Dalam usaha kita menjaga kesihatan keluarga, faktor utama yang perlu diberi fokus adalah dalam hal pengambilan makanan sihat. Ini memandangkan apa yang kita makan akan mempengaruhi tahap kesihatan seseorang.

Oleh yang demikian, hal ini tidak boleh dipandang remeh. Contohnya kesan pengambilan makanan yang mengandungi pewarna tiruan.Siapa sangka perkara ini macam biasa sahaja tapi kesannya pada jangkan panjang cukup membahayakan kesihatan.

Ini sebagaimana penerangan yang diberikan oleh doktor ini, jom semak.

PEWARNA MAKANAN DIKAITKAN HIPERAKTIF, MASALAH SENSITIF DAN KANSER

Cerita pasal vitamin C, rupanya isu bukan pada kandungan gula saja. Pewarna tiruan juga kena cakna.

Vitamin C ni bentuk serbuk putih. Bila dah lama..dah "masuk angin", ia akan bertukar kuning keperangan. Sebab tu, warna oren-kuning digunakan untuk cover lah..supaya vitamin C nampak sentiasa baru.

Warna kuning yellow sunset ni pewarna yang biasa digunakan untuk makanan, minuman dan suplemen. Kami sekeluarga memang sebolehnya elak daripada pewarna makanan dan minuman ni.

Pewarna ni dikaitkan dengan anak-anak jadi hiperaktif. Apatah lagi kalau letak dalam makanan tinggi gula macam aiskrim, gummy warna warni dan air berperisa "oren".

Kesian anak-anak..Kita rasa mereka aktif dan bertenaga..Tapi sedar tak bila anak-anak aktif tak boleh duduk dia.. merengek dan mengamuk je sokmo. Termenung, tak boleh fokus buat kerja. Asyik emo dan menjawab je..Kita marah mereka buat perangai pula. Molek kita check apa makanan kita provide mereka. Tau tak..makanan pun boleh sebabkan mereka ni jadi aktif semacam ni

IKLAN

Selain hiperaktif, pewarna makanan ni juga dikaitkan dengan alahan dan hipersensitif. Risau tengok sekarang kes ekzema, resdung, asma, GERD mental ni dah jadi biasa sangat.

Kesian sebab ramai tak tahu pewarna makanan ni juga mungkin sebab sakit tak pulih-pulih. Wallahua'lam. Kami elak je semampu boleh sebab tak nak sakit.


Paling takut bila ada kajian saintifik kaitkan pewarna tiruan ni dengan kanser. Pihak yang duk kata selamat pun tak tau apa punca kanser..Jadi moleklah saya educate keluarga saya jauhi yang meragukan.

IKLAN

Pewarna ni bukan beri nutrisi pun. Lainlah pewarna biru bunga telang, warna kuning kunyit, warna merah beetroot..Dah la natural, berkhasiat pulak tu..Kalau buat bisnes, ni boleh jadi USP..kredibiliti produk makanan pun boleh naik..Orang nak beli sebab tau kita cakna..cuma kena buat marketing sikit lah educate orang ramai.

Akhirnya, pilihlah makanan bukan saja halal ya..tetapi toyyiban untuk ahli keluarga kita..Anak-anak kecil tu amanah kita. Mulai hari ni, kita azam jangan biasakan beri pewarna+gula tak kira dalam bentuk aiskrim, gula-gula atau vitamin ya.

Insha Allah, hidup lebih sihat dan sejahtera bila kita pilih makanan yang fitrah kepada badan kita.

sumber : Hafiz Sulaiman,
-Pejuang Kesihatan.