Guna 4 Bahan Ni Je Untuk Buat Udang Belon Ala Kedai Makan Thai. Rangup Di Luar, Gebu Di Dalam!

Share

Selalunya kalau makan di kedai terutamanya kedai makan thai, mesti akan order udang celup tepung kan? Atau udang ‘belon’ thai kerana rupanya kembung seperti belon. Bila makan tu, terasa rangup di luar dan lembut di dalam. Memang membangkit selera lah, lagi-lagi bila dicicah bersama sosnya yang manis masam.

Haa yang mana nak cuba buat sendiri tu, boleh la cuba resepi ni! Guna 4 bahan je tau… kahwinkan pula dengan tomyam dan telur dadar. Fuhhh terbaik. Jom cuba!

RESIPI UDANG BELON THAI

Bahan-bahannya:

– Udang

– Tepung blue key self raising flour (kotak warna pink)

– Telur

– Garam secukup rasa

– Air secukupnya

Cara-caranya:

1. Bersihkan udang. Buang kulit udang tapi bahagian ekor dibiarkan je.

2. Campur semua bahan-bahan yang lain. (tepung, telur, garam)

3. Masukkan air secukupnya. Taknak cair sangat, tak nak pekat sangat. Buat biar boleh lekat elok adunan tepung dengan udang.

4. Celup udang dalam adunan tepung kemudian goreng dalam minyak yang panas

 

5. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidang.

Nota: Untuk hasilkan udang belon yang cantik boleh guna pencungkil gigi untuk buang kotoran belakang udang jadi tak perlu nak belah belakang udang tu.
Ahh jomm.

Selamat mencuba!

Sumber: Facebook Fatyma Idris

Webinar Aku Tak Serik Bersalin merupakan webinar kehamilan dianjurkan untuk para ibu hamil yang menanti kelahiran cahaya mata. Membariskan ramai speaker-speaker hebat yang terdiri daripada pakar dalam bidang masing-masing. Antaranya Dr Maiza Tusimin, Dr Siti Sarah Aishah, Dr Tengku Puteri Zainab, Ustazah Fatimah Syarha, Encik Fhais Salim dan selebriti Ezzaty Abdullah. Jom daftar secara percuma di SINI

!

IKLAN