Kemiskinan keluarga dan melihat pengorbanan ayahnya, menyara keluarga sebagai penebar roti canai manakala ibunya hanya suri rumah menjadi pendorong kejayaannya hari ini.

Anak penebar roti canai ini juga mencatat kejayaan tersendiri apabila dinobatkan penerima Anugerah Pelajaran Diraja sempena Majlis Istiadat Konvokesyen Universiti Malaysia Kelantan (UMK), hari ini.

“Ini Hadiah Kepada Ibu Bapa Yang Banyak Berkorban.” Anak Penebar Roti Canai Terima Anugerah Pelajaran Diraja

Lebih manis, Siti Madihah Situah, 24, turut menerima anugerah terbaik alumni dan fakulti apabila mencapai Purata Nilai Gred Kumulatif (CGPA) 3.8 dalam pengajian Ijazah Sarjana Muda (Kepujian) Pentadbiran Perniagaan (Perbankan dan Kewangan Islam).

“Sebaik diterima masuk di UMK sesi September 2016/2017, saya tekad belajar bersungguh-sungguh untuk membalas jasa ayah yang banyak berkorban bekerja sebagai penebar roti canai untuk membesarkan saya dan adik beradik lain.

“Ketika belajar saya turut membuat beberapa pekerjaan sambilan antaranya berniaga nasi bungkus dan air mineral di balkoni asrama memandangkan tidak mahu menyusahkan ibu bapa sepanjang pengajian.

IKLAN

“Ini Hadiah Kepada Ibu Bapa Yang Banyak Berkorban.” Anak Penebar Roti Canai Terima Anugerah Pelajaran Diraja

“Alhamdulillah segala usaha selama ini berbaloi apabila dapat buktikan mampu capai kejayaan biarpun serba kekurangan,” katanya ketika ditemui dalam majlis konvokesyen itu di UMK Kampus Bachok.

Majlis disempurnakan Tengku Mahkota Kelantan yang juga Canselor UMK, Dr Tengku Muhammad Fa-iz Petra.

Hadir sama, Naib Canselor UMK, Prof Dr Noor Azizi Ismail dan mantan Ahli Lembaga Pengarah UMK, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman yang turut menerima Anugerah Ijazah Kehormat Doktor Falsafah (Keusahawanan) UMK.

IKLAN

Dalam majlis itu, Madihah menerima sijil dan pingat Pelajaran Diraja serta hadiah wang tunai RM5,000 dalam konvokesyen itu.

Seramai 2,062 penuntut UMK menerima sijil masing-masing membabitkan 17 graduan Ijazah Doktor Falsafah, 38 graduan Ijazah Sarjana, 27 graduan Ijazah Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dan 1,980 graduan menerima sijil Ijazah Sarjana Muda.

Menurutnya, dia bagaimanapun berasa sedikit ralat apabila kejayaannya tidak dapat dikongsi dengan ayahnya yang tidak dapat hadir kerana masalah kesihatan.

“Ibu dan adik juga menumpang kereta bapa saudara dari Tanjung Karang, Selangor untuk meraikan hari konvokesyen.

IKLAN

“Kejayaan hari ini adalah hadiah kepada ibu bapa yang banyak berkorban untuk saya,” katanya.

 

Sumber: Berita Harian Online

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI