Kehilangan itu suatu yang memeritkan, apatah lagi jika yang ‘pergi’ itu insan yang selama ini sentiasa ada di sisi sama ada ketika susah mahu pun senang.

Boleh hilang punca jadinya untuk meneruskan kehidupan ini, apatah lagi semuanya perlu dilakukan sendiri dan segala bebanan hidup terpaksa ditanggung sendiri. Itu belum lagi dalam keadaan fikiran yang berserabot, perlu pula menguruskan berkaitan tuntutan wang simpanan, harta dan sebagainya berkaitan arwah.

Tak Boleh Guna Sijil Mati Untuk Keluarkan Duit Simpanan Arwah-Peguam

Situasi itu  turut dikongsikan oleh seorang peguam Faridah Begum Abdul Rahman yang sayu dan kasihan melihat seorang wanita terkial-kial di bank bagi urusan ingin mengeluarkan wang arwah suaminya.

Sangkaannya wang tersebut boleh dikeluarkan begitu sahaja namun hampa rupanya perlu ada proses-proses tertentu yang perlu dilakukan.

Oleh itu jom baca perkongsian peguam ini, semoga berfaedah untuk yang lainnya.

Pagi tadi saya ke Public Bank yang office ada akaun dan tengah tunggu giliran untuk berjumpa dengan pegawai yang selalu buat urusan syarikat. Masa itu terdengar perbualan antara seorang wanita lingkungan 30an dengan pegawai bank.

“Saya nak keluarkan duit simpanan arwah suami saya dan bagi sijil mati suami kepada pegawai di situ”.

Pegawai di kaunter serba salah lalu bagitahu “eh Puan kena ada surat kuasa mentadbir. Tak boleh guna sijil mati untuk keluar duit si mati”

“Kenapa surat kuasa bagai. Saya isteri sah. Sijil mati yang asal ini tak cukup buktikah untuk saya keluarkan duit arwah? Saya dah tak ada duit nak bayar sewa rumah, makan minum semua “dan mula nangis di kaunter itu.

Pegawai pun serba salah dan bagitau “Minta maaf puan, ini syarat bank. Bukan bank ini saja, mana-mana institusi kewangan pun sama juga syarat dia, cuba tanya lawyer itu” sambil tunjuk ke arah saya.

IKLAN

Saya pun ceritakan cara-cara nak buat surat kuasa, macamana nak dapatkan wang/ bantuan khairat kematian dan sebagainya.

Tak Boleh Guna Sijil Mati Untuk Keluarkan Duit Simpanan Arwah-Peguam

Proses Dapatkan Surat Kuasa

Ramai antara kita tidak tahu apa itu Surat kuasa mentadbir dan cara-cara nak dapatkan surat kuasa ini. Senang tak prosesnya? Jawapannya mudah tapi tak mudah

Di Malaysia, kita boleh pohon surat kuasa mentadbir ini di 3 institusi (mengikut syarat nilai harta pusaka dan pilihan waris-waris). Iaitu

1) Bahagian harta pusaka kecil Pejabat Tanah

2) Amanah Raya

IKLAN

3) Mahkamah Tinggi.

Ketiga-tiga ini mempunyai syarat dari segi nilai harta pusaka tersebut. Contohnya, nilai harta pusaka di bawah 2 juta boleh difailkan dan didengar di pejabat tanah. Namun yang selalu membezakan antara ketiga-tiga institusi adalah tempoh masa, kos dan proses yang perlu dilalui.

Sumber : Faridah Begum Abdul Rahman (Faridah & Partners)

Mesti anda teringat kartun-kartun zaman dahulu? Siapa yang selalu terpacak depan TV mesti tahu banyak kartun. Jadi jom tonton berapa banyak agaknya yang adik-adik BK kita ni tahu pasal kartun popular tahun 90-an dan awal 2000.

 

Follow dan subscribe Youtube Channel @BintangKecilMy#BintangKecilMy #BintangKecil #KitakanJuara

IKLAN

Lagi video menarik berkenaan pilihan peralatan dapur yang memudahkan kerja kita di dapur. Sila tonton.

ARTIKEL MENARIK : Berminggu-minggu Batuk Tak Hilang, Rupanya Petua Dari Aunty Cina Ni Yang Serasi Bantu Anak Pulih!

Baca Ini Juga :Tiba-tiba Tiada Elektrik, Ambilkan Saja Cotton Bud & Buat DIY Untuk Jadikan Lilin. Boleh Tahan Berhari-hari!

Nak macam-macam info? Sila subscribe channel Telegram KELUARGA  dan join keluargagader club

Tak Boleh Guna Sijil Mati Untuk Keluarkan Duit Simpanan Arwah-Peguam