Bila sebut tentang pelakon dan penyanyi popular, Alif Satar, semestinya ramai yang mengenali selebriti yang bebas dari gosip yang kontroversi.

Baru-baru ini, pelakon dan penyanyi popular, Alif Satar mendapat perhatian ramai berikutan video yang memaparkan dia bijak dalam menggunakan bahasa isyarat ketika berkomunikasi dengan lelaki Orang Kelainan Upaya (OKU) pendengaran.

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh seorang pengguna yang dipercayai rakan kepada Alif di laman TikToknya, kelihatan penyanyi yang berusia 32 tahun itu sedang mesra melayani seorang lelaki OKU.

Dalam video tersebut, pelantun lagu ‘Cukup Indah’ itu begitu ramah dalam melayani permintaan lelaki terbabit untuk bergambar bersama dengan menggunakan bahasa isyarat telah mencetuskan rasa sebak ramai.

IKLAN

Mana tidaknya, selain bakat dalam nyanyian serta lakonan, ramai tidak menyangka bahawa Alif boleh berkomunikasi menggunakan bahasa isyarat dengan baik sekali.

“Alif Satar ni memang manusia yang lain daripada yang lain. Penyanyi, komposer, pemain piano, usahawan, ironman dan dia fasih dalam menggunakan bahasa isyarat.

“Dah bertahun aku berkawan dengan dia, baru aku tahu yang dia pandai bertutur menggunakan bahasa isyarat,” ujarnya di ruangan kapsyen.

IKLAN
@johnlemmonnn Alif Satar is the true definition of Jack of All Trades! #alifsatar @alifsatar ♬ original sound – johnlemmonnn

Meninjau ke ruangan komen, rata-rata netizen memuji dan kagum dengan sikap positif yang ditunjukkan oleh Alif yang tidak sombong menyantuni para peminatnya. Malah, ramai menganggap bahawa Alif adalah salah seorang artis yang patut dicontohi dan layak untuk menjadikan dia sebagai idola serta ikon untuk generasi muda.

Tak Kekok! Alif Satar Fasih Guna Bahasa Isyarat Dengan Peminat OKU Raih Pujian Ramai Tak Kekok! Alif Satar Fasih Guna Bahasa Isyarat Dengan Peminat OKU Raih Pujian Ramai

IKLAN

Sumber: TikTok @johnlemmonnn

https://youtu.be/dUpt50y0xaQ

Mencari bahagia bersama KELUARGA?
Download dan baca sekarang di seeNI.

KLIK DI SEENI