Tular seorang wanita, Kat Callaghan yang telah mendedahkan bahawa dirinya merupakan pemilik suara di sebalik ciri atau feature Text-To-Speech (TTS) di aplikasi TikTok.

Bagi pengguna aplikasi itu, umumnya pasti pernah mendengar suara daripada feature TTS.
Difahamkan dia telah memuat naik satu video mengenai perkara itu dan telah mendapat lebih 42 juta tontonan pada 19 Oktober lalu.

“Akhirnya saya dapat memberitahu kepada semua (pengguna TikTok) bahawa ini adalah saya.

“Saya suka apa yang saya lakukan dan saya suka orang lain terinspirasi untuk berkongsi suara saya,” katanya.

Hanya dalam tempoh seminggu, akaunnya @voiceofkat telah mendapat lebih 530,000 pengikut setelah orang ramai mengetahui perkara itu.

Menurut Callaghan, dia memulakan kerjaya alih suara itu sejak tahun 2015. Bermula dari situ, dia menjadi watak penting dalam sebahagian projek hebat.

IKLAN

Sebelum ini, dia beberapa kali menafikan khabar angin berhubung dakwaan bahawa dirinya adalah pelakon suara latar, penyampai radio dan penyampai podcast sebelum akhirnya membuat pengakuan.

Sejak mendedahkan identitinya kepada orang ramai, wanita itu memberi peluang kepada peminat suaranya dengan menghadiahkan mesej kepada diri mereka di Cameo dengan harga $40 (RM183.72).

“Saya berterima kasih kepada mereka kerana menggunakannya (suaranya) dan bersyukur sejak mengumumkan perkara itu kepada umum.

IKLAN

“Sampai ke tahap ini, saya menyedari bahawa suara saya berada di mana-mana dan mereka tidak terlalu membencinya,” jelas Callaghan.

@voiceofkatFor a long time I didn’t say a word. But … yes it’s me and yes I have an ongoing awesome relationship with the folks at TikTok. 🎉 The coolest part for me is watching the creativity & awesome content that people are putting out there using my voice. (Also oddly enough this is my first TikTok)♬ original sound – Kat

@voiceofkat Jessie is just a peppy girl. #tts #texttospeech @OnAirWithRyan ♬ original sound – Kat

IKLAN

Text-To-Speech (TTS) merupakan ciri TikTok yang membolehkan pengguna untuk menambah suara secara automatik untuk membaca kapsyen pada skrin.

Ciri ini juga semakin menjadi kegemaran ramai untuk hiburan di aplikasi tersebut kerana sentiasa digunakan sebagai alternatif merakam suara.

 

Sumber : Siakap Keli

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI