Sudah tentu semua orang suka sambal kicap. Boleh buat cicah pisang goreng, tempe goreng, bihun sup, mi celup, nasi ayam dan pelbagai lagi untuk penyedap makanan.
Nampak simple je nak buat sambal kicap ini, tetapi jika salah resipinya memang tak power.
Jika ‘menjadi’ memang akan menaikkan selera makan. Namun untuk menjadikannya lebih tahan lama disimpan mempunyai rahsianya yang tersendiri.
Jom lihat bahan-bahan dan rahsia lebih tahan lama.
Sambal kicap power….
Ads
Saje nak share, sape2 yg kurang mahir wat sambal kicap blhlah try resepi sis ni tau.mmg sedap sgt…makan ngn mee/ bihun sup ke…Mee rebus ganu ke…Soto ke…ape2 jelh yg sesuai.mmg mabeles sesangat..
Resepinya.
Bahan:
Segenggam Cili padi Seulas bawang putih 3 biji limau kasturi ( pilih buah yg masak) Secawan kicap Manis 2 sudu gula pasir
Ads
limau tu kena buang biji dulu ye.klu tidak pahit nnti…
Caranya.
Ads
Kisar je semua tu.kulit limau amik 2 biji blend.yg sebiji lagi perah dulu pastu hiris nipis.
Siap kisar masukkn kulit limau hiris tu. Simpan dalam peti ais. Berbulan boleh tahan.
Kuih ketayap ini sesuai untuk dinikmati ketika minum petang mahupun waktu sarapan nanti. Pasti tak cukup satu.
Biasanya kuih ketayap berintikan kelapa, apa kali ini jadikan ia berlauk. Sebagaimana perkongsian ini, kuih ini kelihatan lebih menarik apabila berintikan kentang. Sudah tentu lebih kenyang makan kuih cara ini.
Nak cuba, ikuti resipi ini.
Ketayap berlauk. Sesekali kita tukar inti ketayap. Dari inti manis ke inti kari. Buat minum petang atau sarapan tk kira waktu.
3 biji ubi kentang(potong dadu) Sedikit isi ayam atau daging (do potong kecil2) 2 ulas bwg putih(potong dadu) 1 biji bwg merah(hiris dan potong dadu) 1 pkt rempah kari daging(kecil) Daun sup garam Penambah rasa(aji)
Cara penyediaan: Campur semua adunan utk kulit hingga jadi adunan seperti goreng pisang. Tapis kan.. kemudian ambik sesenduk dan tuang atas kuali non stick ulangi hingga adunan habis. utk inti- tumis bwg merah,putih yg dh di potong dadu masukkan rempah kari.. gaul sebati. letak air skit.. biar terbit minyak masukkan ayam@daging masukkan kentang yg di potong dadu letak garam,aji perasakan,taburkan daun sup.tunggu hingga kering skit dan angkat ambil dadar td.letak inti,dan lipat@gulung. Macam buat ketayap inti kelapa. sedia utk di makan
Sumber: Eniza M. Salim
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di
Ketika ini pastinya ramai mak-mak sedang merancang untuk memasak kuih raya. Ada yang sanggup menghabiskan ratus ringgit untuk membeli oven baru, mixer dan sebagainya. Maklumlah mood raya dah tiba walaupun kita semua dalam tempoh PKP!
Bagaimanapun tidak semua antara kita mempunyai lebihan bajet untuk membeli kelengkapan membuat kuih. Begitulah yang dilakukan oleh Puan Sue.
Katanya buat pertama kali beliau menggunakan pemanggang ajaib untuk membakar kuih raya. Katanya tujuan untuk berkongsi manfaat kepada yang tidak mempunyai oven untuk membuat kuih raya.
Menariknya, kuih raya yang dihasilkan oleh beliau kelihatan masak dengan sempurna. Ingin tahu selanjutnya, ikuti perkongsian beliau. Siap kongsi resipi buat kuih samperi
Ini perkongsiannya.
Pertama Kali saya wt posting kt group MAHN.. Biasanya jd CCTV je.. Bahang Raya dah semakin dekat.. walaupun masih dlm PKP.. Raya tetap Raya.. cuma nk share kpd yg berhasrat nk wt biskut Raya tp xde oven.. bleh gna pemanggang ajaib.. pertama Kali saya bakar biskut gna pemanggang ajaib.. hasilnya tidak mengecewakan..
INILAH HASILNYA, CANTIK KEJADIANNYA
Guna kertas Aluminium foil dan besi pelapik
Resipi kuih raya samperit
Cara masak
Selamat memasak kuih raya. Moga makih meriah raya walaupun tak dapat rentas daerah.
Nak cuba buat kek untuk raya nanti, apa kata ibu-ibu mulakan dengan Sunquick Moist Cake ini. Nampak sedap dan mudah sahaja dibuat hanya guna sukatan cawan. Nak tahu caranya, jom admin kongsikan resipi dari puan Irma Sheky.
Bekalan utk sminggu, buat 3 adunan dptlaa 9 tupperware nii, 1 kg gandum jer tuupun ada lbh lg 1 cwn nii. Dh biasa mkn benda sama bminggu berbln, ikut kudrat & rezki sambil jimat petrol n bajet mbeli. Mkn panaspun sdp, sejuk dr fridgepun sdp, buat simple2 jerrr…..
SUNQUICK MOIST CAKE Hasil Tangan iR ~HATii~
BAHAN2 : – 3 cwn tepung gandum – 1 st baking powder – 1 st soda bikarbonat * satukan ketiga2 bahan, gaul2kan skjap & ayak. – 4 biji telur A @ 5 biji telur B – 2 sb parutan kulit buah sunkist – 1/2 cwn sunquick (perisa OREN) – 2/3 cwn gula – 2/3 cwn susu pekat manis – 1 cwn minyak sayur @ minyak masak – 1 cwn air panas – sedikit pewarna kuning lemon @ kuning telur, blh jg guna kaler oren. * blh krg @ lbhkan sesudu dua gula @ susu jk nk lbh @ krg manisnya.
CARANYA :
* stlh pecah telur, buangkan tali pusatnya spy kek tak hanyir, so x guna esen vanilla pun xperr.
– Pukul telur + gula hingga gula hancur, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis sambil dipukul sebati.
*dh siap pukul sampai gula hancur so dh ready utk masukkan tepung
* masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau2kan
* kacau2kan adunan tepung hingga mesra smuanya.
*Jika adunan agak makin likat & berat blh terus campurkan dgn minyak, selang selikan dgn tepung, sambil2 dikacau buat hingga habis tepung & minyak.
siapppp…
* saya x tutuppun tupperware tu masa dikukus..tp make sure jgn terlbh lama masanya nnti menitikk air atas kek dh x cantikk.
DONE SUNQUICK MOIST CAKE
* Sukatan satu adunan di atas utk sebiji kek bersaiz 8″x8″ @ 3 biji kek kecil bersaiz 4 1/2″x6 1/2″ (spt bekas dlm gmbr saya nii)
* UTK DIKUKUS : jika guna tupperware plastik tahan panas mcm gmbr nii blh terus tuang & kukus dgn api bsr lbh krg 25 – 35 minit @ sehingga masak (2 biji sekali kukus). * UTK DIBAKAR : alaskan dasar loyang dgn kertas minyak, sapukan sedikit marjerin, tuangkan adunan & bakar api atas bwh suhu lbh krg 160-170°c, dlm 45 minit @ hingga masak & bgantung jenis oven. Kalu nk lbh moist dibakar, blh alaskan tray kek dgn tray berisi air.
– cucuk dgn lidi tgh kek, jk kuar x melekat ok siapp utk diangkat n Ready To Deco juga.. kot2 utk buat jualan, utk buat hadiah dsbgnya yerrr….
* kek nii xder pengawet so, saya terus simpan fridge utk thn lbh lama yerr.. tp make sure disimpan dlm bekas tertutup spy still moist. * jk nk deco wv cream cheese blh krgkan sikit manis kek nii yerr, InsyaAllah wp dikurangkn sesudu dua gula @ susu kek still soft so don’t worry….
‘PRAKTIKKAN JIKA BERMANFAAT, ABAIKAN JIKA BAWA MUDARAT’……
Slmt Mengekek…..
Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di