Telefon bimbit merupakan satu alat telekomunikasi yang sangat penting untuk kegunaan harian. Lebih-lebih lagi semua hubungan kini boleh dikatakan bergantung kepadanya. Banyak manfaat yang boleh diperoleh daripada telefon bimbit. Pun begitu, terlalu bergantung dengannya juga tidak elok, bayangkan 24 jam telefon di tangan tanpa anda menghiraukan hal lain. ia bolehmemberi kesan yang negatif bukan sahaja dari segi kesihatan, tetapi juga fizikal dan mental.

Walaupun ia benda penting, namun ada itu tidak bermakna anda bergantung kepadanya sepanjang masa. Cari alternatif untuk mengelakkan ketagihan ini.

Matikan telefon sebelum tidur

Ramai dikalangan masyarakat akan bermain telefon bimbit sebelum tidur. Ia boleh berlarutan berjam-jam lamanya. Jadi, waktu mana anda boleh berehat anda tidak matikannya. Malah, jika tidak berbuat demikian, ia seperti “anda tidak membenarkan badan anda untuk rehat”. Jika anda boleh mengamalkan gaya retro/old school, kehidupan anda akan menjadi lebih mudah dalam perlbagai cara. Jika menggunakan telefon sebagai penggera/ alarm untuk bangun pagi, apa salahnya anda tukar cara. Beli jam penggera yang murah. Nah selesai masalah.

Keluar tanpa membawa telefon

IKLAN

Sesekali ubah cara kehidupan seharian anda. Sama ada pergi berjalan-jalan, menunggang basikal pada waktu terluang dan menikmati kopi di kafe. Biarkan telefon anda di poket tanpa memegangnya. Kalau boleh, matikan bunyi notification apps supaya anda tidak teringin untuk membacanya. Tidak perlu menangkap gambar dan memuat turun ke lama Instagram selalu, anda perlu cuba menikmati persekitaran dengan lebih kerana anda sebenarnya sedang melihat dunia di sekeliling anda. Atau lebih mudah, tinggalkan telefon di rumah buat seketika.

Berkomunikasi dengan orang ramai melalui ‘perbualan offline”

Lebih baik lagi, anda letakkan sebagai cabaran untuk diri sendiri. Mungkin anda boleh cuba, ‘saya akan memastikan 3 orang tersenyum hari ini,” atau ‘saya akan bertanya khabar kepada 2 orang.” ia juga dapat menjadi semudah membuat “eye contact” dengan orang lain. Cubalah!

IKLAN

Hari tanpa telefon

Jika anda tidak sanggup, boleh cuba untuk limitkan masa anda dengan telefon. Sebagai contoh, limitkan masa selama 5 jam tanpa telefon dalam sehari. Anda boleh cuba membuat aktiviti lain seperti memasak, membaca atau keluar dengan rakan-rakan dan berbual untuk mengalih perhatian anda daripada telefon. Percayalah, lama-kelamaan anda akan terbiasa dengan taktik ini

Seimbangkan hari harian anda

IKLAN

Cuba untuk mengekalkan nisbah 1:1 masa berteknologi dengan masa sebenar dalam hari-harian anda. Jika anda hanya duduk di hadapan komputer riba atau duduk menghadap telefon bimbit selama berjam-jam, anda perlu mengambil 3 jam masa lapang tanpa teknologi juga. Mudah kan!

Sumber: jomviral.com

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI