Bila ingin mengetahui berapa paras kolesterol dalam badan, sebenarnya hanya boleh kita boleh ketahui dengan melakukan  pemeriksaan darah yang dinamakan Fasting Lipid Profile.

Ini di mana seseorang yang ingin menjalani ujian darah tersebut, tidak boleh makan selama enam sehingga lapan jam sebelum ujian darah dibuat.

Hakikatnya, kolesterol ini diperlukan dalam badan dalam oenghasilan hormon dan penghadilan hempedu untuk pencernaan. Namun jika jumlahnya berlebihan, ia menyebabkan mudarat dan bahaya pada kesihatan kita.

Jadi bagaimana untuk mengawal kolesterol?

Ingin tahu lanjut, jom kita baca perkongsian daripada Doktor Zubaidi Hj Ahmad ini. Semoga bermanfaat.

DIET SERAT TINGGI : MENGAPA SAYA PILIH LABU

IKLAN

 

Ia adalah salah satu daripada sayur-sayuran yang mempunyai kalori yang sangat rendah. 100 g labu menyediakan hanya 26 kalori dan tidak mengandungi lemak tepu atau kolesterol.

Labu kaya dengan serat pemakanan, anti-oksidaseperti vitamin-A, vitamin-C dan vitamin-E, mineral, vitamin.

Oleh itu labu adalah salah satu makanan yang disyorkan oleh pakar pemakanan untuk program mengawal kolestrole dan pengurangan berat badan.

IKLAN

Nak Kawal Kolesterol & Berat Badan, Mulakan Dengan Pengambilan Labu. Dr Ni Jelaskan!

Labu juga mempunyai vitamin A yang tinggi iaitu 7384 mg dalam setiap 100 g labu.

Vitamin A adalah anti-oksidan semulajadi yang kuat dan diperlukan oleh badan untuk mengekalkan kecantikan kulit. Ia juga adalah vitamin yang penting untuk penglihatan visual yang baik. Ia membantu melindungi dari kanser paru-paru dan kanser rongga mulut.

IKLAN

Ia juga adalah sumber yang sangat baik banyak poli-sebatian fenolik flavonoid semula jadi seperti α, karotin ß, cryptoxanthin, lutein dan Zea-xanthin.

Zea-xanthin adalah antioksidan semulajadi yang menapis pancaran sinar UV (ultra-violet) dan melindungi macula lutea dalam pada retina mata.

Buah labu juga adalah sumber yang baik kumpulan B-kompleks vitamin seperti folates, niasin, vitamin B-6 (pyridoxine), thiamin dan asid Pantothenic.

Ia juga adalah sumber yang kaya dengan mineral seperti tembaga, kalsium, kalium dan fosforus.

Sumber : Dr Zubaidi Hj Ahmad 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI