
Belimbing buluh sangat dikenali dengan rasanya yang masam dan selalu dijadikan salah satu bahan dalam masakan seperti sambal atau asam pedas. Bukan itu sahaja, buah belimbing buluh ini juga enak dijadikan sebagai jeruk.
Tetapi resipi kali ini sedikit berbeza dan unik kerana buah belimbing buluh ini dijadikan sebagai pencuci mulut iaitu kek. Jika belum cuba mana datang hasilnya, jadi anda sangat disyorkan untuk mencuba resipi yang dikongsikan oleh Anie Ssa ini.
Menurut perkongsian daripada pengguna profil Facebook ini, walaupun kek ini diperbuat daripada buah belimbing buluh namun, rasanya tidaklah masam sebaliknya sedap dan bertekstur sangat gebu. Selamat mencuba!
Kek Belimbing Buluh
Bahan-Bahan:
- 2 cawan buah belimbing
- 4 biji telur gred A
- 11/2 cawan gula
- 11/2 cawan minyak
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu teh pewarna hijau (blend semua bahan 1-6 ini
hingga sebati) - 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu teh soda
Cara-Cara:
– Ayak dahulu tepung kemudian campurkan semuanya hingga sebati.
– Boleh dibakar pada suhu 160° selama 50 minit dan siap dihidang.
Sumber: Anie Ssa
Patutlah Ramai Share, Resipi Sotong Stim Limau Ala Thai Ni Memang Rasa Macam Di Kedai. Ini Resipinya!

Tiada idea nak masak menu istimewa buat keluarga hari ini, apa kata cuba resipi mudah ini tapi memang buat pembuka selera. Resipi sotong limau ala thai ini memang ramai yang suka, rasanya dan bau memang lazat.
Nak tahu resipi mudah ini, ikuti perkongsian oleh Ayadieeya. Memang rasa pun dah macam di kedai.
Sotong stim limau ala thai
Hari-hari buat goni xpo.. hok x lalu make jadi lalu sebab sedak dooh, rasa pedas, masam, manis
Sos dia boleh jugok guno utk ikan siakap stim limau.
Sapo2 nok recipe ado dekat bawah
RESIPI
Sotong stim limau ala thai.
Sotong setgh kilo @ 1kg
Cincang halus bawang putih dalam 7-8 ulas ( letak lebih pun takpe )
Cincang cili dalam 8-9 biji (klu xnk pedas kurangkan)
Asam limau nipis dalam 3biji
Daum ketumbar ( potong )
Kiub pati ayam 1/2 @ 1
Kicap sotong 3 sudu besar
Gula 2 sudu besar
Cara-cara:
Kukus sotong dlm 7minit, jgn letak air ( kukus sehingga masak ) dan angkat
( air sotong tu kak aya buang
Lepas tu buat sos dia!
Panaskan air 1 cawan, masukkan kiub pati ayam, gula, lepas tu tutup api, tunggu suam kejap, boleh masukkan cili, bawang, asam limau & daun ketumbar. Nanti korang try dulu, kalau x cukup masam tambah limau nipis, kalau x masim blh tambah kicap sotong, kalau x cukup manis tambah gula. Bila dah secukup rasa, Last sekali boleh tuangkan sos atas sotong tadi. SIAP
Senang & sedap
p/s : Nak guna ikan pun boleh..
Kredit : Ayadieeya
Begini Cara Buat Tauhu Homemade, Guna 3 Bahan Je. Mudah, Menjimatkan & Lebih Bersih!

Tauhu mungkin bukan kegemaran semua orang, tapi ada antara anak-anak yang sangat gemarkannya. Kebiasaannya ibu-ibu akan membelinya di pasar. Tetapi kalau rajin, boleh saja buat sendiri di dapur anda. Caranya cukup mudah dan bahan yang digunakan pun sedikit sahaja.
Lebih-lebih lagi, tauhu homemade pasti lebih sihat bahan yang segar dan organik, resepi dan caranya dikongsikan oleh Jumee Afuan. selamat mencuba!
Tauhu homemade.
Mood akak baik malam ni ..baru balik niaga pizza ni akak nak share resepi tauhu homemade simple jer ..
Bahan-bahan:
Kacang soya 1 kg rendam 1 malam.
Air
Sukatan air untuk kisar kacang
1 cawan kacang : 2 cawan air
Cuka makan 10 sudu makan.
2 Bakul yang sama saiz
Cara buat:
1.Lepas cuci kacang rendam 1 malam esoknya cuci lagi toskan/tapiskan.
2.Kisar kacang dengan sukatan air kat atas tu pastu tapis . (Kisar sekali sahaja)
3.Tapis guna kain kasa
4.Masak air kacang soya hingga hilang bau mentah. Masak hingga mendidih dan masukkan cuka .
6.Biar hingga berketul.
8. Letak dalam bakul alas kain kasa.Tindih bakul dengan benda berat. Akak guna lesung batu.
9.Biar sejuk.Potong2 tauhu ikut saiz disukai.
10. Potong kiub letak tepung.
11. Kemudian goreng. Memang fresh dah lain sangat.
Tanam Kunyit 2 Minggu Lebih Dah Boleh ‘Tuai’ Daun Untuk Masak. Mudah & Jimat. Cikgu Ni Kongsikan caranya!

Musim perayaan begini, daun kunyit cukup laku. Kalau ke pasar kadang kala kehabisan kerana diborong, atau adakalanya harga tak masuk dek akal kerana permintaan tinggi. Jadi, kecewa ibu-ibu yang nak buat rendang.
Jadi, nak mudahkan ibu-ibu admin kongsikan cara tanam kunyit yang mengambil masa lebih 2 minggu dah boleh guna daunnya. Tak payah lagi nak di pasar.
Jok ikut cara yang ditunjukkan oleh cikgu bernama Shariful Fadzli. Selamat mencuba!
Ha, 2 minggu lebih tumbuh dah daun kunyit ni. Boleh la masak rendang untuk Iftar nanti. Fuh jimat duit. Mahal tau orang jual daun kunyit ni!
.
Orang perempuan, suruh suami/anak/adik beradik korang tanam kunyit ni ha. Bukan susah dan lama pun nak tunggu macam durian kan.
.
Orang lelaki, korang tanam jelah. Senang je nak buat. For sure boleh menggembirakan hati ibu atau isteri korang. Paling tidak, dapat gembirakan hati sendiri pun jadilah!
.
Sebelum tu, selain buat rendang, daun kunyi ni nak buat apa? Haa, banyak boleh guna dalam masakan. Saya pun tak reti sangat, minta tolong chef tetap kat dalam rumah ni je decide . Cikgu Sho telan je. Hehe
.
Ok, step nak tanam kunyit, kena sediakan KUNYIT HIDUP. Jangan korang guna kunyit Adab ka, Faiza ke! Sampai kiamat tak tumbuh! Time beli cakap KUNYIT HIDUP ok.
.
Rujuk gambar untuk step tanam kunyit. Pada setiap gambar ada diskripsi. Baca ye.
Cara tanam:
1. Ni rupa kunyit hidup. Belilah banyak mana korang nak tanam.
2. Cari tempat tedih sikit. Gali lubang. Jangan dalam sangat.
3. Tengok, kunyit tu berdiri tegak. Saja nak tunjuk kedalaman lubang tu. haha.
4. Pastu korang masukkan kunyit dalam lubang tu, susun lah macam mana pun. Ikut kreativiti. Hehe.
5. Kambus. Tanam dan kebumikan dia. Lepas tu jurus air tau.
6. Korang siram lah air. Paling kurang 2x sehari. Kalau ada baja, guna baja sikit. Jangan kerap sangat letak baja terutama baja ketul tu. selalunya dia akn ganggu pH tanah. Rosak nanti. Baja apa nak guna,paling takde baja, korang guna jelah sisa-sisa makanan, air basuh beras pun layan. Kena jaga betul betul. Sipit babi suka makan. Tengok dia dah makan sikit daun kunyit cikgu sho
7. Dalam 2 minggu lebih, inilah hasilnya.
Cikgu Sho
Suka Rendang Daging