Tanam sendiri sayuran di rumah banyak manfaatnya. Selain dapat makan hasil yang segar, ia juga membantu menjana  pendapatan. Malah, kawasan rumah juga nampak cantik lebih-lebih lagi jika sayuran jenis kobis yang seakan-akan kelopak bunga. Dari jauh sudah nampak menarik.
Jika ibu-ibu rasa berminat nak tanam kobis, bolehlah cuba kaedah yang dikongsikan oleh Jaja Azman ini.
Haritu saya share gambar kobis bulat, ramai yang tanya kaedah tanam / baja / tanah apa saya guna.

Di sini saya share step by step cara saya jaga kobis. Moga bermanfaat

cara menanam:

Step 1 : Saya tanam biji benih dalam peatmoss. Lepas dah tumbuh daun macam gambar di atas, saya pindah dalam mini polibag ni, terus guna cocopeat.
Kenapa kena tanam benih dalam peatmoss?
Peatmoss bantu utk hydratekan benih. In sha allah cepat bercambah.
Orang tanya saya, jual ke kobis dalam mini polibag tu? Kadang2 saya jual. Harga rm1-rm3 bergantung pada saiz.
Peatmoss berapa harga?
Rm6 satu pack.
Boleh semai 30 anak pokok.

Step 2 : Bila kobis dah besar macam ni, saya pindah ke dalam polibag saiz 16×16.
Saya guna midea cocopeat sepenuhnya.
Baja AB dua hari sekali.
Baja AB tu macam mana?
Baja AB ialah baja air.
Semua pokok ke boleh guna baja AB?
Ya. Pokok sayur semua sangat sesuai guna baja AB. So far apa yang saya pandang, baja AB ni sangat friendly.
Berapa harga?
RM8 je satu set.

IKLAN

Step 3 : Ni kobis saya lepas sebulan setengah kot. Dia dah besar , tapi belum tutup. Saya tenang je. Terus layan dia macam biasa.
Baja AB dua hari sekali.
Direct matahari.
Masig gunakan midea cocopeat.
Cocopeat berapa harga?
Satu guni rm15
Boleh dapat 4-5 bag polibag saiz 16×16
Step 4 : Tersusun cantik sangat kobis ni. masih belum tutup. Tapi daun makin besar. Its okayy. Take your time. Umi setia tunggu dia tutup bulat.
Baja 2 hari sekali.
Air saya lebihkan.
Step 5 : Bila rak tak muat dah nak letak, saya pindah dia ke tanah semula. Masih tanam dalam polibag 16×16 macam awal2. Waktu ni saya dah tukar midea tanaman.
Saya guna cocopeat + tanah.
Air saya lebihkan.
Baja maintain 2 hari sekali.
Kobis saya dah membulat bahagian dalam tu. Masa ni dah berusia 2
Step 6 : Kobis saya dah membulat. Nampak macam kecik kan? Tapi sebenarnya dia besar dan padat.
Step 7: Tuaian 8 biji kobis . Berat sekitar 900g – 1.2 kg. Syukur


Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

IKLAN

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520