Lain orang lain lain kisah hidupnya, ada yang sememangnya dari kecil dah terbiasa hidup senang dan ada pula disebaliknya. Namun, tiada siapa mahu untuk duduk di takuk yang sama, hidup dalam serba kekurangan.

Kisah keluarga ini yang cuba keluar daripada kepayahan hidup  sememangnya boleh menjadi inspirasi semua orang!

Itulah perjalanan hidup bagi pemuda bernama Adi Putera Mohd Rashidy yang awalnya memulakan perniagaan dengan modal RM2,000 hasil pinjaman dari rakannya untuk memulakan perniagaan painting, kini memiliki perniagaan yang gah dalam bidang gift industrial dengan jenama Kola Gift.

Jika diimbas kembali kehidupan dahulu, sebelum berkecimpung dalam bidang perniagaan, ayahnya, Mohd Rashidy Hamid hanyalah bekerja sebagai pemandu teksi, manakala ibu, Hanizah Hasbullah pula mengumpul pakaian dari rakan-rakan dan menjual bundle di Anggerik Mall.

“Sekolah Di Subang, Kawan Bawa RM5 Hingga RM10, Tapi Saya…” -Pengarah Urusan Imbau Saat Susah

Ketika ditanyakan saat paling sukar yang diingati sejak dulu, Adi Putera yang merupakan anak kedua dari tiga beradik ini menceritakan semula ketika di bangku sekolah, tatkala rakan-rakan lain membawa duit sekolah sebanyak RM5 dan RM10, dia hanya membawa duit sebanyak 50sen sahaja.

IKLAN

“Masa sekolah, saya sekolah di Subang. Subang Jaya ni tempat orang kaya. Masa tu semua orang bawa duit pergi sekolah Rm5, Rm10. Saya hanya bawa 50 sen..

“Tak boleh nak pergi kantin, saya pergi ke koperasi, beli aiskrim sarsi masa tu, so benda tu bukan satu perkara yang mudah.

“Bukan untuk ambil simpati ke apa, cuma bila orang cakap good time bring a bad people. bad time bring a good people. Saya harap walaupun masa tu good time, jangan rasa terlalu selesa untuk masa akan datang.

IKLAN

“Sekolah Di Subang, Kawan Bawa RM5 Hingga RM10, Tapi Saya…” -Pengarah Urusan Imbau Saat Susah

“Bila saya tengok orang lain, contoh pakai kereta mewah, sikit pun tak ada rasa sakit hati. jadikan perkara tu sebagai motivate kita untuk jadi macam diorang.” katanya.

Perancangan terkini, mereka dalam proses untuk membuka kilang di Tasik Puteri, Rawang.

IKLAN

Harapan Adi pada masa akan datang, dia berharap untuk menjadi usahawan jutawan sebelum umur 30 bersama-sama syarikat iaitu syarikat menjadi largest E-Commerce Gift Shop.

Di samping itu, harapan untuk keluarga, of course dapat membantu keluarga lebih baik, menjadi kehidupan lebih baik, dan dapat membantu lebih ramai orang.

Untuk video penuh, boleh tonton di bawah ini: