Bila ada yang cuba menanam pelbagai jenis pokok untuk dapat dituai hasilnya, pastinya pokok cili akan tersenarai antara pokok yang difikirkan sesuai ditanam.

Memandangkan cili sering digunakan dalam masakan harian dan bila ada sepokok dua, itu sudah memadai.

Untuk itu, ketahui cara paling mudah untuk menyemai pokok cili seperti yang dikongsikan ini.


Hari ni saya akan kongsikan cara yg mudah utk semai benih cili.

1)Sediakan benih cili padi /lada besar yg dibuat sendiri atau yg siap dibeli. Rendam selama bbrp jam..pilih yg tenggelam shj.. yg timbul buang. Kemudian keringkan selama 24 jam.

Semai Cili Cara Mudah Buat Beginner, Boleh Follow!

IKLAN

2)Sediakn bekas semaian plastik (harga 2.50 aje). Media untuk semaian yang saya gunakan ialah tanah hitam biasa, kompos dan cocopeat. Nisbah 3:2:1.Gaul rata kesemuanya.Boleh guna peat moss atau cocopeat sepenuhnya kalau tak nak guna tanah. Pilihan di tangan anda.

3)Masukkn tanah ke dalam bekas semaian.Buat lubang di tengah-tengah menggunakan jari. Kedalaman 1cm.

Semai Cili Cara Mudah Buat Beginner, Boleh Follow!

IKLAN

4)Masukkn benih cili sebanyak 2 biji sahaja. Jangan lebih. Kalau ada keyakinan tinggi, boleh letak sebiji sahaja. Tutup benih yang telah dimasukkn ke dalam lubang tadi dengan lebihan tanah yang telah digaul rata.Nipis sahaja ye, jangan bagi padat sangat.Kemudian spray ringan ringan sahaja. Jangan terlalu banyak menyiram.Letakkan di tempat teduh tapi cahaya boleh tembus supaya benih dapat bercambah dengan sempurna.

Semai Cili Cara Mudah Buat Beginner, Boleh Follow!

5)Selepas 7-10 hari, benih akan bercambah dan akan mengeluarkan daun. Selepas 2 minggu ke sebulan, daun akan menjadi 2-5 helai.

IKLAN

Semai Cili Cara Mudah Buat Beginner, Boleh Follow!

 

Semoga bermanfaat.

Sumber : Liyana Mohd Poad

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI