SAMSUNG CAMERA PICTURES

Daun kari, limau purut, dan daun-daunan herba lain antara daun wajib ada untuk menaikkan lagi aroma dalam satu-satu masakan. Kekurangan bahan penambah ini buat kita terpaksa bertukar resipi di saat akhir. Walaupun sebagai bahan sampingan, namun tanpa daun-daunan ini masakan jadi tidak sempurna.

Nak simpan daun-daunan ini lama, busuk pula jadiknya. Jika anda ikut langkah yang dikongsikan wanita ini, masalah daun busuk atau daun kering pasti mampu diselamatkan. Bagaimana?

Perkongsian wanita ini di blog tellingstory11.blogspot.my boleh kita cuba. Katanya, teknik yang digunakannya ini buat daun herbanya bertahan sampai 3 bulan. Malah masih segar. Hebat kan? Jadi jomlah kita cuba.

“Bila dah lama kat KL, balik kampung tengok daun-daun yang segar depan mata, jadi jakun. Kalau di kampung takde masalah nak dapat daun-daun ni semua. Tanam belakang rumah je. Tapi beza kan kalau kat bandar. Sebab tu saya sangat menghargai daun pandan, daun kari, daun limau purut yang saya ambil ni.

Tapi kalau dah ambil dalam kuantiti yang banyak ni, macamana nak simpan supaya tahan lama? Kalau masak pun cuma guna dua tiga helai je kan. Meh sini saya nak kongsi cara saya simpan daun-daun ni semua.

Daun limau purut ni saya saya lalukan air diatasnya. Bagi daun ni segar sikit setelah terperap selama beberapa jam di dalam plastik.

Lepas tu simpan dalam plastik zip lock.

Simpan dalam peti ais kat tempat sejuk beku. Bila nak guna dalam masakan, keluarkan dan rendam sekejap dalam air paip. Takdelah daun-daun ni keras melengkung dalam gulai.

IKLAN

Ini selepas 3 bulan saya simpan di dalam freezer. Kandungan daun dalam plastik pun dah agak berkurangan setelah digunakan di dalam pelbagai jenis masakan.

IKLAN

Masih hijau dan nampak fresh kan daun pandan dan daun limau purut tu. Daun pandan tu saya terpaksa potong ikut saiz plastik zip lock.

Daun kari nampak agak berubah warna. Tapi baunya masih ada dan sikit pun tak hapak. Dalam masakan paling penting bau daun kari tu kan, bukan rupa parasnya yang menjadi ukuran.

Selain daripada tu, daun kunyit, lengkuas, daun kesum dan limau nipis pun saya pernah frozen kan. Dalam 3-4 bulan insyaAllah dapat bertahan. Kalau letak dalam peti ais yang tak beku tu, dah tentu layu dan kering.

Tapi daun ketumbar dan daun saderi saya tak rekemen untuk di sejuk beku kan, sebab bila keluarkan dari freezer, daunnya akan hancur dan batangnya pulak berair.

Selamat mencuba.

Kredit: tellingstory11.blogspot.my