Puding sagu pelangi memang sesuai sangat dengan cita rasa penggemar puding. Rasanya yang lemak-lemak manis pastinya mengundang selera. Sagu yang ditambah dalam puding menjadi puding lebih ‘cantik’ dipandang.
Resipi perkongsian Opah Mas Cotek ini juga sangat mudah disediakan. Bahan-bahan yang digunakan sangat mudah diperolehi malah tidak banyak. Sesuai sangat buat untuk hidangan keluarga. Jom cuba! Anda pasti sukakan rasanya.
RESIPI PUDING SAGU PELANGI
Rupa Cantik, Rasa Pun Sedap
BAHAN-BAHAN:
1 cawan sagu
20gm serbuk agar-agar
1 ½ cawan gula
1 liter air
1 tin susu cair
2 helai daun pandan
CARA MEMASAK:
Sagu direndam selama 2 jam. Kemudian rebus sehingga jernih.
2. Tapis dan basuh sagu di bawah air paip.
3. Bahagikan sagu kepada 6 bahagian. 3 bahagian diwarnakan ikut warna pilihan masing-masing.
4. Satukan air, gula, serbuk agar-agar dan daun pandan. Masak hingga mendidih.
5. Masukkan susu cair. Kacau dan padamkan api.
6. Ambil 200ml larutan agar-agar tadi dan masukkan 1 bahagian sagu tanpa warna.
7. Tuang ke dalam acuan atau loyang. Biarkan sejuk kemudian kelarkan permukaannya menggunakan garpu.
8. Ambil lagi 200ml larutan agar-agar. Tuang ke dalam 1 bahagian sagu berwarna.
9. Tuang ke dalam acuan berisi lapisan pertama tadi. Sejukkan kemudian kelar permukaannya.
10. Ulang langkah yang sama hingga semua sagu habis digunakan.
11. Sejukkan puding di dalam peti sejuk sebelum dinikmati.
NOTA: Jika mahu cepat, masukkan setiap lapisan di dalam peti sejuk supaya cepat mengeras.
Masakan ringkas boleh jadi sangat menyelerakan andai dimasak dengan penuh kasih sayang. Buat ibu-ibu yang buntu menyediakan hidangan minum petang untuk keluarga, boleh cuba resipi Ubi Getuk yang cukup mudah ini.
Dicicah pula dengan coklat, membuatkan anak-anak menjilat jari. Pasti menambat hati seisi keluarga. Jom semak resipi nya
Bahan-bahan
300 grm ubi kayu – direbus hingga lembut
100 grm kelapa parut
50 grm gula pasir
150 grm tepung jagung
Cara penyediaan
Lecekkan ubi hingga halus
Masukkan kelapa parut dan gula
Gaulkan adunan hingga sebati
Bentukkan ianya hingga bulat
Gaulkan besama tepung jagung dan goreng hingga kekuningan.
Sumber: Majalah Keluarga Edisi Jan-Feb 2018
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Jika sebelum ini pihak kerajaan membenarkan ziarah hari raya hanya boleh dilakukan merentas daerah sahaja dan tidak melebihi 20 orang dalam satu-satu masa, hari ini kerajaan mengeluarkan maklumat bahawa perjalanan tersebut hanya boleh dilakukan pada hari raya pertama.
Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata keputusan itu dicapai melalui mesyuarat Majlis Keselamatan Negara (MKN), semalam, dalam usaha mengurangkan risiko penularan jangkitan COVID-19.
Beliau berkata, prosedur operasi standard (SOP) mengenai ziarah itu turut mengehadkan aktiviti saling berkunjung itu hanya membabitkan ahli keluarga terdekat dan tidak melebihi 20 orang.
“Had 20 orang ini juga mengikut saiz rumah. Contohnya, jika flat berukuran 600 kaki persegi, 20 orang itu mungkin terlalu ramai dan tidak boleh buat penjarakan sosial.
“Justeru, mungkin lima orang dibenarkan masuk untuk ziarah pada satu-satu masa, sehingga mencapai kuota 20 orang pada hari pertama perayaan,” katanya pada sidang media selepas Mesyuarat Khas Menteri Mengenai Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), di Putrajaya.
“Jumlah 20 orang itu diambil kira ikut saiz rumah. Katakan rumah flat berukuran 600 kaki persegi. 20 orang dalam satu masa mungkin terlalu ramai dan tidak boleh lakukan penjarakan sosial dalam rumah tersebut.
“Bagaimana pun semua pihak masih perlu mengikuti SOP ketika beraya dengan sentiasa menjaga penjarakan sosial, pemakaian topeng muka serta amalan kebersihan diri,” ujarnya lagi.
Mencari bahagia bersama KELUARGA? Download dan baca sekarang di seeNI.
Ungku Ismail Jelaskan Sebab 'Kaburkan' Wajah Anak, "Saya Bertanggungjawab Melindunginya..." Pasangan pelakon Ungku Ismail dan Nad Zainal mempunyai alasan tersendiri mengapa tidak mahu berkongsi wajah anak mereka kepada umum.