
Hukum hakam ini tidak boleh dibuat main. Itulah sebabnya kita haruslah mempunyai asas dalam perkara-perkara berkaitan agar nanti tidak melanggar hukum lebih-lebih lagi melibatkan makanan. Ianya akan menjadi darah daging kita nanti.
Hukum berkaitan pemakanan, apa yang halal dan apa yang tidak halal pada pandangan syarak merupakan antara perkara agama yang sangat penting dan menjadi tanggungjawab setiap individu muslim untuk mengetahuinya.
Menerusi perkongsian Muharrik Daie, beliau telah berkongsi pengalaman ke sebuah restoran. Di situ beliau mendapati pekerja restoran tidak mencuci daging dan ayam dengan betul untuk masakan tengah harinya.
Perkara itu telah menyebabkan bangkitnya isu mengenai makanan bernajis.
Menurut lelaki ini, pekerja di restoran tersebut tidak membasuh daging, ayam dan ikan mengikut hukum yang ditetapkan oleh agama Islam.
Sepatutnya bilasan terakhir itu kena lalukan air dari paip atau cucurkan air dari atas daging tersebut.
Tak boleh kocak-kocak bilas dalam besen macam itu sahaja kerana air yang bercampur darah itu tadi jadi najis dan dikira air mutannajis dalam besen itu sebab tak cukup dua kolah.
“Akak cuci daging, ayam dan ikan tu tak ikut hukum. Sepatutnya bilasan terakhir tu akak kena lalukan air dari paip atau akak cucurkan air dari atas daging tu tadi. Tak boleh kocak kocak bilas dalam besen macam tu saja sebabnya air yang bercampur darah itu tadi jadi najis dan dikira air mutannajis dalam besen itu sebab tak cukup dua kolah,” jelasnya.
Tokey ajar macam tulah encik. Akak ikut sahajalah.” Ujar kakak itu lagi.
Kata Muharrik, disebabkan itu beliau jarang makan di kedai makan kerana takut termakan najis. Kalau kita tahu cara cuci yang tak betul, haram kita makan makanan tersebut sebab dihukum najis.
Sebab itu ulama kata, kalau nak berniaga pun kena mengaji ilmu fardhu ain. Kena ajar pembantu kedai dan pekerja kedai akan fardhu ain.
Kalau tidak sampai mati kita bagi orang makan najis. Bayangkan kalau tak mengaji fardhu ain. Sebab itu jangan pandai nak kahwin dan poligami sahaja tetapi ilmu agama fardhu ain pun kelaut. Hati-hatilah.
Semoga dengan penjelasan ini, sama-sama kita peka mengenai hukum yang telah ditetapkan agama agar tidak melanggarnya lagi.
Semoga Bermanfaat!
[TIPS]
Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA dan join keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Buat Apa Beli, Kalau Boleh Buat! 11 Biskut Raya Yang Anda Boleh Buat Sendiri Tanpa Oven. Paling Senang, Tak Perlu Bakar

Tak semua orang memiliki peralatan dapur yang lengkap. Ada yang hanya membeli peralatan utama sahaja bagi mengelakkan pembaziran. Contohnya oven, ianya hanya selalu digunakan apabila musim perayaan sahaja.
Namun apabila musim perayaan tiba, oven atau ketuhar seakan satu keperluan memandangkan ramai yang ingin membuat biskut raya untuk dihidangkan kepada para tetamu, memberi buah tangan kepada sanak saudara dan rakan taulan juga untuk kudap-kudap sendiri.
Penggunaan oven ini ada kalanya merisaukan juga kerana bimbang bil elektrik akan melambung. Malah ada yang hanya menggunakannya setahun sekali sahaja. Bila tiba masa untuk menggunakannya, tiba-tiba rosak pula.
Anda tak perlu risau kerana tak semua biskut raya memerlukan oven untuk membakar. Malah kebanyakkan biskut yang menjadi kegemaran adalah yang tidak dibakar.
Jadi tak perlu risau atau pening kepala kerana ada 11 jenis biskut raya yang anda boleh buat tanpa perlu menggunakan oven bakar. Mudah sahaja dan pastinya raya anda kali ini masih meriah dengan pelbagai jenis biskut raya dan juadah.
1.CORNFLAKES MADU TANPA OVEN
Bahan-bahan
-cornflakes 1 kotak besar (nestle)
-5 sudu besar madu
-5 sudu besar susu pekat
-250g buttercup
-5 sudu besar gula
-1 sudu kecil esen vanilla
-papercup secukupnya.
Cara-cara
-Masak dalam kuali sederhana besar, buka api perlahan sahaja.. Masukkan buttercup dan terus masuk semua bahan, kecuali cornflakes.
-Jangan tuggu buttercup cair baru nak masak semua bahan-bahan.. Nanti tak menjadi..
-Kacau sampai sebati.. Sudah mendidih tutup api..dan biarkan sejuk atau agak suam.
-Jangan risau adunan tidak akan pekat.. Dah sejuk masukkan sekotak nestle cornflakes ke dalam. (api jangan buka)
-Isilah ke dalam papercup, atur dalam talam kecil dan masukkan ke dalam peti sejuk dalam 10 minit, boleh dihidangkan.
-Kalau ikut betul-betul resepi ni biskut anda akan ranggup dan tak lemau.

2.RESEPI ALMOND CRUNCHY CHOCOLATE 2 BAHAN
Bahan -bahannya :
-Badam (terpulang nak guna yang jenis hiris panjang @ slice)
-Coklat masakan
Cara- cara :
1. Bakar badam tu dulu (untuk bagi crunchy). Saya bakar almond tu dengan suhu 150°c masa 20 minit (bergantung pada oven masing-masing ye). Untuk yang tiada oven boleh sangai atas dapur (sangai tanpa minyak) dengan api sederhana dan sejukkan badam.
2. Cairkan coklat dengan kaedah double boil.
3. Bila coklat dah cair dan sejuk sikit, boleh masukkan badam yang dibakar tadi, gaul sampai sebati. Pastikan semua badam bersalut coklat.
4. Masukkan badam kat dalam paper cup kecil. Boleh guna sudu kecil. Selepas tu susun dalam bekas dan sejukkan dalam peti ais kat bahagian sejuk beku selama 5 minit. Siap!!

3.BISKUT RAYA TANPA BAKAR COKLAT
Bahan-bahan
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
– Butter : 200 gram
-Serbuk koko : 120 gram
-Susu Pekat : 100 gram
-Biskut Marie : 300 gram
BAHAGIAN COATING
1. Chocolate compund (Dark chocolate) : 200 gram
Cara – cara :
BAHAGIAN CHOCOLATE BALL
1. Cairkan butter ..Api slow. Dah cair tutup api. terus masukan bahan-bahan susu pekat dan serbuk koko ..panas-panas tu kacau sampai sebati. Microwave pun sama. Dah cair butter tu..masukan bahan lain tadi kacau sebati.
– Hancurkan 300 gram biskut marie. Jangan pakai biskut lain nanti rasa kurang kick.. Hancurkan dulu awal-awal sebelum step pertama tadi.
-Masukkan biskut yang dihancurkan ke dalam adunan dan gaul sehingga sebati.
-Bentukkan campuran tadi kepada bentuk bulat dengan menggunakan tangan. Setkan sejam dalam peti.
-Lepas tu buat lubang di tengah-tengan biskut yang telah siap ..boleh guna apa apa sahaja janji ada lubang kecil kat tengah.
– Masukkan nutella ke dalam lubang yang dibuat dengan menggunakan piping bag.
– Setkan ke dalam peti selama 10 minit-20 minit
BAHAGIAN COATING
– Cairkan 200 gram dark chocolate. Nak manis pakai milk chocolate.
– Salutkan biskut tadi dengan dark chocolate tadi ke atas biskut dengan menggunakan sudu.
– Hias ikut kreativiti anda or boleh pakai chocolate flakes.
– Biarkan coklat kering mengikut suhu bilik.Bila kita sentuh di tak melekit.
-Biskut sudah sedia untuk dimakan dan boleh letak kat luar je. Senang kan. Memang sedap tau.

