Biasanya kalau hendak memasak, boleh dikatakan ambil masa yang lama hingga berjam-jam seseorang itu perlu berada di dapur. Apa tidaknya, bermula dari proses penyediaan bahan hinggalah proses memasak, semua itu memerlukan masa untuk disiapkan.

Ini jelas sekali proses memasak itu walau nampak mudah tapi boleh juga meletihkan.

Tidak mahu berasa penat setiap kali memasak, jadi apa kata kita ikut tip yang dikongsikan oleh saudara Khabbab Jamalludin ini.
​​​​
Kalini nak share kalau ada yang macam saya, kadang masak kadang beli, kalau masak kena simple dan cepat, dan kadang barang macam bawang tak sentiasa ada bekalannya.

Antara perkara yang ambil masa adalah penyediaan bawang putih. Disamping tak boleh simpan lama, nak kupas dia satu hal juga.

IKLAN

Jadi saya beli yang dah siap kopek dan buat pes bawang putih. Tak mahal pun. Macam dalam gambar ni dalam RM6 sahaja. Kalau nak masak tinggal ambil dan tambah dalam masakan; tumisan atau bukan.

Nak Masak Dengan Cepat, Persiapkan Dulu Bahan Seperti Ni!

1) Basuh dan blend bawang. Nisbah air: bawang 1:3

IKLAN

2) Tumis dalam minyak banyak, agak agak tengelam bawang yang kita dah kisar tadi. Minyak dia fungsi sebagai pengawet supaya bawang tahan lama dan tak mudah teroksida (jadi hitam). Minyak juga berfungsi memastikan kepanasan dalam kuali sama pada semua bawang.

3) Masa mula mula masuk, guna api kuat dan lepas 10 saat tukar api sederhana kuat. Kena kacau selalu, supaya tak hangus dan dapat keluarkan air dalam bawang supaya tahan lama kalau disimpan. Tanda bawang dah sekata bila bawang dah mula keluar aroma dan dah mula meluap luap terpercik. Boleh tutup api.

IKLAN

4) Simpan dalam bekas yang mudah dibuka. Simpan dalam peti sejuk (tak perlu beku). Nak pakai tinggal senduk pakai sudu dan simpan kembali.

*saya tak sekalikan dengan bawang merah sebab biasa senang kupas dan tahan lama. Boleh nak buat pes tapi buat asing asing sebab kandungan air dalam bawang merah dan bawang putih berbeza.

sumber : Khabbab Jamalludin via MAHN

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI