Setiap hari ada sahaja kita  melakukan kesilapan, sama ada secara sedar atau tidak. Entah kan pada ahli keluarga, adik beradik, sahabat, jiran tetangga atau sebagainya. Hal ini terjadi kerana sifat manusia itu sendiri yang tidak sunyi dari kesilapan.

 

 

Justeru bila kita tersedar kita telah melakukan kesilapan pada seseorang umpamanya, ayat keramat yang sering diucapkan adalah “Saya mohon maaf”. Ini memandangkan meminta maaf merupakan tindakan atau usaha yang boleh dilakukan untuk memperbaiki hubungan dengan orang lain.

Pun begitu selain berkata maaf, tahukah anda ada cara lain juga boleh dilakukan untuk memperbaiki keadaan. Ini sebagai mana yang dikongsikan oleh Puan Nurhidayah Jaafar. Semoga perkongsian ini bermanfaat dalam usaha kita memperbaiki hubungan sesama manusia.

Selain berkata, “Saya mohon maaf”, ada lima cara untuk memperbaiki keadaan.
Begini SOP-nya membetulkan kesilapan dan kesalahan sendiri.

1. Akui kesilapan atau kesalahan kita itu.

2. Mengaku sendiri di dalam hati.

3. Tidak perlu cerita perbuatan buruk kita kepada orang lain. Erti kata lain, jangan mendedahkan aib sendiri.

4. Perbaiki sikap, tingkah laku dan cara kerja. Ikut apa yang betul, tinggalkan apa yang salah.

5. Banyakkan buat benda baik. Kebaikan yang banyak dapat menutup pintu-pintu keburukan.

Masih ingat posting saya sebelum ini tentang pembunuh bapa saudara yang dicintai Nabi iaitu Wahsyi.

Wahsyi telah melakukan satu perbuatan kejam yang amat merobek jiwa Rasulullah.
Bagaimana beliau menebus kesalahan zaman gelapnya itu?

Dengan tombak yang digunakan untuk membunuh Hamzah, tombak yang sama itulah digunakan untuk menghapuskan nabi palsu, Mussailamatul Kazzab.

IKLAN

Itulah saat yang ditunggu-tunggu oleh Wahsyi untuk mendapatkan semula kegembiraan Rasulullah. Dan dia berkata, “Semasa musyrik, aku membunuh sebaik-baik manusia iaitu Saidina Hamzah. Semasa aku Islam, aku telah membunuh sejahat-jahat manusia iaitu Mussailamah al-Kazzab.”

Sumber : Nurhidayah Jaafar

ARTIKEL MENARIK: Kek Apam Susu Yang Lembut & Gebu Tak Melekat Di Loyang. Begini Cara Buatnya!

LAGI ARTIKEL MENARIK :Duit Koyak Jangan Simpan Je, Rugi. Boleh Tukar Untuk Dapat Nilai Penuh Atau Separuh Di Bank Negara!

Nak tahu, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM500 nak beri kepada anak-anak anda! Caranya mudah sahaja, anda perlu kongsikan perasaan rasa bangga menjadi anak Malaysia.

IKLAN

Untuk maklumat lanjut layari je laman web https://toko.ideaktiv.com/product/virtual-himpunan-saya-anak-malaysia/ , baca syarat kelayakan dan jangan lupa untuk berdaftar di sana ya!

Sebarang soalan boleh di http://www.wasap.my/60169647520

Bersempena Bulan Kemerdekaan, KELUARGA ada hadiah wang tunai RM300! Cara nak dapatkannya mudah sahaja, ayuh sertai Pertandingan Berbalas Pantun Anak Merdeka dengan mendaftar di https://toko.ideaktiv.com/product/pertandingan-berbalas-pantun/   atau Whatsapp di http://www.wasap.my/60169647520

Nak macam-macam info? Join channel Telegram keluargagader club