4.BISKUT MAKMUR NESTUM (TANPA OVEN)
Bahan-bahan
1 ketul butter @ secawan planta
3 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
1/2 cawan nestum
Susu tepung secukupnya
Cara-cara
1. Cairkan butter dan biarkan sejuk (panas pun boleh guna senduk masa gaul)
2. Sangai tepung (goreng tanpa minyak) sehingga kekuningan
3. Gaul tepung, butter & gula (saya guna brand CSR sbb lebih halus)
4. Adunan sebati baru masukkan nestum dan gaul
5. Bentukkan adunan bulat-bulat @ ikut suka
6. Gaulkan dengan susu tepung. Siap

5.RESEPI POPIA BERSALUT COKLAT VIRAL
1 bungkus kulit popia
Coklat coin (guna beryls milk + dark choc)
Kekacang kegemaran (disangai terlebih dahulu, letak kuaci)
Manik hiasan
Cawan biskut
Cara-cara
– Gulungkan kulit popia dgn menggunakan lidi sate/ kayu chopstick. Di hujung gulungan sapukan sedikit air supaya melekat. Tujuan guna lidi sate ni untuk memudahkan proses menggulung. Dah siap tarik dari lidi sate.
– Ulang proses sehingga selesai atau jumlah yang diingini.
– Setelah selesai, potong kulit popia memanjang.1 gulungan potong jadi 8. Ikut selera.
– Kemudian anginkan seketika kulit popia. Dalam 15 min.
– Goreng hingga keemasan.
– Panaskan coklat coin double boil.Saya guna separuh milk choc dan separuh dark choc.
– Dah cair, masukkan kulit popia yang telah digoreng tadi. Masukkan juga kekacang kegemaran. Gaul sebati.
– Seterusnya sudukan ke dalam cawan biskut. Taburkan manik hiasan. Siap!

6. POPIA COKLAT
Kulit popia
Coklat Beryls (milk compound)
Nestum/badam
Cara-caranya
1.Setiap keping kulit popia dipotong jadi 6 bahagian. Gulung comel2 & letak gam. (Tepung gandum +air bancuh pekat)
2.Biarkan sekejap (rehatkan gulungan sampai dia keras sikit untuk kekalkan bentuk popia tu bulat). Lepas tu goreng.
3.Double boilkan coklat Beryls & celup popia yang dah goreng tadi. Salut dengan nestum atau badam sangai pun sedap. Simpan dalam bekas kedap udara. Nak best simpan dalam peti ais.Siap!

7. BISKUT KACANG
Bahan-Bahan:
Badam Cincang
Coklat Masakkan nak lagi sedap guna coklat milk
Cara Membuat :
1.Sangai (goreng tanpa minyak) badam hingga masak/keperangan pastu sejukkan.
2.Cairkan coklat secara double boiler
3.Satukan badam yang telah disangai tadi dengan coklat
4.Gaul rata kemudian masukkan dalam paper cup
5.Masukkan dalam peti ais biarkan keras.
6.Pastu bolehla simpan dalam bekas kedap udara
P/S:Boleh tabur coklat rice yang warna warni tu kat atasnya,bagi nampak berseri lagi.

8. BISKUT RAYA TANPA BAKAR COKLAT NESTUM OREO
Bahan-bahan
Coklat
Nestum
Oreo
Planta
Cara-cara
1. Cairkan coklat n planta. Guna kaedah double boiler a.k.a mengukus. Masak air dalam periuk sehingga mendidih. Kemudian letak bekas (yana guna periuk) berisi coklat. Tunggu hingga coklat cair masukkan planta. Gaul sebati.
2. Masukkan nestum dan oreo dalam 1 plastik. Tumbuk dengan batu lesung bagi hancur.
3. Gaulkan coklat, nestum dan oreo dalam 1 bekas.
4. Masukkan dalam papercup. Boleh taburkan nestum, manik-manik warna atau apa-apa je untuk hiasan.
5. Masukkan dalam peti ais selama 5 minit atau hingga keras. Kemudian keluarkan dan masukkan dalam bekas kedap udara. Letak dalam suhu bilik.Siap!

9. BISKUT GOLEK KAKMIRA
Bahan-bahan
20 keping biskut mery
3 sudu milo
4 sudu susu pekat
Kacang tumbuk / nak tukar cornflakes pon boleh / bubble rice
1.Campur semua dan bulatkan macam bola
2.Golek ke dalam nestum @ kacang tumbuk, nak lagi sedap..golek dalam badam cincang…
3.Saya guna kacang tumbuk jer…
4.Simpan dalam peti sejuk setengah jam…
5.Adunan ni boleh dapat 40 biji biskut

