Pernah kena tak tunggu kat lampu isyarat, tapi lampu tak berubah hijau? Jenuh la waktu tu menunggu tapi tak ada apa yang jadi.

Rupanya sebab kenderaan kita tak berada dalam area loop sensor! Jom tambah ilmu baru dengan ikuti perkongsian dari pemuda bernama Fiq ini di laman twitter miliknya.

kalau korang perasan kan dekat jalan, sebelum line putih tu biasa nya ada line petak kan. tu namanya loop sensor. pastikan korang langgar loop sensor tu. sebab kalau tak, dia tk dpt nak hantar signal ke controller. merah je la kat situ cite dia.

IKLAN

so ada apa dalam loop sensor kat jalan ni? sebenarnya dalam tu ada kabel je tp di twistkan pastu lay kabel tu dalam garis yang dah di potong. bila lilit dekat petak tu dia jadi la gegelung. lepas dah lay cable, terus tutup dengan tar jenis getah ni.

IKLAN

Jadi dah tahu kan nak buat apa kalau tiba-tiba lampu isyarat tak nak berubah hijau? Ilmu baru ni, min pun baru tahu!