Kawal sikit cara kita lepaskan kemarahan. Jangan ‘overreacted’, risau anak akan terikut-ikut dengan sikap dan tingkah laku kita ketika marah.

Menurut pakar komunikasi, bahasa tubuh kita ni 55 peratus lebih mudah di fahami oleh orang lain berbanding dari perkataan yang keluar dari mulut.

Jadi tak pelik la, apa yang kita nasihat jarang anak nak ikut tapi apa yang kita buat senang senang je dia tiru dan ikut.

Rupanya cara berkomunikasi kita tu perlu di perbaiki.

Cara terbaik bila nak marah ialah dengan PELUKAN.

MasyaAllah kuasa pelukan ni kalau nak tahu bukan sahaja boleh redakan emosi malah ada kuasa ‘menyembuh’ ( Healing Power )

1 – Sebelum nak marah terus peluk anak, gosok belakang dada dia, usap umbun umbun kepala dia, tak sampai 5 minit rasa marah kita tu akan beransur hilang dengan sendiri. Cubalah.

2 – Bukan rasa marah kita je reda, malah rasa takut anak pun akan berkurang. Daripada rasa takut kena marah, terus jadi bertambah sayang pada mak ayah.

3 – Setiap sentuhan kita pada anak walaupun 5 minit dah cukup untuk tingkatkan hormon ‘gembira’ dalam tubuh. Dari nak bergaduh terus dua-dua jadi gembira.

4 – Pelukan juga boleh bina ‘rapport’ kita dengan anak. Rapport ni maksudnya hubungan, dari hati berhubung ke hati anak. Ada rapport ni, baru setiap teguran kita mudah anak nak serap.

IKLAN

5 – Self Esteem anak juga akan meningkat dengan kuasa pelukan dari mak ayah ni tau. Ye la, bila selalu kena peluk dengan mak ayah ‘keyakinan diri’ anak pun jadi meningkat.

6 – Ada masalah stress atau anxiety? Hah, peluk la anak-anak korang setiap hari, comfirm 2 masalah tu akan berkurangan.

7 – Pelukan juga adalah simbol paling besar untuk ‘Love & Support’. Kadang-kadang anak tak tahu yang kita sayang pada mereka, pelukan ni sahaja yang boleh bagitahu mereka. Tingkah laku kita 55 peratus anak akan lebih mudah faham daripada perkataan.

Peluk memeluk ni pun cara mudah kita nak buat Self Care, Self Love dan Self Healing.

IKLAN

Jika marah buat hati anak makin jauh, pelukan pula buat hati anak makin mahu dekat dengan kita.

Makin dekat hati makin tambah sayang, makin tambah sayang maka makin kurang la nak marahnya..

Wallahu A’lam,

Sumber: Mohd Fhais
Berlatih jadi ‘penyabar’ dengan pelukan