Buat masa ini, topik poligami antara topik yang menjadi bualan orang ramai rentetan dari kes selebriti Malaysia baru-baru ini. Disebabkan itu, ramai pihak mula memberi pandangan masing-masing dengan mengatakan tidak salah sekiranya kaum lelaki mahu berkahwin lagi jika hendak dibiarkan mereka bergelumang dengan maksiat.

Tidak ketinggalan, bekas Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dr Mashitah Ibrahim memberi pandangan darinya iaitu fahaman ‘poligami’ orang segelintir pihak yang menganggap ia adalah sunnah dalam Islam adalah kurang tepat.

Poligami dalam makna kata sebenar adalah dibenarkan dengan syarat tidak berlakunya sebarang penganiayaan kepada pihak terlibat.

Ceritanya lagi, poligami itu sudah lama diperkenalkan kepada masyarakat sebelum datangnya Islam dengan memperkenalkan undang-undang bagi mengawal penganiayaan yang berlaku dalam komuniti.

“Islam tak pernah memperkenalkan poligami dan Islam tak suruh pun poligami. Sewaktu Islam datang, poligami itu sudah pun menjadi budaya kepada masyarakat ketika itu.

“Jadi, bila Islam datang, apa yang Islam buat? Islam mengawal poligami ini melalui undang-undang dan membetulkan poligami ini serta membataskan.

IKLAN

“Jangan kita sebut kata, asalkan Islam saja, orang fikir sunnahnya adalah poligami. Tak! Masa Islam datang, poligami dah pun ada. Islam datang dah betulkan. Bagaimana? Kalau nak kahwin, jangan ada penganiayaan,”ujarnya.

Tambahnya, tuntutan dalam Islam juga meletakkan batasan di mana kaum lelaki tidak boleh berkahwin lebih daripada empat.

“Islam bataskan tak boleh kahwin lebih daripada empat. Islam juga mengawal melalui undang-undang supaya tidak ada penganiyaan.

“Sebab itu kita tengok bila ayat yang bercakap tentang poligami ini, dia bercakap dulu tentang anak-anak yatim supaya tidak ada penzaliman,”jelasnya.

IKLAN

Malah, Dr Mashitah juga mengingatkan golongan lelaki untuk tidak menganggap poligami sebagai hak mutlak bagi mengatasi sesuatu masalah.

“Islam datang dan mengambil poligami ini sebagai kelonggaran dalam sebuah perkahwinan yang memerlukan poligami ini.

IKLAN

“Kita anggaplah poligami ini macam satu ubat bagi keluarga yang ada masalah. Jadi keluarga yang tidak ada masalah ini, makan ubat buat apa. Kalau kita masih sihat tapi makan ubat, itu namanya cari penyakit,”katanya.

@drmashitah_official Jangan salah faham. Kenal agama kita. #dmi #makteh #fyp #hello2023 ♬ original sound – Dato’ Dr. Mashitah Ibrahim

Sumber: TikTok @drmashitah_official

https://www.youtube.com/watch?v=Yb_zk_ekL2M&t=199s