Bila tiba masanya perlu berpisah dengan seseorang yang kita sayang buat selama-lamanya, tiada apa yang boleh kita buat melainkan sedekahkan doa buat kesenangan mereka di alam sana. Jasad yang dulunya bila kita rindu boleh ditatap dan sayang, kini hanya gambar peneman dikala rindu yang mendatang.

Bila dulu kalau sedih atau putus harapan, merekalah yang akan bangkitkan semangat, sediakan bahu untuk dengar luahan. Kini, kadang dengan penuh harapan, bila tidur sekurang-kurangnya dapat la jumpa dengan mereka yang tersayang dalam mimpi, meluah rasa ketika gundah, tapi hampa. Mereka tidak kelihatan. 

Jom ikuti perkongsian dari Ustaz Tido ini. Semoga bermanfaat. 

Ini sebab jarang mimpi arwah mak ayah.. Ramai yang tak tahu..

Mak mertua saya pernah tanya saya “halil selama mak meninggal berapa kali mimpi mak arwah mak?” Sya jawab dengan nada sedih..” Ermm baru 2 kali mama..seminggu selepas mak meninggal dan masa halil sibuk kerja sebelum kawin..kenapa mama?”

IKLAN

Mak mertua saya kata..”maknanya halil anak yg baik yg sentiasa bagi dia pahala dan amal dalam kubur.. Kalau halil kerap sangat mimpi tu tandanya dia tak senang kat alam sana dan dia nak amalan dan doa daripada halil..”

Owh syaa baru faham ingat selalu mimpi mak tanda mak syang kat kita.. Rupanya bukan.. YaAllah..

Selalu Mimpi Arwah Orang Tersayang Mungkin Kita Kurang Titipkan Doa

IKLAN

Saya terus bergenang air mata teringat balik.. Mungkin kali pertama seminggu lepas mak sya meninggal sebab rindu.. Yelaa masa mak saya sakit kat hospital sultanah aminah johor bharu masa tu saya tu saya dah 18 tahun.. Masa tu saya masih mak saya suapkan makan.. Manje sangat ngann arwah mak.. Tapi kali kedua saya mimpi saya ingat masa tu saya sibuk sangat.. Business tengah maju.. Duit belas ribu dapat untung masa tu.. Tapi sedih masa tu saya jarang bukak quran.. X baca quran.. Saya lalai sangat masa tu..

Baru saya faham bila mak mertua saya cakap macam tu.. Ya Allah.. Sebenarnya mak kita yg dah meninggal dunia mereka sangat dahagakan amalan dan doa daripada anak2 yang soleh.. Saya pernah dapat nasihat daripada prof dr razali nawawi presiden abim yg pertama.. Dia kata “kholil.. Niatkan puasa kita solat kota sedekah kita semua untuk mak ayah kita.. Sebba mungkin dalam hidup mereka mereka pernah tinggalkan puasa tinggalkan solat..”

Ya Allah.. Rindunya arwah mak.. Rindu sangat2.. Adik buat dakwah.. Adik ceramah pada pelajar2 untuk jadi baik.. Adik baca quran.. Adik buat sedekah infaq semua adik nak niatkan utk mak dan ayah.. Mak.. Maafkan adik.. X sempat khidmat mak sepenuh hati adik.. Mak.. Maafkan adik.. Mungkin adik pernah buat mak kecil ati dan nangis sebab adik.. Mak suka dengar adik baca quran masa adik kecik.. Nanti dalam syurga adik bacakan quran untuk mak depan mak ya… Huhuk rindu mak sangat… 😞

IKLAN

Ya Allah tenangkan mak ayah kami di alam barzakh.. Letakan mereka di kalangan orang2 beriman.. Jangan lah kau azab mak ayah kami.. Amiiin

Pakar Motivasi Remaja,
Ustaz Tido

Share agar kita timbul rasa rindu kat mak ayah kita.. Dan ajak kawan2 kita untuk sayang mak ayah yg masih ada.. InsyaAllah

Sumber : Ustaz Tido

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI