Bila cuti sekolah, sudah tentu anak-anak  pun ‘cuti’ sekali daripada memegang buku dan membuat homework. Malah dengan gelagat anak-anak ini, ada ibu-ibu menjadi ‘harimau’ setiap hari mengaum apabila ada anak-anak buat perangai dan ada juga asyik berkepit dengan tablet. Risau kan!.

Bagi ibu-ibu yang bercuti habiskan cuti tahunan atau suri rumahtangga, usah pening kepala, masih ada  masa lagi untuk handle anak-anak secara SIHAT ketika cuti sekolah ni.

IKLAN

Pengiat Industri Pendidikan Awal Kanak-Kanak Ini , Noor Hayati Abdul Hamid  berkongsi ilmu  bagaimana untuk mengendalikan anak-anak. Beliau juga merupakan Founder Pusat Kecemerlangan Kanak-kanak Naluri Kreatif ( FB Naluri Kreatif) dan Principal Consultant NLI Education Sdn Bhd. Sugguh ilmu perkongsian ini. Boleh diprakstikan ketika cuti sekolah ni. Jom cuba cara ini!

________________________________________________________________________

CERIA DI MUSIM CUTI SEKOLAH

Mengurus anak-anak kena ada strategi
Strategi pengurusan banyak membantu ibubapa have a ‘smooth sailing time’ dengan anak-anak. Banyak boleh kurangkan kejutan dari anak-anak terjatuh, anak tertumpah air, anak tak nak tidur, mandi tak nak kluar, berebut mainan, iri hati sikit ngan adik, sedih menyendiri, buat kerja tak nak berhenti, nak basuh pinggan, nak makan sendiri dan berselerak, the list goes on and on. 

Bagaimana nak meghadapinya?
.
1. Kita bangun awal

Mak ayah bangun lebih awal daripada anak-anak, makan dulu sebelum anak bangun. Minuman istimewa untuk mak dan yang istimewa untuk ayah. Bila anak bangun nanti makan lagi.

IKLAN

2. Aktiviti telah siap difikirkan

Dah ada plan dah hari tu nak buat apa nak anak-anak buat kerja dalam rumah, nak tolong mak masak, nak tolong mak kemas bilik, nak buat gardening, nak gi jogging, dan lain-lain. Mindset dah ada, persiapan dah dibuat utk libatkan anak dalam aktiviti itu

3. Persiapan sebelum rancangan

Kalau urusan memasak, bawang-bawang merah putih, halia, siap-siap dah dipotong pada hari minggu, simpan dalam peti. Urusan masak kalau mak bekerja, masak pada hari minggu, suami jaga anak kejap sambil mamanya masak 2-3 jenis masakan lauk utama dan freeze dalam peti ais. Guna container kedap udara, Biodegradable seperti tupperware dan yang seangkatannya. Belajar cara nak freeze makanan dengan sihat. Kalau masak sendiri, ianya lebih sehat, lebih jimat pun ya juga.

4. Ajak anak tidur awal

Ajak anak tidur awal, sebab esok ada nak naik MRT contohnya atau nak ke swimming pool. Tarik perhatian anak kepada aktivit yang digemarinya. Anak yang sihat, cukup tidur akan lebih ceria dan lebih senang diuruskan berbanding dengan nak yg keletihan.
.
5. Bahan telah siap disediakan

Pastikan bahan-bahan yang hendak digunakan dalam aktiviti bersama anak disediakan lebih awal. Kalau gardening, ada sarung tangan, pengorek tanah saiz kanak-kanak, penyapu, bekas tong sampah
.
6. Ibu bapa ceria sambut anak bangun tidur

Sambut anak dengan muka ceria pagi-pagi seolah-olahnya kita sedang menunggu dia bangun. Suara yang mendamaikan. Anak-anak dapat mesej mak/ayahnya sayang dan akan lebih senang mendengar kata kita.
.
7. Urusan anak di restoran

Kalau di restoran, anak yang kecil letakkan sebelah ibu, adik beradik yang pantang duduk dekat sebab bergaduh, dijarakkan. Borak-borak dengan mereka untuk tarik perhatian kepada suasana, persekitaran restoran, teka teki yg sesuai, bincang pasal menu, nama masakan, nama ikan, jenis minuman, sayur-sayuranan yang ada sebagai contoh. Air minuman diletakkn dihadapan pinggan anak dan bukan sebelah kanan pinggan anak-anak sebab kebarangkalian terkena siku anak amat tinggi.
.
8. Keselamatan sepanjang masa

Pastikan keselamatan anak sentiasa diutamakan. Kalau ajak anak naik tangga, pastikan mak/ayah ada disamping. Kalau ajar anak guna gunting, garpu, pastikan keselamatannya. Anak kecil suka mencuba dan agak kuat keinginannya membuat sesuatu yang mereka belum mahir ibu dan ayahnya akan bantu memahirkannya bukan membantutkannya terus.
.
9. Ikut rutin harian, sediakan sebelum diminta

Sediakan permainan, minuman, atau makanan kegemaran anak sebelum diminta. Kalau anak minta sesuatu, cuba cepat-cepat kita penuhi, jangan sampai anak dah hilang sabar baru nak dipenuhi permintaannya. Contoh anak nak minum susu. Perhatikan waktu makan minumnya, waktu penatnya. Sudah tentu dalam waktu-wakti begini adalah lebih sukar. So prevention is better than cure .
.
10. Seimbang aktiviti aktif dan pasif

Adakan waktu santai bersama yang seimbang yang aktif dan yang pasif. Jogging bersama adalah contoh aktiviti aktif, baca buku bersama dan mak ayah becerita dan berbincang-bincang adalah jenis pasif.
.
Semoga jiwa perasaan anak serta intelek dan fisikalnya terbelai, di jana dapat tumbuh selari sepadu alam ertikata mengenal kehidupan sebenarnya.

SELAMAT MENCUBA!