Untitled design (21)

18 Mac 2020 pasti menjadi detik yang cukup bersejarah buat rakyat Malaysia. Apabila seluruh dunia diserang Covid-19, Malaysia tidak terkecuali. Bagi membendung wabak tersebut, pihak kerajaan mengadakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Semua orang harus menjalani hidup dengan norma baru, memakai pelitup muka, hansanitizer dan duduk jarak 1 meter.
Disebalik apa yang berlaku, ada pelbagai insiden berlaku, yang pasti ia meninggalkan memori yang cukup manis untuk diingati semua orang.

 

Di sini saya listkan sepanjang PKP, apa yg org Malaysia buat: suatu hari mesti kt semua rindu mse kne kurung kt rumah hari tu ..
1. Berebut roti gardenia. Macam la roti tu makanan ruji Malaysia.
2. Pakat2 try air dalgona pelbagai perisa.

3. Ulang nyanyi lagu dlm video “ke sana-ke sini” PM kita. (Sampai anak aku pun nyanyi tu aje).
5. Bila semua nak jd chef, ada yg masak tak jadi, keluar pulak FB page Masak Apa Tak Jadi. PM sebut, makin famous group ni (Grup ni bagus, tapi..aku br je left group ni kelmarin, too many pretentious people yg nak kan perhatian)

IKLAN

4. Dah berebut2 pulak menguli roti, sampai yis kat kedai-kedai sold out. Termasuklah biskut marie (utk kek batik), cream cheese Tatura dan agar-agar. Semua nak jadi chef.
**pullquote**


6.Emosi terlebih tengok kdrama The World of Married Couple pulak. Abis semua benci Da Kyung (dgn aku-aku pun emo sama!)

7. Sama2 pakat hentam Rohingya pulak kat media sosial. Keluar semua gambar lama yg depa bela lembu kat tiang lampu. Baru la cerita kat Langkawi terdedah sama..Ini termasuklah aktiviti menghentam politician Taiwan yg mengutuk negara kita dulu..Perkataan “Mak Kau Ijo” menjadi terkenal tiba2 di Taiwan hahahah
8. Jadi pencinta alam dh pulak semua sbb suka pokok snake plant/lidah jin/mak mertua, sebab nak tapis udara kononn (aku pun ada hahaha!)
9. Dh semua makin kreatif, reka tali extension face mask pulak..yg kat belakang tudung org pompuan tu, macam2 kaler, style dan butang (dgn aku2 pun beli jugak hahaha).
10. Tiktok challenge yg “Dont Rush” tu, yg berus jatuh2 ke bawah video, org lain menyambut pula. Hehe.

IKLAN

Moralnya:
Korang perasan tak org Malaysia ni in general homely type bila tgk list ni. Yang viral semua berkaitan aktiviti isi rumah. Takde masa nak berdemostrasi, berpiket, mengamuk di jalanan kann..kagum lak bila aku fikir2 kan semula. Patut lah ada kawan aku ms belajar kt NZ cakap, dia suka Malaysia sbb laid-back.

Ok kalau ada aktiviti viral yg tertinggal, sila nyatakan di ruang komen di bawah
#CnP