Anak-anak yang suka makan roti tu, sangat sesuai jika ibu mempelajari cara buat roti. Bila anak nak makan boleh je terus buat.

Makan panas-panas memang lagi sedap. Cicah dengan air panas atau kuah kari pasti lagi lebih enak.

Buat je roti homemade ni, tak perlulah pergi ke kedai beli roti dah. Nak makan buat je!

 ROTI HOMEMADE!

Gebunya Roti Ni! Nak Buat Pun Mudah Guna Sukatan Cawan Aje. Pasti Jadi!

BAHAN-BAHAN:

IKLAN

3 cawan tepung gandum

1 sudu makan marjerin

3 sudu gula

1 cawan susu sama ada full cream, low fat atau fresh yang suam (ikut kesukaan masing-masing)

IKLAN

1 sudu makan yis dan sedikit garam.

CARA MEMBUAT

Gebunya Roti Ni! Nak Buat Pun Mudah Guna Sukatan Cawan Aje. Pasti Jadi!

IKLAN

Gula digaul bersama susu pilihan anda tadi dan yis. Biarkan bahan tersebut seketika dalam keadaan berbuih seperti di gambar mangkuk. Kemudian, masukkan bahan tadi ke dalam adunan tepung bersama sedikit garam.

Biar adunan nampak cantik

Uli bahan tadi seketika sebelum masukkan pula marjerin dan diuli sekali lagi. Kemudian dibiarkan seketika untuk memberi masa tepung adunan tadi naik cantik. Bentukkan ke dalam bekas dan bakar. Sempurna!

Untuk membakar roti ini, anda disarankan menetapkan suhu pembakar dalam 200 hingga 230 C selama 30 hingga 45 minit sahaja. Tetapi kalau warna roti sudah bertukar kuning seperti di dalam gambar, keluarkan saja

Sumber: Hehiman Sakuan

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI