Mengemas stor rumah bawah tangga ruang rumah yang paling bersepah adalah mencabar. Bayangkan, dah lama tak kemas, nak masuk cari barang pun susah.

Nak kemas stor pun kena ada caranya baru tersusun dan kemas serta mudah cari barang bila diperlukan.

Ikuti perkongsian puan ini.

______________________________________

Baru selesai organized part yg plg mencabar sekali dlm rumah iaitu bilik stor. Alhamdulillah dapat settle sebelum masuk Ramadhan. Enjoy the before & after photos.

Tips utk maximise penggunaan ruang:
1. Plan sebelum mula organize. List kan brg2 yg ada dlm stor mengikut kategori.
2. Ukur keluasan bilik.
3. Pre-plan kedudukan rak dlm bilik.
4. Cari saiz boltless rack yg bersesuaian dgn saiz bilik.
5. Cari storage bin yg bersesuaian dr segi saiz dgn kuantiti yg mencukupi utk stp kategori brg.

SELEPAS, DONE!

Hasil drp proper pre-planning: Lebar bilik 6 kaki. Depth rak kiri 2 kaki, depth rak kanan 1 kaki. Sy ada ruang 3 kaki kat tengah2 utk berjalan dan ambil brg tanpa sebarang halangan. Wallpaper secoet kat bawah tu sy buat tutup cat yg dah luntur.

IKLAN

Bahagian ni sy gunakan rak dan storage box yg sedia ada je. Xnak membazir beli bekas baru. Depth rak ni 30cm. Dpt la ambik gambar keseluruhan dr depan sebelum masukkan rak lg satu.

Ini rak baru. Depth 60cm. Storage bin warna biru yg lama. Warna merah tu baru. Cari kat shopee warna biru xjumpa so xpelah cacat sikit warnanya.

IKLAN

 

Semasa process decluttring xbanyak pun brg yg dibuang sbb sy selalu buat spring cleaning berkala. Brg ngam2 je dgn saiz ruang. Karpet dan tangga pun ada tempat sendiri.

Selamat mencuba!

Sumber: Neena Zaidi