Kehidupan berumahtangga ada masam dan manisnya. Ada bahagia dan sebaliknya. Ada kalanya hidup berumahtangga dilanda kemarau. Sehingga cetus kepada keretakkan hubungan suami isteri.

Namun, jika seorang suami itu sentiasa memberikan kebahagian buat isterinya pasti rezeki melimpah ruah.

Hakikatnya, duit bukan segalanya untuk membahagiakan isteri tetap layanan yang baik oleh suami kepada isteri dan anak-anak pencetus rahmat sebuah rumahtangga.

Ikuti perkongsian lelaki ini, Mohd Fhais yang amat bermanfaat untuk dimanfaat bersama.


Suami pengantara rezeki untuk anak isteri

Dulu saya naif. Akibat cetek ilmu, mata hanya nampak duit sahaja sebagai hantaran rezeki dari yang Maha Pemberi Rezeki. Sedih!

Dalam otak berfikir ada duit banyak isteri pasti bahagia. Bila sudah ada duit, nak beli apa pun boleh. Fikir duit adalah penyelesaian kepada segala masalah. Naif sungguh masa ni.

Hati jadi buta bila mata hanya nampak duit !

Niat asal mahu membahagiakan anak dan isteri jadi terbalik pula. Makin di benci adalah.

Hati terlalu di kaburi duit sehingga anggap luangkan masa dengan anak isteri itu membazir, kalau buat kerja baru untung.

Kalau dulu selalu ajak isteri keluar jalan-jalan tapi sekarang bila isteri sebut je “jom keluar” terus bentak. Dalam kepala fikir seolah-olah isteri ni tak faham yang kita bekerja keras untuk membahagiakan dia. Tahu nak berjalan je!

Kalau dulu selalu bantu kemas rumah, paling tidak pun rajin basuh baju bila ada kelapangan. Tapi sekarang hampeh, dah la tak menolong, di marah pula isteri tu bila nampak rumah bersepah.

Kalau dulu di rumah sentiasa ada masa dengan anak. Kami main games, gurau senda dan bawa dia ke tapak permainan. Tapi sekarang, anak di label sebagai pengacau. Rasa anak ni menganggu sahaja kita nak buat kerja.

Natijahnya, walaupun dah buat macam-macam, cuba macam-macam, pergi kelas macam-macam tapi bisnes masih di takuk lama.

IKLAN

Rupa-rupanya laluan rezeki tu tersangkut kerana penerima rezeki tak gembira.

Penerima rezeki sebenar itu ialah anak dan isteri kita. Suami hanyalah pengantara. Dan rezeki itu datang dalam pelbagai bentuk.

Bukan duit samata mata!

Sihat tubuh badan, hati gembira, masa di luang dengan sangat berkualiti, fikiran tenang, hidup tak kelam kabut dan keluarga mertua yang baik. Ini semua rezeki!

Semua ni tak perlukan duit pun.

IKLAN

Bila anak isteri gembira, duit yang sedikit pun kita akan mudah rasa cukup.

Tapi sebaliknya jika anak isteri bersedih, duit banyak pun kita akan rasa tak cukup.

Sebenarnya, tak perlu pun duit banyak untuk bahagiakan anak isteri. Jauhkan telefon, jauhkan komputer dan tutup semua kerja semasa di rumah, itu pun dah cukup membahagiakan.

Buat kerja biar berpada-pada, buat baik pada anak isteri mesti selalu.

Mohd Fhais
Suka berkongsi kisah hidup bermanfaat

p/s : Ya, post ini halal untuk di kongsi supaya lebih ramai dapat manfaat.

p/s : Teruskan follow dan see first fb saya ni supaya anda tak terlepas tips dan info kekeluargaan dari saya.