10. KUIH MAKMUR BISKUT RAYA TANPA BAKAR
Step A
600gm tepung gandum (digoreng tanpa minyak hingga gebu)
1 ½ cawan minyak sapi
1 cawan gula icing (ayak dulu ek)
Bila tepung dah sejuk, satukan semua ni dan gaul hingga sebati. Adunan nanie tak terlalu keras, tak terlalu lembut tapi boleh di kepal atau dibulatkan. Semua guna tangan je, tak payah guna mixer. Nanie timbangkan 10gm tepung ni. Siap step 1.
Step B
500gm kacang tanah (nanie guna yang dah siap kisar beli dari kedai bahan kek. Ni baki nanie buat biskut Mazola)
200gm gula kastor
70gm Pure Butter
-Gaulkan semua ni sampai boleh dikepal dan bulatkan. Then sukat guna 1 sudu teh rata tau, lepastu kepal atau bulatkan. Jadi semua nampak sama saiz dan cantik nanie suka buat cecantik.
-Okay, bila dah ada 2 step ni, ambil tepung yang dah di timbang 10gm tadi.. Leperkan dan masukkan inti kacang yang dah di cetak bulat-bulat tadi. Pastu tutup dan gentel macam kita nak buat pau ke kan. Kalau nak buat bentuk daun lonjongkan sikit. Ambil penyepit nak sepit tart dan sepit lah ala-ala urat daun. Kalau rasa tak nak, buat bulat pun okay.
-Susun atas loyang yang dah di sapu shortening atau letak paper. Nanie bakar guna api atas bawah. Suhu 160°c. Tapi akak-akak boleh ikut suhu oven sendiri yer. Dalam setengah jam nanie tau dia dah masak.
-Macam mana nak tau dah masak? Nanie bau kacang yang dah digaul pure butter tu di bakar dalam masa 30minit tu tau.. Bukan bau tepung dibakar. Memang lemak sangat bau dia.. Cuba try test.Dah masak, keluarkan dan biarkan bebetul sejuk. Ikut step ke 3.
Step C
200g susu tepung ( tak kisah apa, nanie beli kat kedai bahan kek. Yang memang nampak kekuningan sebab bebetul lemak)
250g gula aising
Gaulkan sebati dulu semuanya. Lepastu masukkan biskut yang dah sejuk dan golekkan dengan lemah lembut.. Susun dalam bekas.. So, Biskut Makmor Gebu dan inti penuh is Donee.

11.CHOCOLATE CORNFLAKE PEANUT BUTTER CLUSTER
Bahan-bahan
150g / 5 cawan cornflakes
350g / 2 cawan dark chocolate. Saya guna brand Beryls. Milk pun boleh
125g / setengah cawan smooth peanut butter
Optional:
Setengah cawan almond/ kacang cincang
Cara-cara
– Panaskan chocolate + peanut butter guna kaedah double boiling
– Bila semua cair, tunggu sejuk sikit
– Masukkan cornflakes + kacang kisar
– Gaul rata & sudukan masuk dalam paper cup
– Letakkan gula hiasan atau lebihan kacang tadi
– Masukkan dalam peti ais bahagian chiller dalam 10 minit
– Keluarkan dari peti ais & simpan dalam bekas kedap

Sumber: Resepi Dapur Opah
Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA dan join keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Lelaki Baru 3 Minggu Kahwin, Kemalangan Di Singapura, Keluarga Mohon Bantuan Kos Rawatan

Lelaki baru 3 minggu kahwin, kemalangan di Singapura, keluarga mohon bantuan kos rawatan. Seorang rakyat Malaysia kini terlantar di unit rawatan rapi (ICU) di Hospital Universiti Nasional (NUH) Singapura selepas terbabit kemalangan di Ekspreswe Ayer Rajah (AYE) Khamis lalu.
Lelaki Baru 3 Minggu Kahwin, Kemalangan Di Singapura
Akif-Zarr Ukasyah Shuhaimi, 28, yang dalam perjalanan pulang ke Johor Bahru dari tempat kerja, digilis sebuah motosikal berkuasa tinggi setelah dia terjatuh dari motosikalnya kerana cuba mengelak kemalangan lain.
Berikutan kemalangan itu, Akif memerlukan bantuan orang ramai untuk membiayai kos rawatannya di republik itu. Keluarga Akif meminta jasa baik rakyat Malaysia, bermurah hati untuk menghulurkan sumbangan.
Akif-Zarr yang berasal dari Kelantan dan bekerja sebagai penyelia di sebuah syarikat makanan dan minuman (F&B) di Bencoolen Street, baru sahaja mendirikan rumah tangga tiga minggu lalu.
Lelaki itu mengalami cedera serius di bahagian tulang belakang, patah tangan kiri selain pendarahan dalaman akibat kecederaan paru-paru.

Isterinya, Nur Syahirah Md Zohir yang bekerja di Kulim, Kedah berkata keluarga diminta membayar sekurang-kurangnya 50 peratus kos rawatan di NUH sebelum dipindahkan ke Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.
“Sebelum ini suami memang dinasihatkan untuk tidak dipindahkan kerana belum stabil. Hospital baru sahaja maklumkan petang tadi bahawa Akif-Zarr sudah boleh dipindahkan,” katanya.
Nur Syahirah yang kelihatan sugul berkata mereka sekeluarga kini runsing memikirkan bil hospital yang perlu diselesaikan. Bil setakat 23 Oktober berjumlah S$110,537.60 (S$1=RM3.29).
Ibu Akif-Zarr, Ku Amazon Tuan Yusof, yang bekerja sebagai guru di sebuah sekolah negeri di Kelantan berkata mereka sekeluarga kini berulang dari Johor Bahru setiap hari bagi melawat anak keduanya itu.
Keluarga Mohon Bantuan Kos Rawatan
Beliau berkata mereka kini menumpang di rumah kawan Akif-Zarr dan akan berada di hospital sehingga waktu melawat berakhir pada 8 malam setiap hari.
“Saya tengok keadaan dia, Akif-Zarr memang perlukan sokongan kami sekeluarga. Jadi, walaupun dengan keadaan yang kurang sihat, kami akan tetap berulang sampai dia boleh pindah ke HSA,” katanya yang menghidap hipertensi, selain bapa Akif-Zarr yang mempunyai penyakit jantung.
Ku Amazon berkata, beliau memohon jasa baik orang ramai untuk menyumbang bagi membayar bil hospital, selain mendoakan semoga anak kedua daripada enam adik beradik yang selama ini menjadi harapan keluarga cepat sembuh dan tabah menghadapi proses penyembuhan yang panjang.
“Doktor beritahu masih ada beberapa pembedahan yang perlu dilakukan. Kami hasrat untuk buat di Johor nanti.
“Keutamaan kami, selesaikan bil di sini dan kemudiannya fikirkan langkah seterusnya.
“Doktor juga ada minta kami sediakan kerusi roda. Kami sekeluarga ada ikhtiar untuk jual apa yang ada namun semua itu perlukan masa, dan kami kesuntukan waktu,” katanya.
Ku Amazon berkata buat masa ini walaupun dalam keadaan yang lemah, Akif-Zarr sudah mampu berkomunikasi dengan menulis.
“Kami berterima kasih pada NUH sebab bagi rawatan selain prihatin. Pekerja sosial juga ada jumpa tanya keadaan kami.
“Kami juga berterima kasih pada yang telah dan akan menyumbang,” katanya.
Beliau berkata setakat ini, sumbangan yang telah diterima adalah sebanyak S$7,000.
Sumbangan boleh disalurkan kepada nombor akaun berikut: Ku Amazon Tuan Yusof (ibu) (Maybank – 153039098822) atau Nur Syahirah Md Zohir (isteri) (CIMB – 7612785947).
Sumber: Berita Harian Online
Baca artikel lain juga: Imam Sempat Iqamat, Cium Anak Perempuan Baru Lahir Sebelum Maut Kemalangan
Imam Maut Kemalangan Jalan Raya Lepas Lawat Isteri Baru Bersalin Di Hospital
Pernah Tular Enam Ahli Keluarga Terkorban Kemalangan Jalan Raya, Abdur Rahman Kini Sambung Pengajian
Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA atau join keluargagader club
Dapatkan perkongsian lebih menarik dari Tik Tok Keluarga @keluarga.my
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Jangan Buang Pakaian Bertahi Lalat, Ini 5 Petua Bersihkan Dengan Mudah Berkesan!

Pakaian yang ada tahi lalat ini jangan pula dibuang atau diperam dalam stor. Ada cara mudah yang boleh kita buat untuk hilangkannya.
Berikut kaedahnya;
[1] CUKA
Cuka adalah bahan semulajadi yang selamat dan berkesan untuk membnuh kulat serta menghilangkan baunya yang kurang menyenangkan. Ia juga sesuai untuk anda yang mempunyai kulit sen,sitif atau mereka yang ingin mencuci pakaian bayi.
Caranya,
- campurkan 1 cawan cuka putih ke dalam 1 baldi air dan
- rendamkan selama sekurang-kurangnya 1 jam.
- Kemudian, cuci bahagian berkulat dengan menggunakan sabun pencuci / detergen. Gunakan air yang sedikit hangat semasa memberus dan membilas pakaian supaya kulat lebih mudah ditanggalkan.
Jika ingin digunakan pada fabrik lain seperti sofa atau langsir, masukkan larutan cuka ini ke dalam botol spray dan semburkan terus pada bahagian yang bertahi lalat. Kemudian gosokkan dengan berus yang sesuai dan bilas seperti biasa dengan sabun detergen.
[2] BAKING SODA
Selain menggunakan cuka, anda boleh menggunakan baking soda sebagai salah satu cara menghilangkan tahi lalat pada pakaian. Boleh digunakan dalam bentuk pes atau secara terus. Seperti cuka, ia juga boleh menyerap bauan yang keluar daripada kulat.
Cara pertama adalah dengan membuat pes baking soda.
- Campurkan sedikit air pada baking soda dan
- terus sapukan pes ini pada bahagian baju yang berkulat.
- Biarkan seketika dan kemudian beruskan seperti biasa.
Jika kulat masih belum tanggal, anda boleh menambahkan sedikit cuka putih pada serbuk baking soda tersebut. Kedua-dua bahan ini sering digunakan bersama kerana ia berkesan membnuh spesis kulat yang berbeza. Melalui pemerhatian, cara ini adalah yang paling berkesan dan digemari oleh ramai ibu-ibu!
[3] JUS LEMON DAN GARAM
Perahkan sebiji lemon dan campurkan jus lemon tersebut dengan sedikit garam sehingga ia menjadi pes.
Gunakan pes ini untuk disapukan pada bahagian yang bertahi lalat. Kemudian, beruskan seperti biasa.
Anda juga boleh merendamkan pakaian dalam larutan lemon dan garam ini dalam air suam selama 1 jam. Selepas itu, bilaskan seperti biasa.
[EKSKLUSIF] Kalau Nak Jadi Perdana Menteri Kenalah…Nasihat ‘Deep’ Tun M Kepada Umar
[4] PELUNTUR
Peluntur (bleach’) seperti Clorox adalah sebuah kompaun yang sangat kuat dan berkesan untuk membnuh kulat pada pakaian. Namun, ia juga akan melunturkan warna. Jadi, cara ini hanya sesuai untuk pakaian berwarna putih sahaja ya!
Caranya,
- larutkan sedikit peluntur bersama air dan
- gunakan berus untuk menanggalkan tahi lalat tersebut.
- Taburkan sedikit sabun pencuci serbuk dan ulangi langkah ini beberapa kali sekiranya ia masih belum tanggal.
Seeloknya, gunakan air yang sedikit hangat untuk membilas dan mencuci pakaian tersebut.
Sekiranya pakaian adalah daripada fabrik lembut dan sensitif, rendamkannya dalam larutan peluntur selama sekitar 20 minit, mengikut sukatan pada produk.
[5] VANISH
Selain peluntur, satu lagi produk boleh anda gunakan adalah serbuk atau cecair ‘Vanish’ yang boleh dibeli di pasaran. Ia sesuai digunakan pada pakaian putih mahupun yang berwarna.
Caranya,
- sapukan ‘Vanish’ pada bahagian fabrik yang ada kesan tahi lalat, dan
- biarkan seketika sekitar 5-10 minit.
- Kemudian, beruskan sedikit dan bilas.
- Selepas itu, cuci seperti biasa dengan sabun pencuci.
JEMURKAN BAWAH CAHAYA MATAHARI
Selepas mencuci pakaian yang terkena kulat, jemurkannya di bawah sinaran matahari untuk kesan yang lebih efektif.
Untuk mencegahnya daripada berulang, keringkan dahulu pakaian yang berpeluh atau lembap sebelum dimasukkan ke dalam bakul baju kot0r. Baju yang terkena susu atau makanan juga boleh direndamkan secepatnya supaya kot0ran lebih senang ditanggalkan.
Jadi, jangan buang dulu baju-baju tersebut sebelum mencuba ya!
Kongsikan kepada yang lain. Semoga bermanfaat.
[ARTIKEL PANAS]
[TIPS]
Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA dan join keluargagader club

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di

