Ada orang yang jenis tak kisah susun atur dapur, asalkan lengkap barang yang nak guna ok jer baginya.

Ada orang pula jenis sensitif, tak boleh tengok keadaan dapur tak kemas tersusun, mula la ‘sakit mata’ nak ubah keadaan dapur nak bagi kemas.

I feel u sis, jom ‘cuci mata’ tengok barang-barang ni, khas untuk korang yang nak dapur nampak kemas sentiasa perkongsian dari Dr Nadya Amin di laman Twitter miliknya.

Time PKP ni ramai yang turun ke dapur masak setiap hari 2-3 kali. Mesti stress kalau tengok dapur berselerak kann! Untuk yang tak nak dapur selerak dan suka organize,ni antara benda wajib korang patut ada dalam dapur untuk dapur tetap tersusun!

Ps: boleh beli di shoppee

1) REFRIGERATOR STORAGE BOX

Boleh letak sayur atau lauk dalam ni. Sebab dia agak flat,boleh letak banyak dan jimat ruang.

2) REFRIGERATOR SLIDE STORAGE

Ni pun bez jgk. Dapat letak lebih banyak benda dalam peti sejuk dan menanbah ruang. Memang kemas.

3) PORTABLE STORAGE RACK


Ni boleh letak bawah stove, letak kicap,sos,minyak etc. Lepas oakai tolak je masuk balik. Mudah kan!

4) WALL MOUNT SPICE RACK


Yang ni boleh letak sebelah stove,tapi jangan dekat sangat sebab plastik. Cukup di tempt mudah capai. Jimat ruang sebab kita lekat kat dinding.

5) 3 LAYER SPICE RACK


Yang ni boleh letak dalam almari,memudahkan kita nak cari barang,boleh susun spices kat sini.

6) LABEL REMPAH


I suka pakai ni sebab ada bermacam2 rempah dah siap tulis nama. Tinggal nak lekat je. Jangan lupa beli bekas cantik2 supaya nampak tersusun.

7) ROTATION SPICE RACK

Kalau yang tak suka yang 3 tier tadi,boleh beli ni jugak. Pusing2 untuk cari rempah/sos kita nak pkai. Cepat dan mudah.

8)SHELF RACK ORGANIZER


Lepas pakai ni,ruang untuk simpan periuk dan pinggan mangkuk akan bertambah. Dah try ni memang tahan walaupun periuk berat. Nampak pun kemas.

IKLAN

9) BOWL ORGANIZER


Kalau ada mangkuk untuk mi ke okay pakai ni,dia x jatuh dan boleh letak dalam 5 mangkuk skali.

10) TABLEWARE RACK


Pinggan semua boleh simpan kat sini. Lepas pkai ni muat plak banyak set dalam satu almari. I pakai untuk letak periuk dan pan jgk. Pun noleh.

11) POT AND PAN LID HOLDER


Ni pasang je kat tepi pintu cabinet.

12) SPONGE HOLDER


Letak ni kat sinki supaya tak ambik banyak ruang untuk letak sponge dan sabun.

IKLAN

13) TOWEL RACK

Lepas pakai kain buruk atau hand towel boleh letak sini. Nampak kemas dan kain mudah kering.

14) KITCHEN TOWEL RACK


Ni pun boleh jimatkan counter space. Sorokkan dalam cabinet jer.

15) HANGING HOLDER

Yang ni ada bermacam2 jenis,i beli yang boleh letak pinggan mangkuk dengan selamat. Bez untuk create space banyak tempat simpan pinggan.

16) PLASTIC BAG HOLDER

Ni wajib ada okay,kalau tak berterabur!

17) DRAWER ORGANIZER


Kalau nak tengok laci kemas, ni antara benda yang wajib ada.