Semakin anak membesar, mereka lebih ‘cepat tangkap’ apa saja yang mereka lihat dan dengar. Sangat merisaukan apabila kebanyakan kanak-kanak terdedah dengan gajet dan banyak meluangkan masa bergantung padanya untuk memenuhi masa lapang mereka. 

Tak Boleh Halang Anak Main Gajet Tapi Boleh Kawal, Ini Caranya!

Penggunaan gajet sukar dielakkan kerana anak-anak sekarang berada dalam era teknologi yang sangat hebat. Dari seawal usia mereka telah didedahkan dengan gajet. Kebanyakan ibu ayah menggunakan gajet untuk membantu proses pembelajaran anak tapi ada juga yang memberi kebebasan kepada anak untuk melayari internet atau bermain ‘game’ secara keterlaluan. 

Tak Boleh Halang Anak Main Gajet Tapi Boleh Kawal, Ini Caranya!

Tidak salah untuk beri pendedahan kepada anak tentang penggunaan gajet kerana ia juga dpt memberi manfaat kepada mereka tetapi jangan berlebihan kerana ia boleh menjurus kepada:

  • Kandungan yang tidak sesuai untuk tontonan kanak-kanak
  • Kebanyakan kes buli atau keganasan dipelajari dari internet
  • Penyalahgunaan bahan di internet
  • Pengaruh buruk terhadap perkembangan emosi dan tingkah laku anak 

Apabila anak menginjak ke usia yang lebih besar, sangat merisaukan sekiranya anak terdedah kepada anasir negatif yang ada masanya mempengaruhi perwatakan anak. Bahkan ada kes di dalam dan luar negara, perkara buruk yang dilakukan kanak-kanak atau remaja semuanya dipelajari melalui internet. Situasi yang menggusarkan!

Kawal Penggunaan Gajet! 

Tidak salah untuk memberikan gajet kepada anak tetapi pastikan ibu ayah berikan penekanan tentang kandungan yang boleh atau tidak dibenarkan untuk tontonan anak-anak. Selain itu, ibu ayah juga bertanggungjawab untuk mengawal penggunaan gajet agar tidak berlebihan. 

IKLAN

Kalau nak pastikan anak-anak tidak terlalu bergantung kepada gajet, ibu ayah juga harus menunjukkan contoh terbaik. Ibu ayah sendiri tidak boleh menggunakan gajet secara keterlaluan sehingga memberi impak kepada tangki emosi anak. Wujudkan waktu khas untuk memegang gajet dan ibu ayah sendiri perlu mematuhi peraturan tersebut. 

Biasanya anak-anak mahukan gajet kerana mereka kurang mendapat perhatian dari ibu ayah. Sebaik-baiknya, luangkan masa seisi keluarga untuk melakukan pelbagai aktiviti menarik bersama-sama. Anda boleh lihat, anak-anak akan kurang minta untuk gunakan gajet. Selain itu, sebaik-baiknya gunakan gajet bersama anak. Boleh pantau dari dekat dan pastikan kandungan yang menjadi pilihan bersesuaian dengan usia mereka. 

Terbaiklah Samsung Galaxy Tab A9 Kids Edition!

Samsung Galaxy Tab A9 Kids Edition ini sangat mesra kanak-kanak dengan saiz yang kecil dan mudah dikendalikan. Bukan tu sahaja, anak-anak pun mesti suka dengan rekaan comel tablet ini. Didatangkan dengan rekaan menarik, sesuai untuk anak lelaki mahupun anak perempuan. Yang bagusnya, ibu ayah boleh tetapkan kandungan yang sesuai mengikut umur anak. 

Tak Boleh Halang Anak Main Gajet Tapi Boleh Kawal, Ini Caranya!

IKLAN

Boleh didapati melalui aplikasi Samsung Kids, ibu ayah boleh pantau jenis kandungan yang sesuai untuk mereka. 

Tak Boleh Halang Anak Main Gajet Tapi Boleh Kawal, Ini Caranya!

Selain itu, ibu ayah boleh tetapkan had masa skrin dan mengawal akses ke kandungan tertentu dan nombor pin hanya diketahui oleh ibu atau ayah sahaja. Pelbagai aplikasi pembelajaran menyeronokkan yang boleh didapati di aplikasi Samsung Kids untuk perkembangan kemahiran anak serta pembelajaran anak seperti membaca, menulis, melukis serta mahir matematik. 

Tak Boleh Halang Anak Main Gajet Tapi Boleh Kawal, Ini Caranya!

IKLAN

Sekiranya ibu ayah mahu belikan Samsung Galaxy Tab A9 Kids Edition untuk anak, dapatkan maklumat lanjut di media sosial:

Laman web: https://www.samsung.com/my/tablets/galaxy-tab-a9/buy/?modelCode=SM-X210NDBAXME 

Facebook: https://www.facebook.com/SamsungMalaysia 

Instagram: https://www.instagram.com/samsungmalaysia/ 

X: https://twitter.com/SamsungMalaysia 

TikTok: https://www.tiktok.com/@samsungmalaysia

 

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI