Bercuti bersama anak-anak bukan sahaja memberi mereka peluang untuk belajar dan meneroka dunia luar, tetapi juga dapat membina ikatan emosi dan kenangan yang akan dikenang sepanjang hayat.

Bahkan dengan masa yang dihabiskan bersama-sama ahli keluarga kita sebagai ibu ayah mengharapkan akan dapat memperkuatkan hubungan kekeluargaan. Anak-anak akan merasa lebih dekat dan lebih selesa bersama adik beradiknya.

Pun begitu, melalui perkongsian daripada Dr Kamarul Ariffin Nor Sadan ini perlu juga diberi perhatian. Menurutnya ada juga percutian yang dirancang oleh ibu ayah memberi kesan sebaliknya.
Kenapa jadi begitu? Nak tahu detail ikuti perkongsian penuhnya di sini.
Nak Bina Bonding Masa Bercuti Ada Caranya. Dr Ni Kongsikan, Mak Ayah Boleh Praktik!
Ibu bapa tahu tak, bawa anak-anak pergi bercuti, bukan semestinya akan menguatkan “bonding” antara kita dan anak-anak?
Ramai ibubapa sangka jika mereka bawa anak-anak pergi berjalan, mereka PASTI akan mengeratkan kemesraan dan jalinan kekeluargaan dengan anak-anak.
Tidak semestinya.

Ramai ibubapa sangka jika mereka bawa anak-anak pergi berjalan, mereka PASTI akan mengeratkan kemesraan dan jalinan kekeluargaan dengan anak-anak.

Tidak semestinya.

Kadangkala bila kita pergi bercuti, anak-anak akan jadi stress, malah dalam sesetengah situasi boleh menyebabkan mereka menjadi tidak senang dengan kita.

Contoh bercuti yang tidak merapatkan hati ahli keluarga.

Sebelum perjalanan, si ibu sibuk menguruskan barang-barang yang perlu dibawa. Anak-anak minta nak bawa itu ini, lalu si ibu menyuruh anak jangan menyibuk.

Semasa perjalanan, si ayah bersengkang mata semasa memandu. Isteri tidur kerana kepenatan. Anak-anak disuruh ikut tidur, atau diberi telefon untuk menonton Youtube.

Di destinasi, anak-anak melompat-lompat dan berlari-lari teruja. Si ayah marah-marah kepada anak kerana tak duduk diam. Anak ditarik-tarik oleh si ayah ke tempat dituju.

Sewaktu makan, anak-anak makan dengan seleranya, tapi bersepah-sepah dan comot. Si ibu marah kepada anak-anak kerana mengotorkan baju mereka.

Kemudian agenda utama keluarga bercuti ini adalah untuk ambil gambar cantik-cantik supaya boleh dikongsikan di media sosial. Anak-anak di suruh bergaya begitu begini.

IKLAN

Jika cutinya untuk 2-3 hari, perkara ini jugalah yang diulang untuk dua tiga kali. Akhirnya percutian pun berakhir, dan mereka pun kembalilah ke rumah.

Ibubapa pun rasa bangga, mereka anggap mereka dah berjaya bonding dengan anak-anak mereka. Sedangkan perkara yang sebaliknya berlaku.

Percutian begini sebenarnya mendatangkan stress kepada anak-anak. Mereka dilarang-larang, digesa-gesa, diarah-arah, dimarah-marah. Emosi mereka akan terganggu.

Malahan, ia mendatangkan stress kepada ibubapa juga. Pastinya selepas pulang dari percutian tu, ibubapa akan rasa penat dan lesu. Bukan rasa segar dan bermotivasi.

Jadi bagaimana cara yang betul untuk bonding dengan anak-anak?

Nak Bina Bonding Masa Bercuti Ada Caranya. Dr Ni Kongsikan, Mak Ayah Boleh Praktik!

Nak bina “bonding”, perkara yang paling penting sekali adalah komunikasi antara ibubapa dengan anak. Antara cara untuk menerapkan komunikasi yang baik antara ahli keluarga, dengan semulajadi adalah:

IKLAN

■ Meminta anak mengajar kita sesuatu yang mereka tahu, kemudian barulah kita ajar sesuatu kepada mereka (memperbetulkan kesalahan)

■ Meminta mereka bercerita tentang perkara yang mereka suka, kemudian kita bercerita sesuatu yang kita suka (menasihati mereka)

■ Bermain bersama permainan yang mereka suka, kemudian kita ajak mereka lakukan perkara yang kita suka (mengemas, dsb)

■ Membenarkan mereka memilih sesuatu, kemudian kita pula memilih sesuatu. Kalau ada percanggahan, maka cari titik persamaan.

■ Berterima kasih jika mereka membantu, memohon maaf jika kita tersilap, meraikan bila pencapaian serta kejayaan mereka.

■ Melibatkan mereka dalam perbincangan dan perancangan aktiviti keluarga, seperti percutian, menghias rumah, dsb.

IKLAN

■ Membaca buku cerita yang menarik dan menjawab soalan mereka tentang cerita berkenaan. Kemudian bertanya apa mereka faham tentang cerita itu.

dan banyak lagi.

Di rumah, sedang bercuti, atau di mana-mana sekalipun, pastikan ada aktiviti ini. Barulah “bonding” yang sihat akan terbentuk.

Bersambung… (penat taip)

Kamarul Ariffin Nor Sadan

Sama-sama belajar

*Jangan salah faham. Bukan tak boleh bercuti. Cuma bercuti tu, biarlah semua gembira. Barulah ada “bonding”.

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club

Nak Bina Bonding Masa Bercuti Ada Caranya. Dr Ni Kongsikan, Mak Ayah Boleh Praktik!