
Buntu nak hidang apa untuk minum petang ini, apa kata cuba menu yang cukup mudah ini. Jom admin kongsikan resipi oleh puan Nur Al-Huda.
Selamat mencuba.
Assalamualaikum.
Pagi ni awal skit masuk dapur sbb nk godek2 cucur viral 4 bahan ni. Anak2 suka sarapan jenis cucur2 ni. ?
Bahan-bahan:
2 cwn Tepung gandum tanpa peluntur
2 cwn air panas
3 sdb gula (sy guna orcs so kurang manis)
Secubit garam pink
Cara membuat:
1. Gaul semua bahan dengan senduk sehingga rata. Hati2 ye sebab panas ya amat ni.
2. Sapu minyak masak di tapak tangan untuk bulatkan adunan sebelum digoreng.
3. Goreng sehingga keemasan n boleh dihidangkan.
Siap.
Sekian?
Tapai Pulut Manis Leting. Nak Buatnya Begini Resipi Wanita Ni Kongsikan!

Tapai pulut bila dihidang sejuk-sejuk ketika majlis keraian menjadi antara menu istimewa yang tidak akan dilepaskan begitu sahaja oleh tetamu. Ini memandangkan manisan tradisional ini menjadi kegemaran ramai dan tidak semua pandai membuatnya. Kalau salah cara dan ramuannya, memang tak menjadi. Apatah lagi jika membuat tapai merupakan percubaan pertama bagi seseorang.
Buat keluarga yang menggemari rasa tapai pulut bolehlah mencuba untuk buat sendiri dengan menggunakan resipi yang dikongsikan oleh Abby Razy ini. Resipi dan tips yang diberikan cukup lengkap dan barulah tapai yang dibuat menjadi dan rasanya manis leting serta berair.
“First try buat tapai, sampai termimpi-mimpi. Barang legend jangan main, orang kata payah nak buat tapai ni. Kalau tak betul cara tak jadi. Guna daun legend, daun getah dan daun pisang.
“Pastikan ragi betul-betul elok. Penyimpanan ragi cara tidak betul akan mnyebabkan tapai tak jadi. Ni pun bukan reti nak bungkus guna dedaun tu, nasib baik cik abe terrerrr sebab pernah tolong arwah maknya bungkus tapai setibanya Syawal tiap-tiap tahun.
“Bila balik raya 2,3 hari sebelum 1 Syawal, mesti terserempak dengan arwah tengah buat tapai. Dari situlah cuba-cuba kecek kiro ambik ilmu. Alhamdulillah, tak ingar dah berapa kali repeat buat tapai. Sebab anak-anak dan suami suka makan, saya pun suka.
“Saya pun belajar dari cik abe cara bungkusan tu. Kalau tak ada seni memang tak kemas.
“Tapai manis leting. Alhamdulillah, manis sangat. Simpan dalam peti dulu, esok makan. Nikmatnya makan sejuk-sejuk. Siapa suka?
Resepi tapai pulut manis
Bahan-bahan:
1kg beras pulut
1/2 biji ragi (Seeloknya jemur terlebih dahulu, tapi yang ni saya tak jemur pon. Hancurkan ragi, saya letak dalam plastik dan ketuk guna alu lesung, nanti nak guna baru ayak guna penapis teh)
bekas dadih/daun getah/daun pisang.
Cara-cara:
1-Basuh beras pulut bersih2 dan rendam min 2jam..
2-Kemudian toskan air, kukus beras pulut selama 25 min..
3-Siramkan pulut yang telah dikukus dgn 3cawan air, sambil kaup balik.. (sy xalihkan pulut kedalam bekas, sy siramkan air trus dr pngukus)
4-Kukus semula pulut tadi dalam 10min/sehingga naik wap..
-tutup api dan alihkan pulut yg telah masak kedalam dulang besar utk disejukkan. (Ratakan pulut td, supaya cpt sejuk)
5-Biarkan pulut betul2 sejuk..
6-Bila pulut dah sejuk, ayakkan ragi keatas pulut, balik2kan pulut td, ayak ragi keatas pulut skli lg.. (agak2 ragi rata pd pulut)
7-Sudukan pulut td kedalam bekas dadih/daun getah.
8-Susunkan kedalam bekas sesuai. (sy letak dlm besen)
9-Balut besen tersebut dgn Kain..
10-Simpan ditempat yg gelap slma 2hari..
11-Selepas 2hari, baru tgk tapai tu ye..
Ekstra info :
Pastikan betul betul pulut yang dikukus betul-betul sejuk. InsyaAllah, menjadi tapai manis dan berair.
Selamat mencuba
Sumber : Abby Razy via MAHN
Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club
Cara Buat Whipping Cream Homemade Guna 5 Bahan Jer. Semudah ABC, Lagi Jimat & Rasanya Pun Sedap!

Kalau beli kat kedai, harganya pun boleh tahan mahal. Jadi apa kata buat sendiri je Whipping Cream Homemade kat rumah. Jimat pun jimat. Apa lagi musim PKP ni, ramai yang mencuba resipi baru. Sehinggakan kehabisan whipping cream.
Itu yang dikongsikan oleh Shaza Kamilah. Bagi ibu-ibu yang nak cuba buat sendiri, ini resipinya.
kt K.Tganu skrg mmg tatura cream cheese & whipping cream dh abis ehh..ni penangan kek tornado viral ke🤔hehe..sy cari kat sume kedai bkery tp dh abis😫 last2 tanya staff kedai bakery resepi buat whipping cream sndiri..🤩 sy share skli kt sini spy sng nnti sy pon nk tgk lps2 ni 😁
btw whipping cream ni lg jimat..hihi rasanya pon sedap 😊
Bahan-bahan
1 sudu besar ovalette
5 sudu besar susu pekat
4 sudu susu tepung full cream
2 sudu gula halus **kalau suka manis buat 3 sudu
ais 1 mangkuk
pukul semua bahan2
Cara membuat:
Masukkan bahan2 dan putarkan saja
Taraa dh siap whipping cream
Dah sedia nk di putar bsama cream cheese
**hati2 masa pukul smua bahan nnti ais tpelanting 😅
**guna bekas besar sikit spy whipping cream boleh mengembang dengan jayanya.


Sedar tak sedar, bulan depan dah masuk bulan Ogos tau, bulan Kemerdekaan Malaysia!
Sebagai rakyat yang cintakan tanah air, mesti anda ada cara tersendiri nak eskpresikan rasa cinta dan bangga menjadi Anak Malaysia kan? Betul tak?!
Ehhh jangan cakap kat sini, simpan idea anda tu dan hantarkan kepada kami dengan menyertai Virtual Himpunan Saya Anak Malaysia!
Nak tahu caranya? Senang je! Layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya! Sebarang soalan boleh ajukan di nombor yang tertera di poster
Patutlah Ramai Share, Resipi Sotong Stim Limau Ala Thai Ni Memang Rasa Macam Di Kedai. Ini Resipinya!

Tiada idea nak masak menu istimewa buat keluarga hari ini, apa kata cuba resipi mudah ini tapi memang buat pembuka selera. Resipi sotong limau ala thai ini memang ramai yang suka, rasanya dan bau memang lazat.
Nak tahu resipi mudah ini, ikuti perkongsian oleh Ayadieeya. Memang rasa pun dah macam di kedai.
Sotong stim limau ala thai
Hari-hari buat goni xpo.. hok x lalu make jadi lalu sebab sedak dooh, rasa pedas, masam, manis
Sos dia boleh jugok guno utk ikan siakap stim limau.
Sapo2 nok recipe ado dekat bawah
RESIPI
Sotong stim limau ala thai.
Sotong setgh kilo @ 1kg
Cincang halus bawang putih dalam 7-8 ulas ( letak lebih pun takpe )
Cincang cili dalam 8-9 biji (klu xnk pedas kurangkan)
Asam limau nipis dalam 3biji
Daum ketumbar ( potong )
Kiub pati ayam 1/2 @ 1
Kicap sotong 3 sudu besar
Gula 2 sudu besar
Cara-cara:
Kukus sotong dlm 7minit, jgn letak air ( kukus sehingga masak ) dan angkat
( air sotong tu kak aya buang
Lepas tu buat sos dia!
Panaskan air 1 cawan, masukkan kiub pati ayam, gula, lepas tu tutup api, tunggu suam kejap, boleh masukkan cili, bawang, asam limau & daun ketumbar. Nanti korang try dulu, kalau x cukup masam tambah limau nipis, kalau x masim blh tambah kicap sotong, kalau x cukup manis tambah gula. Bila dah secukup rasa, Last sekali boleh tuangkan sos atas sotong tadi. SIAP
Senang & sedap
p/s : Nak guna ikan pun boleh..
Kredit : Ayadieeya