Soda bikarbonat memang mempunyai banyak kegunaannya yang cukup hebat dan kadang kala mampu memeranjatkan kita bagi yang tidak pernah melihat manfaatnya. Umumnya bagi sesiapa yang pernah memasak biskut dan kek, bahan yang dikenali dengan soda bikarbonat ini tentunya tidak asing digunakan.

Tapi tahukah anda, soda bikarbonat ini juga boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Antara lainnya adalah seperti 5 kegunaan soda bikarbonat yang dipaparkan di dalam video Sana Sini Petua Keluarga.

Jadi apa kata kita lihat apa lagi yang boleh kita lakukan dengan soda bikarbonat ini.

 

Selain itu, diakui juga dengan menggunakan soda bikarbonat bersama dua bahan lain boleh dijadikan sebagai agen pencuci mesin basuh dan sekali gus menghilangkan bauhapak pakaian yang dicuci. Nak tahu bagaimana caranya, ikuti perkongsian daripada Noor Fathiah ini.


Sebelum ni dah basuh baju letak sabun dan soflan bebanyak pun masih ada bau hapak. Pelik, tak pernah ada masalah macam ni.

Mulanya ingat punca masalah dari sabun sebab baru try pakai sabun tu. Bila fikir balik mustahil. Firasat mengatakan mesti masalah dalam mesin basuh ni.

Sebab kita tak tahu keadaan dalam bahagian mesin basuh macam mana. Berkulat ke, berlumut ke, nak disental tak boleh. Takut juga ada cicak mati ka, hahaha macam macam pikir.

IKLAN

So kebetulan mak Tya ada share petua cuci mesin basuh guna dua bahan je, cuka dan soda bikarbonat, terus Tya buat.

Bahan-bahan:
Cuka 1/2 cawan
Soda Bikarbonat 1/2 cawan

IKLAN

Caranya :

Sebabkan mesin basuh Tya tak ada tulis Tub Cleaning, so Tya pilih Soak sahaja. Fungsinya sama dengan Tub Cleaning. Dah isi air penuh, masukkan cuka dan soda. Lepas tu biar mesin buat keje sendiri.

Alhamdulillah sekarang, dah hilang masalah bau hapak! Korang kalau ada masalah sama atau nak try cuci mesin basuh sampai kilat bersinar boleh guna cara macam n.