tiada peraturan yang menghalang ibu bapa membawa anak kecil ke tempat tumpuan, namun ia seharunya tidak berlaku.

Dah Boleh Bawa Anak Ke Tempat Awam Tapi Ini Teguran Kementerian Kesihatan. Jangan Buat Main, Hal Nyawa Ni.

Menurut Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, menasihati ibu bapa agar cakna tentang keselamatan anak-anak.

Tiga golongan yang berisiko tinggi dijangkiti COVID-19 iaitu kanak-kanak, warga emas dan mereka yang ada penyakit kronik. Ia termasuk golongan yang berusia kurang 12 tahun ke tempat awam seperti pasar raya atau pusat beli-belah.
Malah Kementerian Kesihatan peduli hal ini, turut memberi teguran sehingga mendapat share lebih 21K.
Malah, teguran di portal berkenaan mendapat maklumbalas daripada warga net yang turut sama meluahkan rasa bimbang kepada ibu bapa yang tidak peduli hal keselamatan anak.

IKUTI PERKONGSIAN INI

Boleh bawa anak kecil ke tempat awam atau tempat ramai orang? Ibu bapa boleh dikompaun?

Boleh bawa dan ibu bapa/ penjaga juga tidak akan dikompaun kerana tiada peruntukan dalam Akta 342 (Akta Pencegahan dan Kawalan Penyakit Berjangkit 1988). (rujuk https://www.bharian.com.my/…/pkpb-jangan-bawa-anak-kecil-ke…)

IKLAN

Tapi bersedialah menanggung risiko. Kita belum selamat daripada ancaman virus baharu, COVID-19. Jika berlaku perkara buruk, anda juga yang dalam kesusahan. Jangan salahkan orang lain. Salah diri sendiri sebab tidak menjadi ibu bapa/penjaga yang bertanggungjawab.

Mungkin kenyataan ini agak berterus terang dan kasar, tapi ia kenyataan.

KANAK-KANAK DAN WARGA EMAS BERISIKO

Dah Boleh Bawa Anak Ke Tempat Awam Tapi Ini Teguran Kementerian Kesihatan. Jangan Buat Main, Hal Nyawa Ni.

IKLAN

Ibu bapa/penjaga tahu anak-anak kecil dan warga emas adalah kumpulan berisiko tinggi dijangkiti COVID-19. Bukan setakat nasihat, malah KKM pernah merayu ibu bapa/penjaga jangan bawa keluar mereka ini.

Kita sebagai orang dewasa pun dinasihatkan elak tempat orang ramai dan kena patuh SOP. Inikan pula anak kecil yang tidak boleh lindungi diri sendiri.

Alah admin ni, kecoh pulak. Bukan ada kes kanak-kanak meninggal sebab COVID-19 kat Malaysia ni.

IKLAN

Memang betul. Satu sebabnya kerana penguatkuasaan ketat pasukan keselamatan negara khususnya PDRM yang membuat pemantauan dan rondaan setiap masa sejak awal PKP hingga hari terakhir PKPB. Itu pun masih ada ibu bapa yang ‘gedebe’ ingkar arahan.

Tapi kita nak tunggu ada kematian baru kita ikut nasihat?

Tunggulah sehingga negara kita betul-betul selamat dan semua orang jadikan normal baharu sebagai cara hidup.

Lindungi anak-anak kita dan ikutlah nasihat kerajaan. Ia untuk kebaikan bukan menyusahkan.

Ini bukan marah tapi nasihat..

Kredit: Kementerian Kesihatan Malaysia

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI