Di Malaysia, terdapat dua spesies pokok kopi yang utama, iaitu Coffea arabica dan Coffea robusta. Robusta adalah kopi yang mempunyai kandungan kafein yang lebih tinggi. Ia lebih pahit dan lebih berasid.

Kopi bagus untuk kesihatan terutamanya.

1. Rendahkan risiko mendapat diabetes mellitus.
Dalam kajian yang diterbitkan dalam
Archives of internal Medicine pada tahun 2009, mendapati pengambilan kopi sebagai minuman harian dapat merendahkan risiko mendapat diabetes sebanyak 7%.
Kopi mengandungi polyphenol, chlorogenic acid dan caffeic acid yang bersifat antioksidan yang membantu dalam mengawal kadar gula dalam darah.

2. Rendahkan risiko mendapat penyakit Alzheimer’s dan Parkinson
Dalam kajian diterbitkan dalam journal Nutrition, dikatakan peminum kopi mempunyai 65% lebih rendah berbanding dengan orang yang tidak minum kopi untuk mendapat penyakit Alzheimer dan Parkinson.

3. Bertindak seperti stimulant yang merangsang fungsi otak.
Kopi mengandungi kafein yang mampu meningkatkan kemahiran berfikir. Kafein juga meningkatkan kemampuan fizikal seseorang bagi mengelakkan cepat rasa letih dan lesu.
Kopi juga memberikan kesan positif terhadap mood seseorang dan mengelakkan penyakit kemurungan.

4. Bertindak sebagai anti-keradangan bagi mengelakkan kesan anti- penuaan
Proses penuaan adalah proses yang melibatkan keradangan. Pengambilan kopi secara rutin mampu melambatkan proses ini kerana antioksidan yang dimilikinya.
Sebagai kesimpulan, amalan meminum kopi setiap hari baik untuk kesihatan, namun tetap harus berhati- hati dengan pilihan kopi.

Elakkan kopi 3 in 1, dan pilihlah serbuk kopi atau biji kopi yang perlu di brew sendiri. Hal ini dapat memaksimakan manfaat kopi yang diminum.
Ambillah kopi secara bersederhana. Dos kafein yang disarankan adalah sebanyak 400 mg sehari sehari.
Semoga bermanfaat.

Sumber: Dr Zubaidi Hj Ahmad

*Nak macam-macam info? Klik channel Telegram KELUARGA  atau join keluargagader club

IKLAN

MedicKeluarga: Betul ker ni, makan atau minum pati ikan haruan mampu sembuhkan luka operation dengan cepat? Pakar ini jelaskan lebih lanjut. 

IKLAN
Bintang Kecil: Tengok gigi macam bersih je kan, tapi sebenarnya bila kita tak bersihkan dengan betul semakin lama buat gigi kita jadi berkarat. So teknik berus gigi kenalah betul.

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara