Bila ada anak, semua ibu automatik jadi pandai masak menu untuk si kecil. Seawal usia enam bulan bila anak sudah mula makan makanan pejal, semua ibu berusaha gigih untuk mencari info pemakanan terbaik untuk si manja.

Tak kiralah ibu bekerja, suri rumah mahupun ibu-ibu kalangan selebriti tetap berusaha untuk menyediakan sendiri makanan untuk anak dan suami.

Pelakon Dayana Roza juga tak terkecuali sentiasa mencuri masa untuk memasak menu anak kesayangannya Astrid Aheeya yang kini berusia setahun.

“Sedapnya, Kita Pula Teringin” Dayana Roza Kongsi Resipi Menu Anaknya Untuk Inspirasi Ibu Lain Memasak

Kerapkali juga Dayana akan berkongsi video resipi hidangan yang dimasak untuk Astrid di Instagramnya.

Menyedari ramai pengikut sering menghantar mesej peribadi bertanyakan resipi masakan tersebut, maka Dayana tidak lokek untuk berkongsi resipi tersebut dengan niat supaya lebih ramai ibu-ibu lain dapat mencuba untuk memasak menu hidangan anak mereka.

“Sedapnya, Kita Pula Teringin” Dayana Roza Kongsi Resipi Menu Anaknya Untuk Inspirasi Ibu Lain Memasak

Usaha murni Dayana sekurang-kurangnya dapat menjadi inspirasi untuk ibu-ibu lain yang mungkin tiada idea apa menu untuk dimasak bagi hidangan anak berusia dua tahun ke bawah.

Resipi Egg Veggies Muffin

Egg veggies muffin for @astridraheeya dinner tadi. Sorry D takde time nak reply satu2 dm mommies yg tanya recipe. so D share mcm ni je la senang ye.

IKLAN

“Sedapnya, Kita Pula Teringin” Dayana Roza Kongsi Resipi Menu Anaknya Untuk Inspirasi Ibu Lain Memasak

Bahan-bahan

– 3 biji telur ( D guna telur ayam kampung organic )
– tumis bwg holand potong dadu & sweet potato yg dipotong dadu dgn unsalted butter
– cherry tomato
-brocolli cincang halus ( steam kejap )
– baby spinach hiris halus (mommies boleh je guna any veggies okay )
– thyme 1 batang ambik daun dia je
– gaulkan semua bahan diatas dgn telur.
– d masukkan sikit serbuk perasa ayam utk baby. beli kat @mothercaremalaysia
– then masukkan dalam acuan ( D sapu olive oil sikit kt acuan sbb takut melekat)
– D letak cheddar cheese kat atas sikit
– masak dlm oven 15min dgn suhu 180
donneeee! menu ni senang sgt buat! sesuai utk breakfast or dinner

p/s : egg muffin buat lebih takpe, esok boleh panaskan makan utk breakfast

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dayana Roza (@dayanaroza)

Resipi Creamy butternut squash chicken pasta

mommies takde idea nak masak apa utk baby? mama D nak share one of @astridraheeya ‘s favourite pasta. macam biasa la si debot ni makan memilih sikit. kalau tak suka dia tak makan ye. dia kepit mulut tu kuat2 

creamy butternut squash chicken pasta with baby spinach for 7months+ babies ;

IKLAN

“Sedapnya, Kita Pula Teringin” Dayana Roza Kongsi Resipi Menu Anaknya Untuk Inspirasi Ibu Lain Memasak

-rebus pasta letak olive oil sikit
-tumis bawang merah & bawang putih dgn unsalted butter, masukkan squash, letak air sikit biar cepat empuk, masukkan ayam, ikan bilis sikit ( mama D rendam 3 jam & tukar2 air biar hilang masin )

– masukkan susu ( breastmilk, formula milk or full cream milk ) utk baby setahun keatas boleh full cream milk. ni 1st time mama D letak full cream milk sbb doctor kata astrid dah ready. before this mama guna formula milk je.

-then masukkan cream cheese, baby spinach & fresh parsley sikit, masukkan pasta gaul2 then blend. mama D buat lebih then frozenkan. SIAPP!!

-yg purple batang2 tu baked sweet potato, potong ikut mcm mana mommies nak then rebus pastu gaulkan dgn dry herbs & olive oil boleh grill atas pan or oven baked.

IKLAN

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dayana Roza (@dayanaroza)

Nampak begitu berselera sekali anak Dayana makan masakan air tangan mummy nya dan yang paling bagus juga, Astrid turut diajar makan sendiri dan berdisiplin duduk di kerusi makannya untuk menikmati makanan.

“Sedapnya, Kita Pula Teringin” Dayana Roza Kongsi Resipi Menu Anaknya Untuk Inspirasi Ibu Lain Memasak

Itu juga salah satu kaedah pembelajaran si kecil dalam menguasai kemahiran motor halus seperti menyuap makanan sendiri, melatih otot-otot tangan memegang peralatan makan selain belajar mengenal kepelbagaian rasa dan tekstur makanan.

Sumber: Dayana Roza

Untuk lebih banyak info terkini jom klik di sini