Nak pikat suami dan anak-anak makan ni, kena buat hidangan yang menarik tapi sedap.

Apa kata cuba hidangan resipi butir nangka ini. Walaupun nama nangka tapi buah berkenaan bukan asas bahan-bahannya. Hanya menggunakan tepung pulut dan gandum sahaja serta pewarna.

Cara nak buat memang mudah. Sesuai untuk hidangan seisi keluarga.

Resipi Butir Nangka

Bahan-bahan buat doh

3 cawan tepung pulut

1/2 cawan tepung gandum

Air secukupnya

Pewarna ikut citarasa

Cara penyediaan:

Campur semua bahan-bahan di atas uli sehingga tk melekat di tgn. Pastu bahagikan doh ikut warna kesukaan…kemudian bulatkan doh seperti pic….

Rebus dalam air menggelegak dan masukkan satu persatu butir nangka.

Bila timbul , angkat masuk dlm air sejuk/ais

IKLAN

Bahan-bahan kuah

1 kotak santan

Air secukupnya

Daun pandan

IKLAN

1 cwn gula/gula melaka(ikut kemanisan sendiri)

1 sk garam

1 sk biji halba(sy tk letak ank2 x suka)

Sediakan periuk lain. Perlahankan api masukkan semua bhn2 di atas kacau rata dah mendidih masukkan butir nangka tadi .Bg mendidih n kacau perlahan2 seketika dan boleh tutup api. Siap!

Selamat Mencuba

Sumber: Sue Shuk