Pertama kali bersua muka dengan tokoh ini jelas terpancar semangat yang luar biasa. Tidak dinafikan sukar mengatur janji dengannya lantaran padat mengemudi tanggungjawab besar sebagai antara pemimpin negara tercinta.

Namun kesederhanaan peribadinya menjadi mudah  untuk menjayakan sesi fotografi ini. Ternyata, Yang Berhormat Menteri Pendidikan Malaysia, Dr. Maszlee Malik, 44, punya aura yang tersendiri. Anak kelahiran Johor ini bijak mengatur masa menggalas pentadbiran dan pada masa yang sama tanggungjawab sebagai ketua keluarga.

Biarpun radar hidupnya berubah, suami kepada Dr Hamidah Mat, 42, pensyarah di Kluster Pendidikan dan Sains Sosial Open University Malaysia (OUM) dan  bapa buat empat orang anak, Nusaybah, 18, Sumayyah, 16, Rufaydah, 14 dan Mujaddid, 9, tetap meluangkan masa demi kesantunan dan kebahagian keluarganya.

“Saya akui memang ada perubahan yang besar. Dulu kehidupan untuk keluarga dan diri, sekarang   kepada rakyat. Memang saya rindu momen untuk hantar anak ke sekolah setiap pagi. Waktu dalam perjalanan nilah, saya akan berbual-bual dengan anak. Kini, waktu ini diganti waktu sarapan pagi. Saya akan pastikan waktu ini ada untuk kami jumpa dan berbual.

“Selain itu, hobi saya menulis dan membaca semakin kurang akibat kekangan masa.  Jika dulu boleh dikatakan, satu hari satu buku. Tetapi saya tetap mencari masa untuk minat saya ini. Kini, saya  lebih memberi tumpuan membaca laporan kerja untuk negara dan rakyat. Saya bersyukur mempunyai isteri dan anak-anak memahami dengan amanah ini.

“Ayah bukan milik mereka lagi, sebaliknya milik negara. Saya tidak terkilan korban masa keluarga dan hobi untuk negara. Inilah pergorbanan saya sebagai rakyat Malaysia dalam memperkasakan pendidikan negara,” jelasnya dengan komited ketika ditemui dikediaman rasminya di Putrajaya baru-baru ini.

Cakna membaca

Rupanya Dr. Maszlee Malik Belajar Hidup Berdikari Sejak Usia Tahun 13 Tahun. Sungguh Motivasi Kisah Hidupnya

Mengulas lanjut  tentang cara didikan yang telah diterapkan dalam membentuk sahsiah diri anak-anaknya, beliau yang digelar sebagai Abati oleh anak-anak menyifatkan amalan membaca adalah asas kecemerlangan.

“Perkara yang saya selalu titipkan kepada anak-anak adalah membaca. Daripada kecil bekalkan buku. Di rumah kami ada mini perpustakaan. Masing-masing ada koleksi buku sendiri dan perpustakaan sendiri. Dulu ketika anak masih kecil saya atau isteri akan bacakan sebelum tidur. Anak-anak sering diberi penekanan supaya melengkapkan diri dengan ilmu pengetahuan  terutama bidang bahasa.

“Walaupun saya turut terapkan dalam diri anak tentang nilai-nilai lain  seperti bercakap benar, kerjasama dan amanah. Bagaimanapun, anak-anak tetap kena banyak membaca. Itu keutamaan saya. Banyak kajian membuktikan dengan membaca akan membentuk karektor dan sikap individu itu.

“Tidak lupa juga lengkapkan anak-anak dengan ilmu agama sebagai bekalan di dunia dan akhirat. Tambahan pula anak-anak menuntut di sekolah aliran agama. Sedikit sebanyak memberi impak kepada pembentukan sahsiah diri. Di rumah pula, kepentingan agama sebagai panduan hidup sentiasa diperingatkan.

“Misalnya solat berjemaah yang menjadi  kemestian kami sekeluarga. Biasanya  solat Subuh, Maghrib dan Isyak yang amat penting untuk kesamaan dan disiplin. Dan waktu ni saya ambil peluang untuk memberi tazkirah kepada keluarga mengenai kehidupan seharian.”

Dalam pada itu, mencanai karakter anak-anak hidup berdikari, beliau mendedahkan anak-anak untuk membuat kerja rumah walaupun mempunyai pembantu rumah.

“Menerapkan nilai-nilai positif dalam diri supaya boleh mempersiapkan diri dihari muka,  berdikari dan menjadi manusia yang berguna.  Anak-anak didik untuk berdikari dengan membasuh pinggan, baju, mengasingkan barang kitar semula. Saya latih semua anak-anak. Saya sendiri pun basuh pinggan. Tidak perlu tunggu orang lain untuk lakukan. Masing-masing ada tanggungjawab. Semoga apa yang mereka pelajari akan memberi manfaat kepada orang lain.

Apabila ditanya bagaimana cara didikan anak lelaki dan anak perempuan, beliau lebih selesa memilih konsep anak sebagai kawan.

“Anak perempuan dan anak lelaki menjadi kawan kepada saya. Mereka manja dengan saya, cuma ada waktunya saya tegas dengan mereka. Biasanya kami akan berbual dan berkongsi cerita walaupun dalam masa yang terhad. Namun pendekatan adalah berbeza mengikut situasi dan keadaan.”

IKLAN

Didik anak buat keputusan sendiri

Rupanya Dr. Maszlee Malik Belajar Hidup Berdikari Sejak Usia Tahun 13 Tahun. Sungguh Motivasi Kisah Hidupnya

Dalam pada itu, beliau juga menyifatkan dirinya seorang yang tidak garang dalam mendidik anak, mendedahkan anak-anaknya dalam membuat keputusan. Baginya  cara demikian membantu dalam merangsang minda anak berfikir.

“Saya seorang ayah yang tak garang demi memastikan tidak wujud jurang. Sentiasa memberi anak peluang untuk membuat keputusan sendiri. Ia latih anak menjadi seorang yang berani. Misalnya anak ingin mengikuti perkhemahan sekolah. Saya tak paksa atau menghalang. Saya memang cakap terus atau berkata jangan. Perkataan ‘jangan’ jarang digunakan.

“Saya mendidik mereka untuk membuat penilaian. Apakah keuntungan dan apa kelebihan. Biasanya saya akan beri peluang untuknya berfikir apakah kesan, apa kelebihan, keuntungan atau kerugian. Cara ini latih anak untuk buat keputusan. Jika kata terus , ‘jangan’ kita tidak latih anak untuk berfikir. Kesannya akan membuatkan anak tidak berani membuat keputusan dan menjadi seorang yang tidak kreatif dalam membuat keputusan.

“Selain itu, budaya mesyuarat diwujudkan dalam keluarga kami. Jika hendak pergi bercuti, kami akan mengadakan mesyuarat untuk berbincang mengenai lokasi percutian dan sebagainya. Cara ini juga latih anak buat keputusan dan memberi idea sejak kecil.”

Dalam pada itu, kesibukan menguruskan urusan sepanjang hari termasuk perlu ke luar negara, sudah tentu Dr Maszlee memerlukan sokongan daripada keluarganya.

“Secara jujurnya, saya bersyukur mempunyai isteri yang memainkan peranan untuk menguruskan dan mendidik anak. Isteri begitu memahami kesibukan tugas rasmi saya. Paling inspirasi, isteri saya seorang yang penyabar, tidak merungut dan serba boleh dalam menguruskan anak-anak,” ujarnya yang turut dibantu ibunya sendiri dalam pengurusan anak di rumah.

13 tahun sudah berdikari 

Rupanya Dr. Maszlee Malik Belajar Hidup Berdikari Sejak Usia Tahun 13 Tahun. Sungguh Motivasi Kisah Hidupnya

Mempunyai perwatakan yang tegas dalam melemparkan kata-kata hujahannya, ternyata anak kelima daripada enam beradik ini, merupakan seorang yang telah berdikari sejak usia 13 tahun lagi.

IKLAN

Tidak hairanlah beliau dari keturunan Cina Hakka dan Melayu ini mempunyai keperibadian  yang kaya dengan sikap disiplin dan yakin diri.  Berkongsi kisah hidupnya, beliau tidak lokek untuk menceritakan kembali nostalgianya  sebelum berjaya kini.

“Saya dulu tinggal dengan nenek di Johor Bahru. Apabila arwah atuk dan nenek meninggal saya mula hidup sendiri seawal 13 tahun. Arwah nenek garang dan didik saya disiplin sejak lahir. Arwah nenek meninggal ketika  umur saya 12 tahun dan selepas enam bulan arwah atuk pula meninggal.

“Arwah nenek  banyak mendidik cara, yes atau no. Banyak bagi arahan tentang boleh dan tidak boleh. Memang bagus caranya, tetapi dari sudut lain, saya takut untuk membuat keputusan.  Sejak arwah meninggal, saya mula terdedah membuat keputusan sendiri. Sehinggalah ketika  umur 16 tahun saya telah membuat keputusan terbesar dalam hidup bagi memilih jurusan akademik.

“Ketika itu saya menguruskan sendiri termasuk hal kemasukkan sekolah dan kehidupan. Semuanya saya buat keputusan sendiri. Balik kampung, rumah mak ketika cuti sekolah. Ibu bapa saya tidak menghalang keputusan untuk berdikari. Ketika itu saya  tumpang tinggal rumah emak saudara dan sempat tinggal di asrama.

“Seterusnya, ketika usia 17 tahun saya dah mula sewa rumah sendiri. Masa nak menduduki SPM, pagi saya berniaga, petang saya belajar. Mak ayah yakin dengan keputusan saya. Setelah mendapat keputusan SPM saya mendapat tajaan biasiswa melanjutkan pelajaran jurusan agama di Jordan. Kehidupan mendapat biasiswa tidak perit semasa usia belasan,” ujarnya mengimbau kenangan zaman persekolahannya.

 Beri peluang lebih cemerlang

Terdahulu beliau pernah bergelar pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM)  dan di media dikenali sebagai moderator debat dan wacana politik serta pemikir politik Islam sekali gus menjadikan dirinya sebagai figura inspirasi mencakna minda.

Apabila diminta menyentuh mengenai peluang kedua bagi pelajar yang kurang cemerlang terutama lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), beliau menyifatkan kecemerlangan bukan diukur dengan akademik semata namun dengan pelbagai aspek kehidupan yang disulami nilai-nilai murni.

“Jangan menghukum anak dengan keputusan peperiksaan. Mereka tidak sepatutnya dinilai dengan A,B atau 1,2,3. Setiap anak mempunyai kemampuan yang berbeza. Kecemerlangan akademik tidak semestinya menjamin kehidupan sejahtera. Yang paling penting setiap anak dilengkapi dengan nilai-nilai murni dan akhlak yang mulia.

“Mungkin ada anak yang tidak cemerlang akademik tetapi cemerlang dengan kesenian, pertukangan, sukan dan kemahiran lain. Justeru, sebagai ibu bapa jangan sandarkan kepada peperiksaan sahaja. Tetapi hargailah bakat yang mereka ada. Beri peluang untuk mereka asah bakat supaya dapat mengorak langah dengan lebih baik.

IKLAN

“Apa pun, bagi saya dua perkara penting adalah setiap anak mesti ada impian. Melalui  pembacaan dapat memberi pendedahan kepada mereka tentang impian mereka. Dan kedua, beri anak peluang untuk mereka berjaya sama ada sekolah sukan atau kemahiran tertentu.

“Saya juga sebagai bapa, sering titipkan kepada anak-anak supaya lakukan yang terbaik dalam apa yang dilakukan dan kecemerlangan tidak semestinya dalam peperiksaan. Kecemerlangan adalah sejauh mana melakukan dengan terbaik,”jelasnya penuh dengan motivasi.

Harapan

Rupanya Dr. Maszlee Malik Belajar Hidup Berdikari Sejak Usia Tahun 13 Tahun. Sungguh Motivasi Kisah Hidupnya

Penuh inspirasi, Dr Maszlee inginkan tahap pendidikan negara dinamik, “Harapan saya agar pendidikan negara ini lebih berkualiti dalam melahirkan generasi yang berdisplin, bernilai tinggi, rajin bekerja dan mempunyai kemampuan melahirkan daya potensi semaksimum mungkin.

“Begitu juga, membentuk lebih ramai masyarakat malaysia yang suka membaca. Lantaran itu, tahun 2019 akan dilancarkan kempen Dekat Membaca Malaysia sehingga tahun 2030 yang mensasarkan masyarakat Malaysia membaca bertaraf dunia. Serta dengan harapan universiti di Malaysia diikhtiraf peringkat antarabangsa dan menjadi pilihan dunia untuk melanjutkan pelajaran di sini.”

 Apa kata anak sulung

Rupanya Dr. Maszlee Malik Belajar Hidup Berdikari Sejak Usia Tahun 13 Tahun. Sungguh Motivasi Kisah Hidupnya

“Ayah seorang yang tidak garang tetapi tegas. Ayah juga seorang yang sporting dan fun! Selalu menyokong bidang yang kami minat. Kami sekeluarga juga selalunya akan berbincang sebelum sesuatu membuat sebarang keputusan.

“Kini, ayah sibuk dengan kerjanya dan kami adik memahami akan komitmennya. Namun, ayah tetap spend time dengan kami misalnya pergi berjogging bersama.”-  Nusaybah Maszlee, 18 tahun

Daripada kaca mata isteri

Rupanya Dr. Maszlee Malik Belajar Hidup Berdikari Sejak Usia Tahun 13 Tahun. Sungguh Motivasi Kisah Hidupnya

Dr Maszlee seorang yang mempunyai visi. Sebelum bergelar suami, beliau telah memberitahu saya apa tujuan hidupnya dan kenapa memilih saya sebagai isterinya. Sejak itu, saya rasakan beliau seorang yang ada visi dan berpandangan jauh.  Dengan ini, selain memberi sokongan kepadanya, saya menjadi pelengkap apa yang ingin capainya. Saya dan suami mempunyai inspiration direction. Kami rancang dan tempuh dengan penuh hikmah sepanjang perjalanan sebagai suami isteri.  Kini, beliau bukan bertanggungjawab kepada keluarga tetapi negara. Kami tidak menerima jawatan itu untuk dimegahkan atau kemewahan. Tetapi dilihat sebagai amanah, tanggungjawab dan kepercayaan.” – Dr Hamidah Mat

5 perkara kena tahu tentang Dr Maszlee

  1. Suka melukis gambar pemandangan dan animasi kartun.
  2. Boleh masak Nasi Arab dan capati.
  3. Baca 700 kali istighfar jika ketandusan idea
  4. Meminati penyanyi Cat Stevens
  5.  Satu hari satu buku sebelum menjadi menteri

Sumber: Majalah Keluarga Isu Jan & Feb 2019

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI