Sepanjang bulan lepas, dilaporkan suhu panas akan melanda Malaysia. Dilaporkan ianya akan berlaku sehingga bulan Ogos nanti.

Kesan dari gelombang ini sudahpun dilihat apabila beberapa kanak-kanak dilaporkan meninggal akibat dari strok haba.

Menurut laporan portal BERNAMA, gelombang panas ini telah menyebabkan sebuah sungai di Kuala Krai, Kelantan, hampir kering dan ikan-ikan yang terdapat di sungai itu mati.

“Seekor bangkai ikan ditemui dalam lopak kering akibat cuaca panas ketika tinjauan di Kampung Pasir Era, Kuala Krai, Kelantan yang di laporkan terjadi pada 28 April 2023.elah menyebabkan

IKLAN

Keada cuaca yang panas ini telah tanah menjadi kering dan retak, tetapi juga menjejaskan kehidupan seharian orang ramai.

Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) sebelum ini berkongsi cuaca panas yang berlaku di negara ini khususnya di Semenanjung Malaysia dan sejak itu menunjukkan peningkatan suhu antara 35 hingga 37 darjah Celsius iaitu pada Tahap 1.

IKLAN

“Keadaan cuaca panas dijangka berterusan untuk tempoh yang agak lama, contohnya sehingga Ogos berikutan musim peralihan monsun.”

Sejujurnya, ia adalah masa agak lama untuk rakyat Malaysia menanggung gelombang panas.

IKLAN

Oleh itu, disarankan untuk semua orang mengambil langkah berjaga-jaga dengan minum air kosong sebanyak mungkin untuk kekal terhidrat dalam masa yang sukar ini.

Ibu bapa dinasihatkan agar sentiasa memastikan anak-anak mengurangkan aktiviti luar dan kerap minum air masak.

Aktiviti luar juga haruslah dikurangkan dan jika ianya dilakukan pastikan mendapat rehat yang cukup.

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI