Dah menjadi lumrah untuk berbaik dengan jiran. Manalah tahu jika ada sesuatu berlaku pada kita, setidaknya bolehlah minta bantuan orang sebelah rumah. Namun, tidak semua mampu untuk berbuat baik dengan jiran, apatah lagi untuk menegur sapa.

Baru-baru ini ada seorang pengguna laman Tiktok berkongsi kejadian aneh yang berlaku di rumahnya, di mana hadapan rumahnya ada sesuatu bau iaitu bau busuk hancing. Kejadian yang berlaku berulang kali itu membuatkan individu ini nekad memasang kamera televisyen litar tertutup (CCTV) di luar kediamannya dan tidak menyangka itu semua berpunca dari jiran sebelah rumahnya!

Menerusi video yang dikongsikan, individu ini mendakwa tingkap rumahnya sering dibasahi dengan satu cecair yang busuk seperti air kencing. Pada awalnya, individu ini menyangka cecair tersebut adalah air kencing kucing tetapi agak pelik kerana lelehan tersebut agak tinggi.

Mula-mula ingat air kencing kucing tapi tak logik sampai ke atas tu. Lepas itu, ingat ada jin atau syaitan melekat dekat situ. Siap tabur gara, dan baca-baca sikit tapi pelik masih ada.

Meskipun sudah dicuci berkali-kali untuk menghilangkan bau hancing itu, namun cecair tersebut kembali muncul pada keesokan harinya. Bercerita dengan lebih lanjut, individu ini mendakwa dinding bahagian tingkap tersebut semakin rosak. Difahamkan, kejadian tersebut berlaku setiap kali penghuni tiada di rumah.

IKLAN

Sampai berkulat dinding dah berbulan-bulan kitaorang basuh tapi masih ada balik. Start rasa pelik bau hancing busuk sampai tak boleh duduk dalam bilik.

Pelik dengan kejadian misteri itu, individu ini akhirnya nekad memasang CCTV untuk mendapat kepastian tentang situasi yang berlaku dan akhirnya segala-galanya terbongkar.

Menerusi rakaman tersebut kelihatan tindakan jiran sebelah menyimbah sejenis cecair ke arah tingkap rumahnya.

IKLAN
@snow_queenz_ Perbuatan apakah ini? Mental ke apa? #jiranpuaka #misteri #terbongkar ♬ Mysterious – Andreas Scherren

Meninjau di ruanan komen, ramai yang memintanya untuk membuat laporan polis memandangkan ada bukti dari cctv. Malah, ada juga yang memberi cadanan untuk menaikkan tembok untuk elakkan kejadian sama berlaku.

IKLAN

Namun difahamkan, laporan polis sudah dibuat dan pelaku juga dikatakan sudah ditahan pada 28 Januari lalu untuk tindakan selanjutnya.

Sumber: Tiktok @snow_queenz_

https://youtu.be/dUpt50y0xaQ

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI