Sebagaimana sedia maklum, Penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan PKP bagi peringkat kedua ini yang bermula 1 April, dilihat  kian diperketatkan bagi memastikan rantaian virus covid-19 dapat dihentikan dan sekali gus menjamin keselamatan kita semua.

Memetik laporan di Berita Harian, turut dijelaskan bahawa kita hanya boleh bergerak untuk membeli barang-barang dapur sekitar lingkungan 10 km daripada kediaman. Oleh itu diharapkan kita semua lebih cakna tentang ini.

Nak Keluar Beli Barang Dapur, Pastikan Jarak Tak Lebih 10km. Kawalan PKP Diperketat!


Rakyat Malaysia hanya boleh bergerak dalam lingkungan radius 10 kilometer (km) dari kediaman masing-masing ketika kawalan pergerakan dilaksanakan, meskipun untuk tujuan membeli makanan atau ubat.

Perkara itu dinyatakan dalam syarat-syarat pergerakan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

IKLAN

Syarat itu menyatakan, jika seseorang bergerak dari satu tempat ke tempat lain dalam kawasan yang mempunyai jangkitan, mereka perlu ke tempat paling hampir dengan kediamannya sama ada untuk membeli makanan, keperluan harian, ubat atau penokok diet.

Syarat itu turut menyatakan, mereka tidak boleh disertai (ditemani) orang lain kecuali dengan alasan munasabah.

Bagi mendapatkan perkhidmatan jagaan kesihatan dan perubatan pula, pergerakan penduduk juga tidak melebihi 10 km, paling hampir dengan kediamannya dan tidak boleh disertai orang lain kecuali dengan sebab munasabah.

IKLAN

Dalam melaksanakan tugasan rasmi, akta itu menyatakan rakyat Malaysia perlu mengemukakan surat kebenaran daripada majikan, jika ia dikehendaki oleh seorang pegawai diberi kuasa.

Surat kebenaran itu juga perlu dikemukakan dalam melaksanakan tugasannya dalam apa-apa perkhidmatan yang perlu.

Memperincikan mengenai keperluan pergerakan untuk membeli makanan termasuk pengendali perniagaan, Akta itu menyatakan ia perlu dijalankan secara pandu lalu, bawa pulang atau penghantaran sahaja.

IKLAN

sumber : BHarian

 

 

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI